Който има пари за кола, има и за осигуровки, заинати се Атанасова

Министърът пресметна, че над 1 млн. българи не са здравноосигурени
Обновена: 11 юли 2012 15:28 | 11 юли 2012 13:20,
967
Който има пари за кола, има и за осигуровки, заинати се Атанасова
Атанасова държи на поправките в Закона. Снимка: архив Булфото

Който има пари да си купи кола или апартамент, значи има средства да си плати здравните осигуровки, обясни министърът на здравеопазването Десислава Атанасова.

Коментарът й дойде по повод приетите в НС на първо четене промени в Закона за здравното осигуряване. Те предвиждат разпоредителни сделки със собственост да могат да се извършват само срещу удостоверение от Националната агенция за приходите (НАП) за платени здравноосигурителни вноски.

Опозицията се противопостави на тези текстове, а сините депутати дори ги обявиха за противоконституционни.

Още по темата

Днес обаче Атанасова категорично отхвърли тези твърдения и обяви, че за нея промените в закона не противоречат на основния закон на страната.

Тя обясни, че над 1 млн. българи не са здравноосигурени. По думите й страната ни има солидарна здравна система и е редно всички да плащат вноските си. Според Атанасова до тази мярка се е стигнало, защото досегашните просто не действат.

По изчисленията на здравния министър дори половината от този 1 млн. здравнонеосигурени да платят вноските си, това ще вкара в бюджета на здравната каса близо 300 млн. лева, които могат да бъдат дадени за по-голям достъп до лекарства.

Атанасова коментира още, че Министерство на здравеопазването е взело много мерки за намаляване на цените на лекарствата.

Днес фармацевтите се събират, за да решат как ще протестират срещу намаляването с 2% на надценката на медикаментите. От бранша смятат, че това ще е голям удар по бизнеса им, а същевременно няма да доведе до съществена промяна за потребителите.

Министър Атанасова отхвърли твърденията, че орязването на надценката ще повлияе зле на бизнеса на фармацевтите.

Според нея има три ценови групи за лекарства – от 0 до 10 лв, от 10 до 30 лв. и над 30 лева. Тя обясни, че при различните групи промяната в надценката ще се отрази различно, но се съмнява да има пагубен ефект върху бизнеса на аптеките.

Тя призова още профсъюзите и работодателите да се върнат на масата за преговори за колективния трудов договор в сектор Здравеопазване.

Вчера анонсираното от Атанасова подписване на договора, който предвижда повишаване на заплатите на медицинските работници с около 20 на сто, не се случи. Причина за това стана спорен текст, който гарантира финансовата стабилност на лечебните заведения.

Профсъюзите отказаха да подпишат, защото по думите на представителите им те не отговарят за финансовата стабилност на болниците.

Десислава Атанасова обясни, че не вижда заплаха за бюджетите на болниците при увеличаване на заплатите. По нейните думи подписването на този договор е изключително важно за младите лекари, които сега постъпват на работа.

Финансовият министър Симеон Дянков подкрепи колежката си за увеличаването на заплатите на лекарите. Той обясни, че болниците имат достатъчно пари, за да отпуснат по-високи възнаграждения, защото и в момента медицинският персонал получавал големи бонуси извън работните си заплати.

Дянков даде за пример "Пирогов", където лекари получавали средно 850 - 900 лева заплата, а впоследствие се оказвало, че с всичките добавки получават много повече.

Той обясни още, че вдигането на основните заплати на лекарите ще изкара финансите на светло и ще премахне раздаването на ДМС-та.

Министърът все пак уточни, че няма как да задължи болниците, които са общински например, да подпишат договора. По думите му това може да стане само в държавните болници чрез борда на директорите.

Симеон Дянков смята, че щом другите лечебни заведения видят колко добре работи прозрачната система в държавните болници, постепенно и те ще я възприемат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


967
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
738
0
 
2
 
! Отговори
помпата преди 11 години
за да плати човек трябва да има за какво за такова здравеопазване 0.16 ст не бих дал
737
0
 
2
 
! Отговори
Маряна Янева преди 11 години
където изпечени крадци са принуждавали невинни да крадат и да им носят откраднатото.За съжаление не всички могат да крадат, за да ви платят абсурдния нов налог и да не си пил - ще плащаш!!!
736
0
 
2
 
! Отговори
Маряна Янева преди 11 години
Госпожо Министерша, след като не съм ползвала услугите на здравеопазването повече от 15 години, а съм плащала редовно осигуровки за това, как сега след като съм безработна и съм изхвърлена от здравеопазването ще ме задължите да плащам за нещо, което не съм ползвала.?!?! А пък нито получавам социални или някакви други преференции, нито съм крадла, за да ви открадна и ви платя 16лв, за нещо което не съм получила или получавам.Това противоречи на всякаква логика и е аналог на романите на Ч.Дикенс,
735
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Напълно подкрепям мярката за увеличаване броя на здравно осигурените лица,включително и по този доброзорен начин.Първо задълженията към държавата и обществото и тогава да се търсят правата и нейната закрилата .За поведението на българите пр...ез последните години и отношението към държавата тарикатлък е меко казано,моята оценка е,че българското общество напълно се циганизаниза.В понятието *** и *** не влагам етническо съдържание .Според мен едно от мерилото за циганиз
734
0
 
3
 
! Отговори
Аз преди 11 години
пари за кола и имот имам, защото неса откраднати от здравните ми вноски
733
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Те такава активност нема. Хем статията с мъка се намира в Интернето, хем 800-900 поста, хем вчера, докато я коментираха по телевизоро беше заключена. А сеги плювайте. Ама нема кой да види :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
732
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Я! Тоя сайт пак проработи. Да не му се надява човек! Че беше нещо зациклил...
731
1
 
4
 
! Отговори
???????? преди 11 години
Тези аптекари да малчат че ми писна с тяхното безобразно дерене на кожи една гривна против комари 5 лева какво е това един панадол за деца 8 лв как парацетамола е 8 лв да ви ...... и икономиката с икономика а за износ лекарствата в пати по евтини
730
4
 
5
 
! Отговори
До Премиера преди 11 години
Г-н Борисов, от името на целия народ Ви провъзгласяваме за най-работещото правителство във времето на демокрация,след като оценихме (даже по-скоро дълбоко усещане под тазовата кухина) трудолюбието и писане и предлагане на закони.Ви молим да си присвоите званието и моментално да спрете да работите,ние ще си Ви търпим,само си кротувайте. Моля Ви!!!!Даже върнете си на Доган и спрете "кабинета ",да ходите в Народното Събрание.
729
1
 
14
 
! Отговори
сопол преди 11 години
насила ни карат мухлясъл хляб да купуваме
728
1
 
19
 
! Отговори
Атанаска Десиславова преди 11 години
Десинка,като те гледам на снимката,много хубаво златно часовниче имаш,***!Селска мома със златен часовник-направо утрепа рибата...!
727
0
 
18
 
! Отговори
atanasova преди 11 години
никой не може да задължава гражданите да си плаштат осигуровките след като има частни болници.Махате час. болници итогава си плащаме НО ако работим не работиш ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ПЛАЩА НА ВСЕКИ БЕЗРАБОТЕН СОЦИАЛНИ ПАРИ КАКТО Е ВЪВ ВСЯКА ЕВРОПЕЙСКА ДЪРЖАВА КАТО НЕ ДАВАТЕ ПАРИ НА ХОРАТА СЪОТВЕТНО НЯМА ДА ПОЛУЧИ.На госпожа Атанасова и пожелавам приятни ***.
726
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Та какво ще получаваме срещу парите си за осигуровки, кукло?Среден пръст от бърза помощ и рекет в болниците ли?Щото сме вече на години и - да не сме се минавали да плащаме?!Ми аз за кого внасях толкова години пари в *** здравна каса? За теб ли? Да си носиш пердетата по сектите?
725
1
 
13
 
! Отговори
ТЯ И ДЕТЕКТИВ СТАНА преди 11 години
Не е въпрост дали има пари или няма, а дали е нормално да обвързвате собствеността на един човек с тъпите здравни осигуровки, които и без това доникъде не стигат ако /не дай БОже/ човек се разболее. Още много допълнителни пари трябват! -ако ги нямаш- умираш!!! То бива, бива...ама просот- не е ЧОВЕШКО ВАШЕТО ВЕЧЕ!
724
1
 
11
 
! Отговори
Да преди 11 години
Това тъпо дрънкало за какво се пъчи? Срам няма ли да ни занимава с глупостите си...Ами да каже за тарикатската схема за КРАЖБА от ГЕРБ на парите от НЗОК и прехвърлянето на тези пари в здравното министерство. В Парламента се каза, че това е противоконституционни. Само че от ГЕРБ се направиха сметката, че ще могат да изхарчат, т.е. да откраднат поне половината от тези пари от здравноосигурените. После опозията обжалва, КС по някое време се произнесе че е противоконституционно, само че половината от парите бяха откраднати от здравноосигурените.В тази КРАЖБА участва и тъпата *** от Русе Атанасова, любовница на МВР шефа.А сега ако питате тъпата *** Атанасова колко от този милион души неосигурени са *** братя и тя не знае...Е като не знае, какво дрънка, писна ни.... от тъпите им изцепки
723
1
 
8
 
! Отговори
;-) преди 11 години
Защо да се занимават да се оправи здравеопазването!? На дневен ред са магистралките, че най-лесно се гепят милиони :) Вместо да оправят по някакъв начин нещата, господа управляващите мислят само с какви глупости да занимават народа та да прикриват друг "усвоявания" и междувременно с това да прокарат магистрала за следващата стъпа - усвояването на парите ни за здраве без проблем!
722
0
 
11
 
! Отговори
тато преди 11 години
Тая на снимката е от този тип манипулирани безмозъчни маймунки, които като и погледнеш в очите и виждаш един празен поглед, лишен от мисъл и съдържание. Познавам този тип хора. Недоумявам как е там и ги дрънка ?????
721
2
 
13
 
! Отговори
тато преди 11 години
БОЙКО, американска *** !!!!
720
0
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 11 години
Около ПЕТДЕСЕТ човека протестираха тази вечер пред Министерството на икономиката, енергетиката и туризма срещу увеличението на тока с 13 %. ! Това означава, че всички останали са доволни от доходите си и харчовете си. Затова, което и да е правителство, може спокойно да увеличава осигуровките, данъците и таксите!
719
0
 
11
 
! Отговори
ТЪПАНАР преди 11 години
аз предлагам да се отнемат колелата на децата на които родители не са си платили на НОИ, КАТ и Бат Бойко. Какъв колектив какви пет лева, аз нямам осигоровки и за мян няма здравеопазване безплатно. Аз имам осигуровки, ЗА МЕН ПАК НЯМА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ , *** МРЪСНИ!!!!!!!!!!СОРИ