Чужденци ще купуват BG земи, ако са живели 3 г. у нас

Същият срок ще важи и за чужди фирми
Обновена: 11 мар 2014 16:24 | 11 мар 2014 16:23, Камелия Цветанова
58
Чужденци ще купуват BG земи, ако са живели 3 г. у нас
Снимка: архив, Булфото

Земи ще могат да придобиват чужди физически и юридически лица, които са пребивавали непрекъснато или са установени в България повече от три години, непосредствено предхождащи годината на сключване на сделката. Това записаха депутати в приетите на първо четене промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи по предложение на депутати от БСП.

Това става, след като Конституционният съд отмени преди време наложения от парламента мораториум за купуване на земи от чужденци до 2020 г., което стана по искане на „Атака”.

Още по темата
Мораториумът беше наложен, въпреки че договорът за присъединяването към ЕС предвижда в седемгодишен срок да отпаднат всички ограничения за придобиване на земя от граждани на ЕС, а срокът изтече на 1 януари тази година.

Решението на КС беше очаквано от депутатите, защото и те признаваха, че приемат мораториум, който ще бъде отменен поради еднозначната клауза в договора с ЕС.

Приетите днес промени в закона предвиждат фирмите с регистрация по българското законодателство по-малко от три години да могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерно дружество са пребивавали непрекъснато 3 години у нас.

Купувачите ще трябва да представят пред нотариуса декларация за произхода на средствата за придобиване на земята, ако са физически лица, а фирмите - документ, доказващ произхода на средствата за придобиване на земята.

В закона вече се предвижда пасищата и ливадите от държавния и от общинския поземлени фонд да се отдават без търг на собственици или ползватели на животновъдни обекти, регистрирани в Системата за идентификация на животните и регистрация на животновъдните обекти на БАБХ, пропорционално на техния брой и съобразно вида и местообитанието им. За да не се счита това за държавна помощ, в законопроекта е предвидено то да се извършва по пазарни цени.

Пасищата и ливадите, които не са отдадени на животновъдите, ще могат да се предоставят чрез търг и на лица, които поемат задължението да ги поддържат в добро земеделско и екологично състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
10
 
32
 
! Отговори
Lupi преди 10 години
Takava prostotia mai samo v balgaria i bivsite soc republiki ima , ne vizdam smisala ot tova az licno imam zemia v zapadna darzava nikoi ne me e pital kolko godini sam tuk i tnt imas pari kupuvas i tova e pravis investicia i tnt , pbezdavam se ce balgarina si zasluzava opravnicite , prost narod slaba darzava se kazva zalko za 1% ostanalite v bg sposobni i mojesti optimisti
48
8
 
33
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Кога най накрая българите ще спрем да се мразим? Кога ще започнем да защитаваме свойте интереси? И до кога ще търпим продажни държавници. За всяко нещо което не ни харесва трябва да се дигаме и да го показваме. Политиците трябва да работят за нас НЕ ОБРАТНОТО!
47
8
 
32
 
! Отговори
* преди 10 години
До БългаринНе агитирай ! Знаеш ли че когато се повдигне с 3 градуса средната температура на Земята и ще останат само високите планини. И чужденците нямат намерение да си ходят изобщо . Те не са толкова прости. Тровят ни , лъжат ни , а накрая ще ни изхвърлят в морето. Ако сте от София да си знаете , че Витоша не е чак толкова висока. Точно днес гледах картата.
46
8
 
34
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Аз съм същия този от номер 50....само исках да добавя едно,и всеки един здравомислещ човек ще ме разбере,земята ,които и да е купи ,не може дае изнесе навън от страната ни,а сомо ще до пренесе за актуализиране на пазара за земи....в крайна сметка никой не те кара насила да продаваш...... Защо досега тези ,които са против,не бяха притив ниската цена на земята...срамота....комунистите купуваха 1декар за по малко от 500 лв....престъпници,били против,а ако ги питаш защо и те не знаят...
45
9
 
33
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Четеш и се чудеш,що за мислене има българина-*** ,бил той против продажбата на земя,че защо против...,за да може престъпника комунист да му я закупи за жълти стотинки,както беше и досега,срамота и срам .докога неграмотните и прокомунистически *** ще избират,вместо нормалния и обезверен вече българин..точно тези надъхани хиени,които са против всичко демократично,ни изгониха от България,и продължават със злобата си.BASTA .BASTA .BASTA.оставете българина сам да избира на кого да продава
44
8
 
32
 
! Отговори
БГ преди 10 години
И КАК ЩЕ ДОКАЖАТ,ЧЕ СА ЖИВЯЛИ ТУК ТРИ ГОДИНИ,СЪС СТРОЕЖ НА ДЖАМИИ,ДАРЕНИЯ ЗА *** ИЛИ БГ ДОКУМЕНТИ?
43
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-добре ако са плащали данъци в продължение на три години.
42
8
 
32
 
! Отговори
Адам Смит преди 10 години
Колко от коментиращите имат земи? и в какъв размер?
41
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще я застроят и асфалтират както стана в планините и по морето.
40
9
 
37
 
! Отговори
„Тея” и онея – слаб преди 10 години
До Мислещ 1които са пребивавали непрекъснато или са установени в България повече от три години. Глупости на търкалета ПРАХ В ОЧИТЕ НА НЕГРАМОТНИЦИ И ЛЕКОВЕРНИ ГЛУПЦИ. Че как ще се установява това? Те по документи ще са тук, а иначе където искат! И какво значи НЕПРЕКЪСНАТО!!! Няма да излизат извън България! Абе стига ни мазахте очите бе, управници подли! Продавате България (само в две европейски страни има подобно нешо и то при много строг режим), ами признайте си го И БЪДЕТЕ ПРОКЛЕТИ, ВИЕ И ВАШИЯ РОД ВО ВЕКИ!
39
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продажни правителства, продажен Конституционен съд, *** народ. Зловещ фактор на България БСП приемникът на неинкриминираната, въпреки основанията, Българска Комунистическа Партия отпреди 1990 г. - неграмотни, продажни, самовлюбени ръководители небългари, предадоха изцяло България в разпореждане на нелегитимна, противоконституционна партия. Лютфи Местен е фактическият председател на БСП, той е и ръководителят на Правителството. Затова в момента се провеждат жестоки продажни действия срещу Родината ни с вече видимия резултат ликвидирането и.
38
9
 
35
 
! Отговори
Мислещ 5 преди 10 години
Трето, наясно ли сте към момента по какъв начин се закупува земя/имот в България от чужденец? Знаете ли,че ВСЯКО Юридическо лице може да си закупи !?!? А сега помислете, колко е трудно да си направиш едно ООД за да си купиш имотче !? Ама досега не сте блеели срещу тази подробност нали. Както и не е изкупена българската земя масово нали ???В заключение искам да апелирам към едно хора, МИСЛЕТЕ И СЕ ИНФОРМИРАЙТЕ. Не бъдете стадо !!! Важно е да сме истинско общество, а не такова от третия Свят !!
37
9
 
34
 
! Отговори
Мислещ 4 преди 10 години
По скоро на чисто пазарен принцип, продиктувано от търсенето и предлагането да се качи стойността на земята. Най-много с цялата тая шумотевица да се приеме закон, подобен на описания в статията, който по скоро ЩЕ НАМАЛИ ОГРАНИЧЕНИЯТА на граждани вън от ЕС да закупуват земи. Просто от незнание ще си мислите,че сме сложили ограничения, а ще се окаже,че сме либерализирали законите си към граждани на държави вън от ЕС. Не изключвам и такъв вариант.
36
10
 
35
 
! Отговори
Мислещ 3 преди 10 години
ограничения да има например НЕ ВАЖАТ за чужденец с националност от ЕС, живеещ и работещ там !!! Може лесно да се провери.Второ, отпадането на ограниченията, за които така усилено се говори е САМО за граждани на страни членки на ЕС. Или с други думи ТУРЦИ, АРАБИ, ЯПОНЦИ и всякакви от които там вие е страх, ПАК няма да могат да купуват земя така лесно. Земя, ще може да купува най много някой англичанин или немец, ама не мисля,че ще може да си направи автономна област на тая земя, нали !?
35
11
 
34
 
! Отговори
Мислещ 2 преди 10 години
приет, то ако е в противоречие с Европейските принципи на свободно движение на хора,капитал, стоки и услуги , то автоматично бива незаконосъобразно и с нулева юридическа стойност. И ТОВА МНОГО ДОБРЕ СЕ ЗНАЕ от всички политици !!! Въпроса е,че трябва да се манипулира и води стадото, да се приемат безмислени мораториуми,с цел имидж. За тея отдолу,които дават за пример страни като Дания и Унгария, нека проверят хубаво какви ограничения имат, а не да преповтаря чул недочул. Дания, каквито и
34
13
 
34
 
! Отговори
Мислещ 1 преди 10 години
Колкото повече чета коментарите тук, толкова повече се отчайвам. Отчаяние от ограничеността, плиткоумието и неграмотността на голяма част от Българите. Как вниманието им целенасочено се отклонява от много по големи проблеми, които имаме към измислени такива. И *** е,че като едно истинско стадо следваме и блееме.Първо, наясно ли сте с основополагащите принципи на ЕС и върховенството на законодателството. Тея, които се радват на Атака наясно ли са, че какъвто и мораториум или забрана да бъде
33
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
само СИДЕРОВ НЕ на хазароционистите
32
13
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И сега турците ще ни изкупят земите. Просто ви е бедна фантазията какво ни чака. Руско-турско робство, ето това! Майка му стара, тъпият народ си заслужава съдбата!
31
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Данъците отиват за развъждане и изхранване на *** и държавно административен некадърен апарат
30
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лщьгнистите ще продават земите ни, изнасят парите ни а ние работим в чужбина далече от семейства, майки и деца за да могат да учат и се хранят като хора.Питам до кога ? Няма ли снайперисти в тази страна или останаха само комунсти, *** и нещастни старци?!