Премиерът между "Да" и "Не" за евросанкции срещу Русия

Борисов е твърд: Половинчати санкции ще са в наш ущърб
Обновена: 24 мар 2014 16:28 | 24 мар 2014 16:28,
83
Премиерът между "Да" и "Не" за евросанкции срещу Русия
Снимка: БТА

Премиерът Пламен Орешарски изрази надеждите си след заседанието на КСНС, че на този етап не е голяма вероятността за налагането на широкомащабни санкции срещу Русия след анексирането на Крим.

На въпрос дали България ще подкрепи санкциите срещу Русия, Орешарски каза, че ще участваме във формиране на европейската позиция, "както и досега сме го правили".

"Искате "да" или "не", но често в живота отговорите са между "да" и "не", коментира в допълнение Орешарски.

Още по темата
По думите на премиера ще формираме европейската позиция чрез участието ни в дебатите на европейско равнище, като страна членка и заедно с други страни, които имат сходни на нас позиции.

В отговор на въпрос дали сме поставили искане за конкретни компенсационни мерки при втвърдяване на санкциите срещу Русия, Орешарски каза, че такъв дебат не е воден в Европейския съвет, нито в ЕК.

"Еврокомисията в момента, в съответствие със заключенията на Съвета, прави оценка на въздействието при евентуални бъдещи действия", посочи Орешарски.

Попитан има ли България своя оценка на въздействието от евентуални санкции, премиерът отговори утвърдително и добави, че такава е изпратена на ЕК, тъй като Комисията е поискала такива оценки от страните членки. Премиерът обаче не уточни на колко възлиза тази оценка.

На свой ред вътрешният министър Цветлин Йовчев отчете, че ситуацията в Украйна създава рискове и за регионалната, и за глобалната сигурност.

"Ситуацията е много сериозна и трябва да се положат усилия, за да се нормализира обстановката там, както и за трайно разрешаване на кризата. Нашите сънародници трябва да са обект на особено внимание", каза Йовчев.

"С изключение на "Атака" постигахме консенсус, така че съветът беше конструктивен. Има ясни послания, които са във вътрешен и външен аспект. Аз мисля, че докладите бяха обективни и добри. Мисля, че в основните си аспекти те визираха всички обстоятелства, които трябва да бъдат отчетени, и всички рискови заплахи, които произтичат за България", каза МВР шефът.

Йовчев отбеляза, че всички са обединени около становището на КСНС, че проведеният на 16 март референдум в Крим е в нарушение на международното право и България не признава резултатите от него.

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов рисковете от кризата в Украйна са много големи.

"За интерконектори, за алтернативни доставки на газ може да говорим след пет-десет години. Това означава, че рисковете са огромни. 16 държави получават газ от Русия, като шест само от Русия", изтъкна Борисов.

По думите му половинчати санкции, наложени от ЕС на Русия, ще са в ущърб на България.

"Самият аз съм казвал многократно, че ние сме против половинчати санкции. Тези санкции са в ущърб на България, когато са половинчати, защото ще действат много дълго време. По-добре е да няма санкции и правителството да вземе решения, участвайки в Европейския съвет, на съответните съвети, и да се опитаме да бъдем посредници за по-бързото решаване на тази криза. Затова се съгласих да подкрепим резолюциите, които президентът даде. В енергетиката са най-големи рисковете. Вторите рискове са в туризма и то не само приходите в туризма. Когато американски, руски бойни кораби кръстосват, на милия турист на плажа дали ще му е спокойно? Целият район е в една тежка ситуация", заключи Бойко Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
8
 
32
 
! Отговори
лпд преди 10 години
На такава позиция приляга следния тип поведение: Хем ми се иска, хем не ми стиска. Добре, ама само до ***. Хем сърби хем боли. До кога ще сте така? Няма ли мъже, които да се изправят и ръководят държавата в името на Народа. Омръзна ни да ви гледаме не само наведени и с изути ***, ами и сами да сте си дръпнали бузите.
60
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
REFERENDUM za chlenstvoto na BG v EU !
59
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Направо да не повярва човек, че излизат с общо решение и то е такова, каквото трябва да бъде. Ние сме членове на Европа и ясно показваме това. Мисля, че позицията на БСП е от няма и къде такава, но не могат да си позволят да бойкотират или да шикалкавят. Атака днес направиха, каквото можаха, за предизборната си агитация. Нищо ново при нея. Тя си е агресивна и безцеремонна, когатох и където си поиска, но феновете й се стопиха вече.
58
9
 
38
 
! Отговори
BGN преди 10 години
Честно, кат искате комунист ме изкарайте,ама като стане време да чета изказвания на Борисов и нищо не му разбирам, баси тракториста !!!
57
8
 
34
 
! Отговори
nedkodd преди 10 години
Олигарски-- Хамелеонски не съм го чул да каже нещо точно и да не се отметне,той няма капка смелост или юздите са му много" къси " и човечецът са го турили да води това ашладисано правителство със много малка ламаринка отзад.Страх го е защото вижда ,че идва КРАЯ НА ТОВА ЯЛОВО КРАДЛИВО И МАРОДЕРСКО правителство.А след като паднат от власт знае ли човек какви адвокати ще му трябват...??? Лооошо Седлароф мнооого лошо!!!
56
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Три изказвания по един и същ повод и реакцията на политическа силаСтанишев: А ако утре някой поиска референдум за Кърджали?!Истерична реакция на Цвета Караянчева и ГЕРБ че ще сезират ДАНС,която да провери дали има данни за заплаха на националната ни сигурност.Плевнелиев:Лондон-Можем ли да очакваме, че български граждани от турски произход могат да се обадят на министър-председателя на Турция и да поискат намеса?Виена-В нашата страна имаме руско малцинство. Възможно ли е да организират протест и да се обадят на Русия тя да прати свои хора и да се случи същото като в Крим?Реакция-никак
55
8
 
40
 
! Отговори
Боби преди 10 години
какво има с европа да се съобразяваме ,всяка страна има право на позиция , а не на съображение.Кога ще се научим интерес да гледаме ,а не гъ....е да лижеме !
54
8
 
43
 
! Отговори
Кашчей Безсмертний преди 10 години
Днес се навършват 25 години от нападението на гнусните двулични гадове от нато над Югославия. Операцията е извършена без съгласието на безгласните мухльовци от оон. Убити са хиляди, от тях - 500 цивилни.Правителството на базедовия гном от Драгалевци дава въздушното пространство на агресорите.Бавна смърт за душманите!!!P.S. А както винаги безгръбначните червеи от ***,бг мълчат като ***
53
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До с хляб и сол!Не забравяй вазелина продажник
52
8
 
37
 
! Отговори
asdf преди 10 години
Ситуацията е доста забавна, веднъж и те да са между шамарите. Хем на никого не му пука какво мислят ( НАТО/ЕС/УС/РУС итн ), хем трябва да го заемат позиция и да има сърдити от изброените.
51
8
 
39
 
! Отговори
Леле че народ преди 10 години
Абе тия наште политици съвсем изкукуригали бе. Какви ти санкции бе? При положение ,че сме почти на 100% енергозависими от Русия,всякакви санкции биха ни били разказали играта Тия наште политици-къопеци да се сещат ,че идва летен сезон а?
50
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
АКО ВИ СТИСКА- РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЧЛЕНСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕС- ТАКА И ТАКА НИКОЙ НЕ НИ Е ПИТАЛ ДАЛИ СМЕ СЪГЛАСНИ ДА ПЛАЩАТ ЕВРОВНОСКА ОТ НАШИТЕ ДАНЪЦИ И ПОСЛЕ ДА ГИ ДАВАТ КАТО ЕВРОСУБСИДИИ НА 10 ФИРМИ. И РЕФЕРЕНДУМ ЗА НАТО- ЕДИН ПЛАЧЕЩ МОНИ ПАСИ НЕ МОЖЕ ДА РЕШАВА ВМЕСТО ЦЯЛ НАРОД
49
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НИЕ ПЪК КЪДЕ СЕ СЛАГАМЕ- КАКВИ САНКЦИИ ЩЕ НАЛОЖИМ НИЕ НА РУСИЯ ? СМЯХ,МАЛЕ, СМЯХ
48
11
 
42
 
! Отговори
БСП преди 10 години
Да ва таковат мана*ите ДРУГАРИ сициалисти. Българският народ ще ви псува до девето коляно.БСП няма нищо общо със стремежа на хората за по справедлив живот. Мафията в България се пръкна от редиците на комунистите. Вие сте грабители и убийци, псевдо социалисти.Защо БКП роди мафията у нас?Ами кажете: Станишев, Борисов какви са?За парлама се джавкат, обаче са си първи дружки при грабителството на българина.Затова: всички БСП-ари и ГЕРБ-ии трябва да се избият като крастави ***.
47
14
 
35
 
! Отговори
До "той каза&qu преди 10 години
Докато има в България ЧЕРВЕНИ *** като теб, така ще е. Ще чакаме благоденствието да дойде през "крив макарон" .... от към ***.
46
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вставайй Страна Агромнаяя и спри газта и урана !
45
10
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я нека направят референдум в България за европейския съюз да видим каква ще е картинката
44
14
 
54
 
! Отговори
в Сибир! преди 10 години
Искам и България да се присъедини към Руската Федерация! За да може плевела да бъде пратен в Сибир!
43
12
 
43
 
! Отговори
пардон преди 10 години
Да живее СС, пардон, ЕС - основен спонсор на фашистите в Украйна!
42
13
 
45
 
! Отговори
погр ебален агент преди 10 години
КСНС подкрепи фашистите в Украйна и не прие референдума на кримчаните в Крим!