Даваме твърде малко средства за отбрана, отчете Плевнелиев

"Скоро трябва да се върнем на 2% от БВП, които имахме в началото на икономическата криза"
Обновена: 11 апр 2014 14:33 | 11 апр 2014 14:23, Веселина Йорданова
138
Даваме твърде малко средства за отбрана, отчете Плевнелиев
Снимка: БТА

Тенденцията за намаляване на бюджетите за отбрана в България не е добра, категоричен беше президентът Росен Плевнелиев на съвместния брифинг с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който е на посещение у нас.

Според президента страната ни трябва да постигне веднага едно минимално ниво от 1.5% от БВП и много скоро да се върне в 2-та процента от БВП, които имахме в началото на икономическата криза.

Още по темата
„България отделя прекалено малко средства за модернизация, това в дългосрочен аспект ще се отрази зле на националната сигурност“, подчерта президентът. Все пак Плевнелиев уточни, че в НАТО има държави с по-големи и по-малки възможности и затова, по думите му, се обмисля „как държавите с по-големи ресурсни възможности да могат да предоставят, включително използвана военна техника на държавите от втората група, което по този начин ще гарантира и оперативна съвместимост с Алианса“.

Според държавния глава за нас е важно да диверсифицираме както доставчиците на природен газ, така и на бойна техника за Българската армия.

Плевнелиев смята, че страните в Югоизточна Европа трябва да си сътрудничат по-ефективно при придобиването и поддръжката на способности, включително при охраната на въздушното и морското пространство.

Съвместната покупка и поддръжка на самолети, вертолети, кораби и друга техника е обсъдена днес в разговора с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Плевнелиев заяви, че покупката на техника от група държави в региона гарантира съвместимост, много по-голяма ефективност и дългосрочна поддръжка на най-ниска цена. Това е споделен ресурс, споделена сигурност, заяви той.

Плевнелиев подчерта, че нарушаването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна са голяма заплаха за стабилността и мира в Европа като цяло. Осъждаме анексирането на Крим и продължаващите опити за дестабилизация на Украйна, заяви президентът.

По думите на държавния глава народът на Украйна има право сам да решава съдбата си на честни и свободни избори. Политиките от 19-и век на големи сили, които да решават бъдещето на една или друга нация, трябва да останат в 19-и век, категоричен е президентът.

Според него в краткосрочен план за България и за други държави-членки е много важно да се изготвят планове за извънредни ситуации, чрез които да се повиши общата сигурност.

Балансът на силите в Черноморския регион е нарушен, необходимо е засилването на военното сътрудничество между страните от региона и в рамките на целия Алианс за усилване на колективната охрана на въздушното и морското пространство, каза той.

Като дългосрочна мярка Плевнелиев е посочил пред Расмусен политиката на "отворени врати" на Алианса, която по думите му, придобива нова сила и е фактор на стабилност в региона.

Изразих силната подкрепа на България за даване на ясна перспектива за членство на Алианса на държави, които споделят демократичните ценности и постигнем консенсус, че са готови, каза президентът Росен Плевнелиев, според когото е необходимо да участваме в повече на брой и по-мащабни тренировки и учения.

Президентът посочи, че в краткия период от 10 години след присъединяването си към НАТО страната ни е постигнала много – от гледна точка на сигурност и стабилност, но и на икономически просперитет. НАТО промени България, както и целия регион за добро, убеден е президентът, според когото днес в нашия регион „има много повече доверие, инвестиции, съседите се превърнаха в надеждни партньори“.

Според Плевнелиев България има потенциал да се специализира в областта на медицинските способности, където имаме доказани резултати, киберсигурността и киберотбраната и в сферата на разузнаването.

Той подчерта, че един от най-важните приоритети в европейския дневен ред е въпросът за енергийната сигурност. По думите му работата за диверсификация на енергийните източници и трасетата чрез свързаност не търпи отлагане и България получава пълно разбиране и подкрепа за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнята се ояде и от лой затъпя тоталноДържавата е в криза, а армия няма отдавнаКакви пари искаНе даваме пари без реформи
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За каква отбрана говори тоа ТиквеникТо за здравеопазване няма,той на Нато ще подарява париЗатова са дошли у нас тия натовциДа отупат брашнения чувалЩом допряха до българските пенсионери да ги хранят- и те ще фалират като Сив и варшавския договор
103
0
 
1
 
! Отговори
teritorialno_podelen преди 10 години
Точно обратното! Даваме много пари за отбрана, но нямаме армия. Парите явно отиват в джобовете на определени хора и не стигат по предназначение.
102
0
 
7
 
! Отговори
Shisho Bakshisho преди 10 години
А от къде да ги намерим според Плевнеливе тези средства за отбрана?! Народът няма какво да яде, повече от 50% от хората живеят под прага на бедността, а те ще дават милиони за изтребители и скъпи военни играчки на СТАРО!!!
101
0
 
6
 
! Отговори
Novoselic преди 10 години
Ооо, Плевнелиев бил експерт и по отбраната, не знаех.. ;)
100
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"НАТО приближава, представям си какво става по руските сайтове бълбукат фекалийте ха ха ха ха"Бълбукат фекалии в главата ти. Трябва ли да напомням как по$раните натовци гледаха с *** поглед как Путин анексира Крим?
99
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
за коя армия давате малко та ние нямаме армия закриха я по искане на НАТО сега ще храним чужда
98
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На руснаците само им го показаха и как пищят представям си какво реване ще е когато започнат да им го вкарват.
97
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Росице, прибра ли дрехите от балкона, ако са духнали, ща сгъна на плочките !!!
96
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
най-мразя лицемери! от колко години се президент, бе? не управляваха ли преди теб 4 години от твоята партия? тогава защо не рева? марш да миеш чиниите, че жена ти те чака с точилката...
95
10
 
4
 
! Отговори
ха ха х преди 10 години
НАТО приближава, представям си какво става по руските сайтове бълбукат фекалийте ха ха ха ха
94
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затягайте коланите българи, че УСА имат залежало оръжие за продажба!
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
рекет плати скъпо за неработеща самолетза да те пазиминачe droni idvat
92
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
баси, нямаме пари за нищо, за военни ли да ги даваме?
91
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Х ами сложи
90
0
 
3
 
! Отговори
ТАЗИ ТЕНДЕНЦИЯ преди 10 години
В близките 50 години няма да свърши! <3
89
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На България не й трябва армия, защото няма нищо, което някой друг би поискал.:)
88
2
 
20
 
! Отговори
О преди 10 години
ПЛЕВНЯТА Е *** ШМАТАРОК !!!
87
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кой каква комисионна ще вземе? А ние бедняците ще плащаме?
86
2
 
17
 
! Отговори
д-р Ливайн преди 10 години
Специален чифт наколенки за Роско,като се навежда да му е удобно !