"Русия има амбиция да раздели Европа на нови сфери на влияние"

Расмусен оцени високо 10-годишното членство на България в НАТО
Обновена: 12 апр 2014 17:32 | 12 апр 2014 17:32, Елка Василева
235
"Русия има амбиция да раздели Европа на нови сфери на влияние"
Андерс Фог Расмусен. Снимка: БТА

Русия очевидно има амбицията да възстанови своята сфера на влияние в постсъветско пространство. Това заяви генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за bTV във втория ден от посещението си в България.

Той защити тезата си от своята публикация в британския вестник „Телеграф”, че в момента се наблюдава стремеж на Кремъл да върне времето назад, разделяйки Европа на нови сфери на влияние. Въпреки че България попада в съветската сфера отпреди 1989 г., Расмусен отхвърли събудените опасения на българите, че страната ще се окаже пресечна точка на геополитически интереси вследствие на събитията в Украйна.

Още по темата

„Всъщност не мисля, че то включва България сама по себе си. Но казвайки това, мисля че е пределно ясно, че благодарение на българското членство в НАТО Русия не се и опитва да влияе върху политическото развитие в България във военния смисъл”, коментира Расмусен.

Той нарече събитията в Украйна демонстрация на „старомодни амбиции за прекрояване на картата с военна сила”. „Но на повърхността на това вие може да видите Русия, която се опитва да наложи политическо влияние в много държави чрез спонсориране на частни организации, а също и масмедии, които от своя страна се опитват да формират и влияят на политическите процеси и общественото мнение”, коментира още генералният секретар на НАТО.

Той оцени високо 10-годишното членство на България в Алианса и похвали страната за поетия сериозен ангажимент към съюзниците и сериозен принос към операциите на НАТО. „Особено силно това си пролича в Афганистан и Косово. България взима активно участие в много междунационални защитни проекти. Всички съюзници оценяват това”, подчерта Расмусен.

Въпреки че не се ангажира с хипотеза, че без разширяването на НАТО в Източна Европа много държави в региона биха имали съдбата на Крим, той се съгласи, че „членството в НАТО дава сигурността, която е ядрото на нашата колективна защита и известния член пети, който гласи, че атака срещу една страна членка се възприема като атака срещу всички”.

„Това има много силен възпиращ ефект по отношение на солидарността и колективната защита. Нападение срещу един съюзник ще бъде посрещнато с масирана военна сила, която ще предпази и защити нашия съюзник. Това дава истинската сигурност”, подчерта Расмусен.

По думите му най-важната цел на НАТО е да демонстрира такава военна мощ и сила, че никоя потенциална страна извън Алианса да не се осмели да атакува някои от съюзниците на НАТО. Това е и причината за поредицата военни учения в Източна Европа на фона на събитията в Украйна и анексирането на Крим от страна на Русия.

„Ученията са важни за подобряване на нашия капацитет да работим и провеждаме операции заедно и да повишим качеството на нашите въоръжени сили”, обясни още Расмусен.

Генералният секретар на НАТО посочи, че в съвременния свят сигурността често надхвърля военните измерения. „Ние се нуждаем от един по-цялостен подход по отношение на сигурността”, подчерта той. От България, която е почти 100% зависима от енергийните доставки на Русия, Расмусен отправи съвет към Европа да редуцира зависимостта си от Русия.

„Виждаме, че Русия използва енергийните ресурси като оръжие по отношение на своята отбрана и външна политика. Според мен подходящият отговор на това е силна обща европейска политика, която цели редуциране на зависимостите от Русия”, смята генералният секретар на НАТО.

Той не даде конкретна информация за плановете на Алианса за евентуално увеличаване на военното присъствие в България. „В момента сме в процес на обсъждане как да увеличим силата на нашата колективна защита. Аз очаквам решения в тази посока в рамките на следващите дни и седмици, но би било малко незряло в момента да кажа нещо конкретно за мерките, които бихме предприели. Осезаемото присъствие на НАТО върху цялата територия на Алианса е същинската част от колективната защита. В момента сме в процес на оценка и препоръки към нашите военни структури. Очаквам решенията да дойдат в рамките на дни и седмици”, заяви Расмусен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако сте дали *** на кирия ще мълчиш.Къде беше преди 10 години.Нали ти беше хубаво последните 10 години.Хората платили на теб че ще си с тях и ти си се съгласил без да мрънкаш.Он си снае свойта работа.
134
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия ще завре с шутове, да ги е българите, румънците и другите европейци там, където им е мястотоТова се чува в телефонен разговор между двама руски посланици в Африка, разпространен в YouTube.Разговорът се води на 30 март между посланика в Еритрея Игор Николаевич Чубаров и колегата му в Зимбабве и Малави Сергей Викторович Бахарев. Двамата коментират обсъждането в ООН на руската анексия на Крим от Украйна. Повечето страни заклеймиха действията на Москва.
133
1
 
1
 
! Отговори
сектор кабул преди 10 години
Де да бяхме в руската сфера на влияние- да ни правят болници, училища, пътища, да изграждат язовири, тецове и вецове, да модернизират армията без пари, да ни дават евтин бензин и да ни правят от маймуни хора. Аз съм с две ръце за такава 'сфера на влияние".
132
1
 
8
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Притрябвало и е на Русия, да събира трохите под масата:-)))!!!
131
2
 
14
 
! Отговори
111 преди 10 години
Само дето Русия НЕ обикаля континенти и държави ДАЛЕЧ от нея да налага "демокрация" господинчо..Ако Русия "иска" това дето вие си го приказвате все пак го "иска" до себе си а вие какво ИСКАТЕ от България???която няма нищо общо с вас освен политиците дето ви лижат американските ***..За какво налагате вашето влияние далеч от вашата териториална родина..
130
0
 
7
 
! Отговори
valentin преди 10 години
rasmusen da si gleda rabotata
129
0
 
13
 
! Отговори
до 175 преди 10 години
Има инфлация на ордените, кво да праиш... И аз ще дам един на кучето си днес, че е изяло храната си.
128
3
 
11
 
! Отговори
д-р Хаус преди 10 години
Този на снимката май и херпес има ,типичен за хомосексуалистите .От кой ли го е прихванал в България???
127
3
 
14
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 10 години
Този,когато идваше в България беше наперен,весел засмян и Размусен, А вчера, когато си отиваше беше свит,мрачен и НАМУСЕН (на българите-разбира се)
126
3
 
28
 
! Отговори
сектор Кабул преди 10 години
Поредният мерзавец на пряко послушание от Вашингтон приписва на Русия собствените си комплекси и подшушнати внушения. А *** приглася с пълен глас от Околовръстното...
125
4
 
16
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Чиновник! Да ръководиш военна организация трябва да си мъж. Да не се страхуваш. А да ръководиш толкова голям военен съюз трябва да си повече и от Чингис хан... А този е аврогеец, като го гледам. Куче да види и ще се скрие
124
3
 
26
 
! Отговори
цезар преди 10 години
Абе намусен ли си Расмусен ли си USA в лицето на НАТО се мъчите целия свят да сложите под ваше влияния сега сте тръгнали с Русия да се заяждате.Не така не с рога че ще патите.
123
0
 
16
 
! Отговори
456 преди 10 години
До разочароващоЗащото е тъжно пиянде което е дърпано на конци от големия брат САЩ!!
122
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Газа искаме да е от Марс или Юпитер, за да не сме зависими от Русия. Искаме да почнем курсове по моржуване да сме ОК през зимата, искаме да нямаме отопление, дори и осветление, а хляба да го печем на слънце, за да е с цена не повече от три лева, а баничките пет. Искаме силна обща европейска политика, която още по-задълбочено да снижава жизненото равнище и количеството на българите. Искаме един общ, огромен, орден Стара планина за оцелелите жители на РБ.
121
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Михаил(Да, Америка иска ЦЯЛАТА сфера да е нейна. А Русия дръзва да пречи. )И Луната иска и Марс..а бе ,засилили са се да глътнат света , вселената..ама лакомо дупе кръв ***
120
1
 
12
 
! Отговори
АН преди 10 години
АКО ТРЯБВА ЩЕ РАЗДЕЛИ ЕВРОПА ЕС НИЩО ХУБОВО НЕ ДОПРИНЕСЪЛ НА ХОРА
119
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Русия има амбиция да му раздели *** на две нови сфери на тоя... с извинение...
118
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Коя наша армия??? Ние имаме ли такова нещо?
117
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И бастунджията Паси веднага да не изпусне смукането, селфи си направи със стария харпун! Само плюнки в тая държава :@
116
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И нашия Плевньо веднага му го облиза с орден "Стара Планина"! Половината свят с български ордени мама им де..ба ***:@