Депутатите бутнаха ветото на Плевнелиев за земеделските земи

Това стана с гласовете на БСП, ДПС и "Атака", ГЕРБ не участва в гласуването
117
Депутатите бутнаха ветото на Плевнелиев за земеделските земи
Снимка: архив, БТА

Депутатите отхвърлиха ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи.

Против него гласуваха 127 депутати от БСП, ДПС и „Атака”, а въпреки че бяха в пленарната зала народните представители от ГЕРБ не участваха в гласуването. Така окончателно измененията влизат в сила и предстои да бъдат обнародвани в Държавен вестник.

Още по темата
С поправките само физически и юридически лица, пребивавали или установени в България за повече от 5 години, могат да купуват земеделска земя.

Промените, предложени от БСП, бяха приети на първо четене без гласове "против" и само със 7 въздържали се в началото на март.

По искане на "Атака" между първо и второ четене първоначално предвидената уседналост от 3 години беше повишена на 5 години.

Заради това Росен Плевнелиев върна закона за ново обсъждане в средата на април. Според него новите разпоредби на закона противоречат на Конституцията, както и на правото на Европейския съюз.

"Няма как държавният глава да се съгласи Народното събрание да въведе забрана българските граждани да придобиват собственост върху земеделска земя. Над 2 милиона български граждани зад граница няма да могат да придобиват право на собственост – така, вместо законодателят да създава условия те да осъществяват стопанска дейност и да развиват икономиката чрез инвестиция в земеделието, въвежда забрани", написа в мотивите си президентът.

Тогава Плевнелиев изтъкна, че не подкрепя установилата се напоследък практика законопроектите да бъдат внасяни, без в мотивите да е направен анализ за съответствието с конституцията и с правото на ЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А ТАЗ КУКЛА НА ОНЯ С ТИКВЕНИТЕ СЕМКИ В ГЛАВАТА КОГА ЩЕ Я БУТНЕМ -КАТО НЕГО!!!....?
94
2
 
3
 
! Отговори
macintosh преди 9 години
Вет5ото на Плевнелиев не струваше две стотинки. Толкова не струва и целия му президентски мандат, Да си подава оставката
93
1
 
2
 
! Отговори
Tiago преди 9 години
Плевнелиев няма думата за нищо. Вместо да убеди депутатите, че има друг начин да бъде променен закона, то той налага безсмислено вето, които бива събаряно за нула време от страна на управляващите. Струва ми се, че може далеч по-добре да се представя, като президент.
92
2
 
1
 
! Отговори
Елмира преди 9 години
За пореден път марионетката на некадърния кукловод ББ се издъни и предизвика отрицателни настроения у народа. Докога ще търпим това да имаме за президент кукла на конци, която дори да се гордее от този факт - срамно е
91
2
 
1
 
! Отговори
Христо преди 9 години
Плевнелиев доказа на целия свят, че няма дори грам политическа чест и достойнство. Вместо да си подаде оставката веднага той продължава да вреди на страната ни с некомпетентността си и некадърните си прояви и скалъпени вотове целящи единствено саботажи и спъване на работата на управляващите
90
2
 
1
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Трудно е да повярвам, че този човек още е на поста си след последните разкрития, кото сам направи. Нашият държавен глава сам каза, че е подчинен на ГЕРБ тоест на Бойко. Така излиза, че и страната ни е в тази доста неблагоприятна позиция да се ръководи от един пожарникар с манталитет на селски тартор
89
2
 
1
 
! Отговори
Гери преди 9 години
Президента пак показва кои са му началници и, че не служи на народа, а на интереси коренно различни от тези на България
88
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Президента ни е поставен на този пост с измама от страна на ГЕРБ и трябва да бъде премахнат, защото не неподходящ и некомпетентен
87
2
 
0
 
! Отговори
Деси преди 9 години
Колкото по-скоро Плевнелиев си подаде оставката толкова по-добре за България
86
2
 
0
 
! Отговори
Илия преди 9 години
Не е ли по-правилно да се каже, че парламента е отхвърлил вота на недоверие на началника Бойко на президента-марионетка Плевнелиев?
85
0
 
1
 
! Отговори
Лора преди 9 години
Ако в Плевнелиев е останала поне малко чест, трябва на момента да си подаде оставката
84
0
 
2
 
! Отговори
Росен преди 9 години
Плевнелиев е карикатура и срам за президентската институция
83
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AMI KOI VI KARA BRE TAPANI GLADNI DA PRODAVATE ZEMQTA NA DEDITE SI BRE . AMI KATO STE GLADNI I JADNI ZNAETE KADE JIVEQT TLASTITE KOMUNISTI GRABETE GI , BAHTETE GI , KAKTO TE VI GRABEHA I GRABQT . SERSEMI , PRODAVAT BA6TINI ZEMI
82
0
 
3
 
! Отговори
kolio mamata преди 9 години
Браво са направили депутатите .
81
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименВ момента защо се продава тогава?
80
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименАми в момента я купуват яко руснаци.Никакъв проблем не е.Регистрираш юридическо лице и толкоз.И дефакто това се случва масово.За което ни стон ни вопъл от националистите.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не става въпрос за руски или европейски граждани, а за БЪЛГАРСКА земя, завоювана и отбранявана с много битки и кръв.
78
0
 
4
 
! Отговори
че преди 9 години
Позицията на ГЕРБ не е изненада. Рестрикцията ги устройва.За тях е важно хем ветото на президента да бъде отхвърлено,хем да останем с впечатление че те нямат нищо общо с това.Поне в очите на техните си избиратели целта им е постигната. Представям си на хора като Борисов какво им е в главата:"Той ще ми живее 5 години в чужбина,ще потроши парата,докато ние тука дундуркаме раята,после да ми дойде да ми прави ингели!Аре моля ти се!"
77
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ДаяЗначи на националисите да благодарят дребните собственици на земя, които ще я продават за 30 евро на руснак вместо за 400 евро на европеец?
76
1
 
3
 
! Отговори
Дая преди 9 години
Действията на подлогата Плевнелиев бяха пресечени от националистите от АТАКА,поздравления за което. Поздравявам и другите,че поне веднъж бяха единни,когато става въпрос за българския национален интерес.