Спор в парламента: Обида ли е "мангал"?

Ако депутат оскърби министри, аут от заседания, реши НС
83
Спор в парламента: Обида ли е "мангал"?
Пленарната зала. Архив: Булфото

Опозицията определи като "диктатура"  и "мракобесие" предложението на ГЕРБ в Правилника за дейността на парламента да е записано, че ако народните представители оскърбяват Народното събрание, министрите, президента, вицепрезидента и други органи на държавната власт, да се наказват с отстраняване от пленарно заседание, но не повече от три.

Социалистката Мая Манолова се оплака, че по преценка на председателя на парламента Цецка Цачева, която според нея мери с различен аршин, ще прекара в кулоарите, а не в пленарна зала, времето на заседанията.

„Това е антидемократичен текст и връща с около век назад България“, заяви и лидерът на БСП Михаил Миков.

Според него този текст показва абсолютно неразбиране на Конституцията, която е предвидила наказателна неотговорност за народния представител, за да гарантира свободата на неговите изказвания.

„Тук се въвежда дисциплинарна отговорност. Значи народният представител не носи наказателна отговорност за обида и клевета, а ще носи дисциплинарна отговорност за това, че нарича един министър престъпник, ако той наистина е престъпник. Това показва крайния болшевишки манталитет, който се налага в 43-то НС“, заяви Миков.

Депутатите спориха и затова кой ще определя коя дума е обидна и коя не.

„Мангал“, ако кажа на Валери Симеонов или на Ивайло Московски, ще се обидят ли? "Мангал" всъщност означава метален предмет“, коментира Илиян Тодоров от „Атака“.

Въпреки критиките обаче текстът беше приет, а от БСП се заканиха, че ще го атакуват пред Конституционния съд.

Мая Манолова коментира, че той със сигурност ще бъде отменен, защото беше приет, без да има 121 депутати в пленарната зала, което беше установено, след като беше направена поименна проверка по искане на Миков.

След като се установи липсата на кворум, Цачева не прекрати заседанието, като се позова на текст от правилника, според който проверка се прави само веднъж по искане на група, а такава вече беше направена веднъж по настояване на ПФ и имаше кворум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: бсппарламентгерб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 9 години
Аз съм си *** и не разбрах. Хем си ги избирате,хем ги псувате,хем убеждавате,че всеки трябва да гласува. Съвсем се опетлах.
34
1
 
6
 
! Отговори
opa преди 9 години
Мале, край с парламентарния контрол в петъците значи. Всички ще млъкнат и няма да има какво да си кажат. Че на какво ще се крепи парламента, ако не на обиди и спувни както досега ??!? Цццц...
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи простя човек не може да оцени интелекта на друг, но може да се предпази от него. ГЕРБ са едни абсолютно неграмотни нещастници. Как могат да правят тези простотии. Те като са прости, съвтници нямат ли.Това ще е поредната нелепост която Конституционния съд просто няма как да не отмени.
32
4
 
3
 
! Отговори
ROMLYANIN преди 9 години
DO MAI NECHTO NE RAZBRAH/ ROMITE NE SA ITALIANCI KAKTO NE SA I GARCI GARCITE I ITALIANCITE SA NASLEDILI NAI MNOGO OT IPERITA ROM KAKTO VIE SE SAIDINIHTE SAS ISTO4NA ROMELIA I SI PRISVOIHTE ZEMITE NA ROM
31
1
 
8
 
! Отговори
ATAКИСТ преди 9 години
Тук се въвежда дисциплинарна отговорност. Значи народният представител не носи наказателна отговорност за обида и клевета, а ще носи дисциплинарна отговорност за това, че нарича един министър престъпник, ако той наистина е престъпник. Това показва крайния болшевишки манталитет, който се налага в 43-то НС, заяви Миков. Тук Миков ги закова простите герберасти!
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как така ще говорите срещу Бойко, я марш . Господин величество критика не търпи, вдига кръвно.И тва са демократи.......
29
1
 
9
 
! Отговори
балама преди 9 години
допитайте се до тефтерчето.то е като библия за управляващите
28
1
 
18
 
! Отговори
Samo mnavam преди 9 години
Тези 240 мазни трътки,маи и на себе си,не са полезни.Пак подкараха старата песен,на нов глас.
27
5
 
25
 
! Отговори
Боко-Мутра преди 9 години
Ако депутат оскърби министри, и бъде отстранен- това се нарича ПОГАЗВАНЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА!Депутатът е избран да изразява волята на неговите избиратели, включително да окачестява Бойко Борисов като мутра. Когато бъде отстранен, това е ПОГАЗВАНЕ НА КОНСТИТУЦИЯТА< НА ДЕМОКРАЦИЯТА И ПРЕДСТАВИТЕЛНОСТТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА!ОСТАВКА, *** МРЪСНИ!
26
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кой ще прецени кое е обидно или не???Герб и съратниците им ли????
25
2
 
9
 
! Отговори
Доброволец преди 9 години
"Означава съд за изгаряне на въглища" и следователно мръсен и много, ама много църен, кат ***, затова звучи обидно.
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А *** обида ли е? :DТова е дребен хищник от семейство Виверови (Пълзащи котки).
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се отнася за петербурски не е обида защото това обективна реалност!
22
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен, че означава жител на румънския град М*нгалия, също така означава съд за изгаряне на дървени въглища. Очаквам с интерес доброволеца, който ще се обоснове законово, че това е обида и също така как ще се справи с горните два проблема, които посочих. :)
21
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е обида когато назоваваш нещата с реалните им имена
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако културата на родните ни " избраници " е такава, че да се обиждат по-време на събрание е по-добре да им забраним да виреят из парламента
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
М*нгалия е град в Румъния, а думичката, заради която постоянно ме триете (и която официално не е обявена за обида), е гражданин на град М*нгалия. По същия начин не е обида хомосексуалист, Тодор Батков може да ви каже защо.
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Дали се обиждат един друг ни е все едно.Но да влизат в Народното събрание с хладно и огнестрелно оръжие си е чиста проба идио.....Ако ще се стрелят и смятат да намалят бройката си е едно,но само за престиж се е ......
17
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ало ..депутатката от атака ,означава съд може керамичен или друг в който се носят въглища.
16
4
 
10
 
! Отговори
Мунчо от село преди 9 години
Обиди към управляващите от БСП докарали България и българите до просеща тояга: Мафиоти,комунисти,убийци,болшевики,заменкаджии,контрабандисти,наркоконтрабандисти,имитатори на народни любимци,демагози,измамници,хамелеони,***.