Лошите шефове на болници ще бъдат сменени, кани се Москов

Няма да върнем пушенето в кръчмите, зарече се министърът
Обновена: 9 яну 2015 16:17 | 9 яну 2015 16:10, Камелия Цветанова
27
Лошите шефове на болници ще бъдат сменени, кани се Москов
Снимка: БТА

Навсякъде, където има нужда, където подходът на управление е лош, ръководствата на държавните болници и други здравни институции ще бъдат сменени, закани се в Пловдив министърът на здравеопазването Петър Москов.

Още по темата
Именно такъв беше и случаят с болницата в Разград, където проверка след смъртта на 8-годишно дете показа, че има сериозни организационни нередности. Заради откритите нередности Москов поиска оставката на директора на болницата д-р Гечо Жеков и той я подаде веднага.

Запитан дали се очаква законова промяна за тютюнопушеното на закрито, министърът бе категоричен, че това няма да се подкрепи.

Според него отделен е въпросът доколко ефективни са досегашните превантивни мерки за намаляване на пушенето и най-вече сред децата и младите, като това трябва да става без са засилват рестрикциите и полицейщината.

Нужно е цялостно усилие на обществото в тази насока, далече сме от идеята за екстремни решения, които различни групи в този спор защитават, каза здравният министър, цитиран от БТА.

БЛС, НЗОК и Министерството на здравеопазването още от началото на годината работят по остойностяването на заболяванията в рамките на основния пакет на Касата, добави Москов.

Става въпрос за група болести, които са причина за около 92 на сто от инвалидизацията, смъртността и продължителността на живота на българите. По думите му всяка от тези патологии - на сърдечно-съдовата система, съдово-мозъчните болести, онкологичните, заболяванията на белодробната система, както и детското и майчиното здравеопазване, ще бъде преостойностена.

Всеки здравноосигурен българин ще може да ползва здравна помощ по тях относително без лимит, твърди Петър Москов.

В допълнителният пакет на Здравноосигурителната каса ще бъдат включени заболявания, които влизат в листа на чакащите. Тоест болнична и доболнична помощ, която се е оказвала до момента на всеки здравноосигурен, няма да бъде отказвана, но ще бъде в рамките на определен брой случаи и ще бъде свързана с възможността за допълнително доброволно здравно осигуряване.

Третият пакет на Касата - спешният, има две цели, обясни още министър Москов и обясни, че ясно ще се регламентира какво представлява спешното състояние. Времето, в което част от българското общество ползва всички привилегии на това, което ние плащаме през данъците и осигуровките си, трябва да приключи, смята здравният министър. Той припомни, че здравното осигуряване е задължение по закон на всеки български гражданин.

До средата на тази година моделът на реформата в здравеопазването ще бъде готов в конкретика, когато ще е готова и промяната в частта от заболяванията, които в момента задължително се лекуват в болница, каза още Петър Москов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
3
 
! Отговори
трявба преди 9 години
Да има регламент във всички посоки- точна дефиниция на спешно болен и на неотложно болен.Регламент или личен лимит за всеки пациент!Регламент за прословутото "второ" мнение- нека се заплаща от този ,който го иска.......Сега глобата е само за Джипито .Нека се прекрати тази недомислица ,която я внесоха угаждащи през годините управници - всеки пациент да си иска талон за някъде , а след това и препотвърждение от друг и така до безкрай
22
1
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 9 години
Стиха с тая злоба и агресия.Какви Лекари- милионери ,какви пет лева?? Защо мислиш ,че един лекар работи на по две - три места??Знаеш ли какво ще произлезе от горещото ти желание да се вкарват лекари в затвор??.......все повече ще липсват лекари и все повече ще се пазят от супер тежки ,видимо необратимо болни пациентиКъм лекарите т рябва да се подхожда с доверие и да имат правото на индивидуален подход и поемане на оправдан риск при спасяване на човешки живот
21
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
има лекари който поставят фалшиви диагнози на здрави хора с цел пари , това е от комунизъма докога и дори оперират така, това са лекари от работническо селски произход
20
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
те всички са комунистически крадци до един
19
2
 
1
 
! Отговори
сестра преди 9 години
А бе ,москов, ти като обикаляш като цветарка задълбочил ли си е в дадена болница колко лекари,сестри работят, колко са пенсионери в преклонна възраст и се водят само на график, а получават заплати?Как работят тези доктори работното си време ,че реално тях ги няма-а кой плаща на човек, който го няма на работа май само вие!Един лекар в малка болница може ли да получава заплата от 10 000лв а една сестра 400лв -за мен това е кражба!Проверявайте не само липсата на запетайки а и финансовата част в бол
18
0
 
0
 
! Отговори
Croix преди 9 години
bg bolnica Dobrich trese indeksite
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това включва ли смяната на крадеца в Пирогов?
16
0
 
8
 
! Отговори
mimi преди 9 години
а лошия екип от некадърни зам.министри и пиари? кога, москов???
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 17и ако вашето желание се изпълни-вие в личен план по щастливо ще жиеете.
14
1
 
4
 
! Отговори
аноним преди 9 години
Че то други няма,другарю Москов!!!Много сте амбициозен,но незнам дали сте наясно какво обещавате
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така като са се загрижили за майките, дали имат план да разкарат печатницата от майчин дом или ?
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво стана с лустрацията, Москов?Нали уж сте антикомунисти, за европейско развитие и реформатори?
11
1
 
7
 
! Отговори
хх преди 9 години
Ами почвай бе Москов, какво чакаш. Най-голямата болница в България е УМБАЛ "Св.Георги" в Пловдив.Там цари страховита корупция.Главен далавераджия е директора джамбазов, турчин , който някога беше в ГЕРБ, но отдавна се прехвърли в дпс и оттогава корупцията достигна невиждани висоти. Заместникът му Мавров е известен като г-н 20% .Не стига че крадат брутално, но и отдавна са абдикирали от управлението на болницата и там царят хаос и анархия. Днес никой не знае колко са натрупаните дългове, но явно са над 100 милиона и понеже болницата е 100% държавна, това на практика е държавен дълг.Болницата
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А съд и затвор на лекари кога ще има? Кога ще се провери имотното състояние на лекарите-милионери? КОГАКОГАКОГА и КОЙКОЙКОЙ? А Москов да постъпи в милицията, ако вече не е бил и там!
9
4
 
8
 
! Отговори
турчин преди 9 години
Г-н министре няма лоши шефове. Има лош закон и некомпетентни управници. Не на калпак да се плаща на личните лекари а на извършена услуга и прегледи. Лична сметка на здравни вноски. Всеки да знае какво и с колко разполага. Забрана за работа в държавно и общинска здравно заведение и в частен кабинет или частно медицинско зеведение. Питам се имали кураж някой да въведе тези неща в практиката.
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога почнахте да лижете *** на Тиквата,кога придобихте и неговия начин на управление!Под лоши имаш предвид неотчитащи се май,а?
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а лошите и подкупни доктори какво ще ги правим
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Най-накрая разбрах какво се има предвид под Реформаторски блок-никой дори да не си помисля да се правят реформи...
5
1
 
6
 
! Отговори
Anti преди 9 години
Абе Кремълски, Търновската болница докога ще се управлява от комунистическо протеже, трупащо дългове на държавата. Нали уж щеше да променяш нещата, но май пак се тъпче на едно и също място.
4
1
 
7
 
! Отговори
ботю преди 9 години
Това трябва да стане и в Стара Загора.