Докладът на ЕК дава шанс на България, но трябват действия!

Смяната на едни хора с други във ВСС не е панацея, подчерта Кунева
Обновена: 28 яну 2015 16:28 | 28 яну 2015 16:25, Веселина Йорданова
44
Докладът на ЕК дава шанс на България, но трябват действия!
Снимка: БТА

Докладът на ЕК дава шанс на България, но догодина няма да е така, ако не сме предприели отчетливи действия, коментира вицепремиерът Меглена Кунева критиките в обявения официално днес от Брюксел мониторингов доклад.

Кунева посочи, че той е обективен, езикът му е „обран“ и е дадена положителна оценка за първите стъпки на правителството. Тя акцентира на това, че е подчертана положителната оценка на парламентарната подкрепа при приемането на актуализираната стратегия за съдебна реформа.

Още по темата
Вицепремиерът посочи, че ако ще се приема мащабна стратегия за борба с корупцията, е хубаво парламентът да я подкрепи.

По думите й докладът е най-критичен по отношение на работата на ВСС, като има буквално възпроизведени проблеми от 2014 година. Няма никакъв напредък и това е зле, посочи Кунева.

Тя обаче подчерта, че с изпълнителната власт не може да се води разговор за разпускането на ВСС. В момента смяната на едни хора с други не е панацея, заяви вицепремиерът и посочи, че първо трябва да изградим „инфраструктурата за независимост“. Кунева настоя, че ВСС трябва да разпознае отговорността си и да не се държи като аутсайдер. По разпознаването на отговорността ще ги познаете, подчерта тя.

Кунева каза още, че има положителна оценка за реформата на прокуратурата, но това не бива да ни успокоява.

Отбелязан е проблемът с осъдени, които са успели да избягат от правосъдието и да се укрият, и е подчертано, че корупцията продължава да е сериозен проблем в България, коментира още вицепремиерът.

В техническата част е посочен и казусът „Белведере“, който даде повод на френския посланик Ксавие дьо Кабан да заяви, че има „гнили ябълки“ в съдебната система.

Кунева заяви, че у нас няма нужда от създаването на нов орган по подобие на румънската Дирекция за борба с корупцията например, а тези, които са създадени, да си вършат работата и да си говорят.

Вицепремиерът акцентира на доверието и подчерта, че единственият начин е да имаме амбиция, ангажираност и абсолютен приоритет, и това е задача за всеки един ден от следващата година, за да се променят нещата в България.

Тя увери, че ще бъде представен план с мерки от името на обща работна група между министерствата на правосъдието и на вътрешните работи.

Зам.-министърът на правосъдието Петко Петков посочи, че макар тонът на доклада да е мек и дипломатичен, той е силно критичен, което поставя управляващите пред голямо изпитание, защото догодина настоящото правителство ще носи отговорност за констатациите на ЕК.

Според него е политическо неизбежно ВСС да се раздели на две камари. Петков посочи, че трябва да има гаранции, че в съдебния съвет ще влизат качествени хора и ще се търси отговорност за действията им. Според него НС ще реши дали пълномощията на настоящия ВСС да бъдат прекратени със закон, но той не подкрепи такава мярка.

Петков обаче смята, че от румънския модел за борба с корупцията има какво да се научи.

Зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев коментира, че е бил прибързан начинът, по който беше извадена ГДБОП от МВР, и управляващите нямат намерение да повтарят случилото се.

Преди две години бяха архивирани множество от делата, които ГДБОП водеше, резултатът беше безнаказаност в много случаи, просто бяха спрени множество дела и те не бяха възобновени след преместването, обясни той.

Зам.-вътрешният министър декларира, че при връщането на ГДБОП в МВР работата по тях ще продължи. Гунев се съгласи с констатациите в доклада, че българските антикорупционни органи са „атрофирали“ и подчерта, че те трябва да бъдат съживени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Фори светулката преди 9 години
Заврете си и докладите, и ЕС-а и НАТО-то там де слънце не огрява! Ще висите по диреците, много скоро предатели!
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
dokato ni upravlyavat hora kato kuneva nishto dobro ne ni chaka.
33
0
 
7
 
! Отговори
фрънтлю преди 9 години
Докладът на ЕК дава шанс не само на България, ами и на други от евросъюза да покажат среден пръст на цялата изтакована комисия та било то и еврогейска , като гърците
32
0
 
6
 
! Отговори
Незнаещ преди 9 години
Какъв шанс бе, какви пет лева? За какво шанс, за по-бърз банкрут на държавата ни ли? Навземахте милиарди заеми, работната ни ръка избяга накъдето и видят очите, кой ще ги връща, пенсионерите ли? Не мога да разбера каква им е целта на нашите политици, да изчезнеме ли? За какво им е пуста земя?
31
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Доклади, мониторинги, простотии...докога бе? Гърците показаха как ЕС ше бъде принуден да духа гръцката супа, а ние продължаваме да се държим като роби
30
0
 
11
 
! Отговори
info. преди 9 години
Докладът на ЕК дава шанс на България,да ви изгоним с камъни!!!!
29
0
 
2
 
! Отговори
Виждам преди 9 години
Хмм... притеснен съм!Да не стане ПАК конфликт: БГ масони с техните УС шефове! Да не стане грешка и да го отнесат овцете... ПАК!Едвам чакам да се назначат ПРАВИЛНИТЕ ХОРА, че да рестартираме системата с ЕЦБ и да стигне нещо и до овцете! Че вземхме да умираме повечко от прекалено стригане и доене!..не че не знам, че това НАРОЧНО се прави тук така, щото тук сме ги преебали неведнъж в миналото, но все пак има и *** хора, които заслужават да живеят НОРМАЛНО :))))))))))освен етносите де ;)
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що ли тая жена xич не ми е симпатична. А началника и пък ептен
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евросубсидиите не са никак много но това е удобен механизъм олигархиите в отделните страни да принуждават правителствата да робуват на Брюксел. Ако някое правителство си защитава интересите на страната фондовете, ползвани от олигархията се спират и олигархията почва медийна атака, протести, докато на власт дойдат по-безобразни слуги или правителството изпълни всички ултиматуми на Брюксел. Куневица явно е отличничка, комунистите са много подходящи като ренегати, защото знаят да изпълняват без да
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само не знам това честно младо момче, макар и на сороски щат Филип Гунев как му душа дава да седи до теб.
25
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Куно, кажете си че искате да си назначите ВСС от ваши такива кадри като кандидатурите ви за конституционния съд. Анастасов, Гугушева...Зер има висящи дела, че и с присъди. Що не викнете румънската прокурорка да ви реши проблемите, тя десните одма ги опандизва.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо в Индия нямат рак - не ядат гемеото поради бедност.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другарко ЦК на БКП, и скъпа мадам Иес, как успяха да ви наложат за вицепремиер с 2% от гласовете на българите и с 30% на *** от Хаскйой. Щом сте вие е ясно че докладчето ще е милозливо, така Иес дамите трябва да се поощряват да казват за всичко Иес, ИЕС. Ти си сексуалното въжделение на всеки пъпчив ***. Ай лав Ю.
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какъв ЕС , какъв Брюксел с тази Кунева-Пръмова?Тази червена бабичка да отива да работи на Белене , след като затвори Козлодуй!
21
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
спрете дая показвате тая овца , повдига ми се
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече не им казват еничари. А ***.
19
1
 
5
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
ЕК дискретно ни казва да изкореним загнилата овошна града, и да засадим нова със здрави не корумпирани растения.
18
0
 
12
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Омръзна ми връзкари като Кунева да ми дават акъл!Хайде по допирателната!
17
0
 
13
 
! Отговори
Даола преди 9 години
Хайде стига са ни давали и взимали от Европейския съюз. Да изберем управници, които ще ни поведат в успешна посока. Стига с тези с случайни персони във властта, угодни на този и онзи.
16
0
 
25
 
! Отговори
отвратен преди 9 години
Абе тази кривоустата няма ли да кой да я навре на кучето в дирника да не ни дразни повече???? По-голяма политическа *** от нея нЕма!!!!!!!!