Ненчев притеснен: Трябва спешна утилизация на хиляди боеприпаси

Само държавните предприятия да имат право да утилизират мини, предлага той
Обновена: 22 мар 2015 10:50 | 22 мар 2015 10:31, Василия Пейчева
66
Ненчев притеснен: Трябва спешна утилизация на хиляди боеприпаси
Снимка: Архив Булфото

Инциденти като взривовете във военния завод в Иганово, разминал се без жертви и пострадали, и в завод "Миджур" в Горни Лом, където загинаха 15 души, показват, че това може да се случи и в държавни, и в частни предприятия. Това означава необходимост от по-сериозен контрол. Това заяви в предаването „Тази неделя” по bTV министърът на отбраната Николай Ненчев след поредния взрив в склад за боеприпаси в България през последните години. "Изключително съм обезпокоен", повтори неколкократно той.

Още по темата
Принципал на държавното дружество ВМЗ е Министерството на икономиката, но под шапката на Военното ведомство също има редица подобни дружества, за които министърът изрази притеснение.

„При нас се съхраняват такива боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани в обозримо бъдеще”, обясни Ненчев.

Сред тях са мините от Горни Лом, за чието унищожение са необходими около 7 млн. лв., които ще бъдат осигурени от бюджета.

„Премиерът е изключително съпричастен”, увери Ненчев и допълни, че немска компания ще предостави камера, която утилизира без никакви последствия за хората и околната среда.

По думите на военния министър има всички основания настояването утилизацията на боеприпаси да се осъществява само в държавни предприятия и частните да нямат право на такава дейност.

"Всички 190 000 мини от завод „Миджур” са внесени от Гърция – една фирма е решила да прави бизнес, а сега МВР няколко месеца охранява мините на една частна фирма, което струва по около 60 000 лв. месечно", коментира Николай Ненчев и настоя, че тези разходи трябва да бъдат поети именно от фирмата-собственик на завода, а не от държавата.

Въпреки че разследването на причините за взривовете в склада на военния завод в Иганово тепърва ще се разследват, министърът посочи, че е възможно инцидентът да е провокиран от човешка грешка или независещо от работниците обстоятелство, но не изключи и хипотезата за евентуален саботаж.

Във връзка с критики за политически назначения на експертни позиции във военната индустрия Николай Ненчев изключи такива възможности.

"Не допускам, че Божидар Лукарски ще допусне политически назначения. При нас не се случва подобно нещо. Не мога и да помисля, че някой би могъл да си позволи подобно нещо – да назначи хора, които не са подготвени за това”, коментира военният министър.

Той посочи още, че след трагичния инцидент в Горни Лом по заповед на премиера Бойко Борисов е била създадена комисия на най-високо ниво и са проведени разговори в посока на по-сериозен контрол в бранша.


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
8
 
! Отговори
Всичко е ... преди 5 години
... пределно ясно - сега да дадем на нашите хора да ги утилизират, на нашата олигархия, която ще направи фирма за утилизация, чрез която да източва държавния бюджет.
Трябва да е ясно, че това е функция на държавата. В САЩ, които копираме за всичко, тази функция се извършва само от една държавна фирма - т.е. От държавен монопол. И това е най-доброто.
33
0
 
8
 
! Отговори
333 преди 5 години
Аз съм притеснен, че този "симпатяга" е министър. Няма такава държава, в която управляващите се държат като опозиция и само констатират проблемите, а не ги решават. Минаха близо 4 месеца, в които държавата се движи по инерция и се говори за реформи, но същите не се правят. Управляващи, които се снишават, когато се издънят с приказките си и изпълзяват на припек да се похвалят с някоя свършена работа,
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
GOSPODIN MINISTRE DA TE UTILIZIRAT PO NAI-BARZIAT NACIN
31
1
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Трябвало да утилизира в обозримо бъдеще - Ненчев - оставка ***, веднага, не в обозримо бъдеще. Оставки до откат докато се намери оня да спре взривовете.
30
5
 
1
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
И нека ви напомня още нещо...
Далече преди бай Тошо да остави говедата и да стане руска ***, България е имала военни заводи и арсенали.
29
11
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 5 години
550 тонн боеприпасов, предназначенных для ВСУ

-------------

Силно се надявам информацията да е вярна.
Украйна заслужава да и се помогне да избива руските фашисти.
28
1
 
8
 
! Отговори
me преди 5 години
Ми естествено че само държавни фирми трябва да имат право да утилизират толкова опасни неща. Иначе какво, всяка фирмичка може да наеме 30 бедни човека от селата и след 1 час инструктаж да им връчи мини за утилизация. Другият вариант е да се дават лицензи след драконовски проверки и държавна агенция да отговаря за инструктажа на кадрите. Но като знаем каква е корупцията, едва ли може да се разчита на това. Те и ДАИ са държавна агенция, пък на пътищата е пълно с *** с книжки.
27
2
 
10
 
! Отговори
така е, когато ... преди 5 години
... след 25 години дяснолиберален, либертарен англосаксонски Капитализъм по американски образец, познат днес като Неолиберализъм и Либертарианство, всичко е (из)оставено от Невидимата Ръка на Пазара и неговата чудодейна, самолековита сила.
26
2
 
12
 
! Отговори
Поредното ... преди 5 години
... доказателство за катастрофалното еднолично "управление" на неконтролируемия хаос на Борисов в периода август 2009-март 2013 година, през което той окончателно разсипа Държавата преди да бъде изгонен като единственият с Жан Виденов.
25
2
 
3
 
! Отговори
до 33 преди 5 години
*** скоро ще му диша кон във врата, подал съм жалба в СЕМ и скоро ще реве на умряло.....
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те вече са утелизирани - в Украйна ! Както стана и в Челопеч. Българско оръжие, което трябваше вече да е взривено ,беше заловено в Грузия. В Украйна ще ги утелизират.
23
0
 
8
 
! Отговори
Anti преди 5 години
Откъде, накъде 7 млн. лева от бюджета за мините от Горни Лом. Онзи там - масонът с големите пачки, професор ли беше, той вече взе май парите и сега държавата ще плаща. Тези 16 милиарда май, май бързо ще изчезнат и ще плеснат с ръце управляващите.
22
0
 
9
 
! Отговори
Цецо преди 5 години
Ами да плащат собствениците не държавата. Просто бърза промяна на законите какво се мотат политиците. Само с приказки не става. Предложения чакаме. Нали затова ги избрахме!!
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Започва голямото лапане.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
а также по 5000 снарядов для 52-мм и 152-мм артиллерийский орудий. Получателем указанного груза значится «Укрспецэкспорт», а отправитель компания «Steaven Trading LTD»
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"4 февраля в порской порт «Октябрьск» (Николаевская область) из порта Бургас (Болгария) прибыло турецкое морское судно «Yasar Abi», плавающее под флагом Панамы (идентификационный номер 8922395, собственник турецкая компания «Derin Shipping&Trading»). С его борта разгружено около 550 тонн боеприпасов, предназначенных для ВСУ. В том числе, 60000 выстрелов к зенитным пушечно-ракетным комплексам «Тунгуска», 40000 выстрелов ВОГ-45 и 20000 выстрелов ВОГ-25 к гранатометам, а также по 5000 снарядов дл
18
0
 
10
 
! Отговори
Свилен преди 5 години
Абе що не искарате армията да тренира с тия беоприпаси, хем ще се утилизират по естествен начин, хем войниците ще знаят от къде се зарежда гаубица или таново оръдие. Лесно е!!!
17
0
 
16
 
! Отговори
БГ преди 5 години
Само една фраза ще ви кажа на великия Тодор Живков безспорно велик политик и стратег навремето 90 те години една журналистка му зададе въпроса "Господин Живков какво ще кажете на хората които ви свалиха от власт на днешните демократи така да се каже -.... Какво да им кажа госпожице ...?Искам да им кажа само че това което ние сме построили в дъжавата през времето когато съм бил аз начело, те не могат да го боядишат..... ха аха ха ....Е ТОВА Е САМАТА ИСТИНА
16
1
 
7
 
! Отговори
АМИ ТАКА ЩЕ Е преди 5 години
като ги намират министрите по бензининостанциите. Тоя НЕНЧЕВ е поредната КАКИНКА-наше момче
15
0
 
19
 
! Отговори
ИСТ преди 5 години
Намерен е най евтиния начин за утилизация на соц бомбите. Взривяваш склада , три дена медиен шум и подготвяш нова " утилизация ".