Ремонт за 80 млн. лв. на руските МиГ-29 е неуместен според Ненчев

Министърът готов с проекти за 4 млрд. лв. за модернизация на армията
25 апр 2015 14:47, Елка Василева
212
Ремонт за 80 млн. лв. на руските МиГ-29 е неуместен според Ненчев
Николай Ненчев. Снимка: БТА

Девет проекта за модернизация на Българската армия на стойност 4 млрд. лева е подготвил министърът на отбраната Николай Ненчев. Той ще ги представи в понеделник пред Консултативния съвет за национална сигурност при президента, на който ще се обсъжда развитието на въоръжените сили. Това каза самият Ненчев в предаването "Седмицата" на "Дарик радио".

„Ние имаме около 30 000-на армия. Смисълът и работата на тези хора е да се обучават, да тренират, да участват в мисии. Ако българската държава не успее, а ние не успяваме да ги обезпечим, да осигурим средства на сухопътни войски, не успяваме да осигурим достатъчно средства на Военновъздушните сили, защото по стандартите на НАТО 180 часа във въздуха са необходими на един пилот. Ние не можем не само да ги покрием тези стандарти, ами сме и много под тях. Аз съм силно обезпокоен за състоянието на ВВС, притеснявам се за живота и здравето на тези момчета”, заяви министърът.

Ненчев е категоричен, че ремонт за 80 млн. лева на руските самолети МиГ-29 е нецелесъобразен заради несъвместимост с НАТО-вските стандарти.

Още по темата

На въпрос за вариант, при който България да бъде охранявана по договор от американски самолети, министър Ненчев заяви, че не би желал да взема прибързано решение по този толкова важен и за армията, и за обществото казус. „Ако действително е така, че балтийските републики имат договор, може да са около 5 млн., но направете си сметка, ние трябва да дадем 80 млн. да ремонтираме няколко МиГ-а, които дори не знаме колко време ще използваме. Това са самолети, които не са съвместими със стандартите на НАТО. Правим всичко възможно и търсим вариант за придобиване на нов многофункционален самолет. Ако има такава възможност, много е проста сметката, 80 млн. срещу 5 млн. лева на година”.

На въпрос защо не е уведомил прокуратурата, че са му предлагали подкуп, министърът обясни, че е имал покана за разговор и намек за подобни неща, на които отказал. Ако се бях съгласил, щях да бъда виновен и да понеса цялата тежест за това, добави Ненчев.

„Не съм имал основание. Казах, че имаше предложение, покана за разговор и намек за подобно нещо. Което аз категорично отказах. Мислих много върху това, ако бях се съгласил да проведа този разговор, аз щях да бъда виновен и да поема цялата тежест за това. Тези хора са изключително изобретателни, никога не се тръгва директно”, коментира министър Ненчев.

Вчера стана ясно, че прокуратурата започва проверка за предложен подкуп на военния министър. От държавното обвинение обясниха, че във в. „Сега” е публикувано интервю на министъра на отбраната Николай Ненчев със заглавие „Предложиха ми процент, за да подпиша поддръжката на МиГ-29”. В него министърът излага факти относно среща с неназовани хора, предали му заплащане на „сериозни проценти” при съгласие от негова страна за подписване на договор на стойност 80 млн. лева за поддръжка на военни самолети.

Ненчев твърди, че „те са изключително изобретателни, процент от тези 80 млн. лв. се опитаха да ми предложат”. Твърди също, че спрямо него са били отправяни и заплахи за живота във връзка с работата на заеманата длъжност.

„Ние действително трябва да извършим ремонт. Аз смятам, че този договор е силно обременяващ. Мисля, че ние само и единствено можем да разговаряме с руската страна. Струва ми се, че ако успеем с по-малко средства да ремонтираме един или два МиГ-а, който са необходими да охраняваме въздушното ни пространство, след септември ние ще търсим други възможности. Тогава ние няма да бъдем обременени от този договор. На мен не ми се иска с лека ръка тези 80 млн. да ги дадем”, коментира министър Ненчев.

„Аз не знам какво ще излезе от разследването на прокуратурата. Дори съм песимист, защото това много трудно се доказва”, призна още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


212
Още по темата: Николай Ненчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
0
 
! Отговори
Янко преди 8 години
До ШопШопе, вмирисан на лук и вкиснало! Ти и от самолети ли взе да разбираш! F-16 е вчерашният ден на авиацията. Нищо, че е по-добър от смешното най-скъпо изделие за цялата история на авиацията - F-35. Янките с удоволствие биха ни джиросали остарялия си самолет. Има поне 20 модела, по-добри от него. добре, че нищо не зависи от теб. Впрочем, знам ли, повечето от тези, които ще решат, са на твоето ниво. Бедна ни майка България!
84
0
 
0
 
! Отговори
Crazy Horse преди 8 години
Нещо ми се приказва, а това не е на добро! Продължавам. Знаете ли колко самолета имаше авиацията на БНА? Колко танка, САУ, бронетранспортьора имаше НРБ? Колко ракети S-23 (както им викаха в НАТО)? И по чие нареждане ги унищожихме по искане на една съседна страна? Сега с 1-2 самолета щяли да пазят границите на РБ! Това даже не е непрофесионално, а е гавра! Нали щяха да купуват изхвърлени от портокалската авиация F-16, седяли на Азорскте острови на 200 м от океана, някои 2-ра ръка (били в USAF)!
83
0
 
1
 
! Отговори
Crazy Horse преди 8 години
До Анонимен 175Юрофайтърът е отличен самолет, ама знаеш ли колко струва? МиГ-35, Су-35 са много по-добрии са по-евтини. Те са по-евтини дори от Грипен, впрочем, също много добра машина, от превъзходния Рафал. Но, за да те успокоя, да не сънуваш кошмари, няма да купим руски самолети, защото са несъвместими с натовските. На нас и авиация не ни трябва. Трябват ни луксозни Фалкони и хеликоптери, за да возим Боко, ***, Лилито и други от четата.Те обещаха, че няма да има омари и 20 годишно уиски
82
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еурофайтър , нокога повече МИГ
81
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма проблеми коалиция бостан ще изтегли още 10 млрд дълг. Ненчев може да е спокоен.
80
4
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До extremistКазах ти - намери финансиране, произведи самолети и държавата ще ти ги купи. Само трябва да докажеш, че са по-добри от Ф-16 примерно.
79
0
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До extremistДобри предложения, само че си ги финансирай от собствения джоб. Аз предпочитам да си купя кола от магазина и да ми върши работа, отколкото да си сглобявам някакъв таралясник в гаража.
78
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Toi zemedelecat da ne misli che tova sa samoleti za torene?
77
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
От кое нямаме нужда и кое е реалистично, за това трябва да се говори с факти и аргументи. Но като дойде ред да се говори за пари, винаги се смесват истините с полуистини и с явни лъжи. Ето го и Ненчев: 80 милиона срещо 5 милиона на година. Сякаш едните трябва да се дадат на куп веднага, а за другите уж е ясно: по 5 милиона на година, но за колко години?
76
0
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 8 години
До 166: Аз предлагам да започнем да произвеждаме цели самолети. Но досега няма национален проекът, който със съвместните усилия на нашите политици да не е бил провален. Ще провалят и този. А за самолетите трябва да се простираме според чергата си. Искам да чуя поне две противоположни мнения с аргументи кое е по-добре да се направи. Ако ще купуваме нови самолети след 10 години, дотогава на какво ще се подготвят летците ни? По добре е да ремонтираме. Самолети без обучени летци са куп желязо.
75
1
 
0
 
! Отговори
Шоп преди 8 години
До extremistКакво предлагаш, да нямаме самолети ли?
74
0
 
4
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 8 години
До extremist146Не колега.Главите на американците неса от *** те са от МАДЖУН!!!
73
16
 
6
 
! Отговори
сър Пичук преди 8 години
80 млн. искали ушанките... Хахахаха, върнете тези железа за скрап и купете нещо съвременно и не руско.
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да допълня,че руснаците свалиха U2 от 21 000м височина преди точно 53год. Сегашните им ЗРК са в пъти с по-големи възможности - например С-400 "Триумф" е с разстояние на действие до 400км и височина над 30 000м, като освен високоскоростни цели от типа самолет свалят крилати и балистични ракети от всички класове!
71
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 148:Естествено, че един човек, който няма пари ще си вземе един руски таралясник -ще му върши работа, макар да има други по-добри коли.Другата алтернатива за беден човек е да си вземе скъпа западна кола и когато нямада може да плати втората вноска да му вземат и жилището и новата кола.България сега е в тежка икономическа криза с не-повече от 1,5 милиона, коитопроизвеждат нещо.Закупуването на скъпа военна техника в този момент е престъпление.
70
13
 
2
 
! Отговори
НАТО преди 8 години
Чувам неистов вой на ***, значи нещата се движат в правилна посока.
69
0
 
13
 
! Отговори
бг преди 8 години
НАНИ,НАНИ,НЕНЧЕВ,90 МЛН.СА ПОВЕЧЕ ОТ 4 МЛД.ЗАЩОТО ТИ НЯМА ДА ГИ ПЛАЩАШ,НА ТЕБЕ МОЖЕ БИ КОМИСИОННАТА ТИ ЩЕ Е ТОЛКОВА,КАТО ЗНАМ БОЖКОВ ОТ ТВОЯТА ПАРТИЯ ВЗЕМАШЕ 10 ПРОЦЕНТА,НО НЕ ДОЖИВЯ ДА ГИ ИЗХАРЧИ,БЕЛКИМ ТИ УСПЕЕШ ДА СИ ПОЖИВЕЕШ НА НАРОДЕН ГРЪБ.НАРОДЪТ ТРЯБВАШЕ ДО СЕГА ДА ТЕ ИЗДУХА НА ХАМЕРИКАНСКИЯ ВЛАК.
68
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Новите държавни заеми и тези заеми за хвърчилаще нажат повишаване на данъците. Единствено нискитеданъци от 10% задържаха малкото останали специалисти и лекарив България. След глупостите на Тиквата и неговото престъпноправителство ще се наложи увеличаване на данъците поне на 25-30% инамаляване на заплатите.Всичко кадърно ще напусне тази копумпирана държава, а хвърчилата щедойдат гратис за турския аскер.
67
1
 
10
 
! Отговори
ракетев преди 8 години
преди 30,40 години хамериканците бяха минали без да искат над СССР със самолет Ю2 НА 12000 М и ги бяха свалили на земята с ракети.ПИТАМ се какви ли ракети има сега.ЧЕТА,че някои още се качват на самолети,боже дърво без коренКАТО ТИ ПУСНАТ ЕДНА РАКЕТА И ЩЕ НАПЪЛНИШ ГАЩИТЕ,така че хамериканофили,те само се плашат да може баламите като НАС ДА ИМ ВЗЕМАТ ***,ДА ИМ ВЪРВИ военното производство и работниците да имат работа,ТЕ НЕ САДЯТ ДОМАТИ И КРАСТАВИЦИ,то има БАЛАМИ за това.голям майтап ще става
66
1
 
6
 
! Отговори
Кумчо Вълчо преди 8 години
Купувайте ако искате и хамериканските совалки, ще си плащате. Не съм в Бегето и не плащам данъци. Бабите и синдарелите ще ги плащат, може би.