Преговори в НС – Димитър Радев да е шеф на БНБ

ГЕРБ: Търсим максимална подкрепа от партиите!
Обновена: 26 май 2015 16:55 | 26 май 2015 16:25,
8
Преговори в НС – Димитър Радев да е шеф на БНБ
Снимка: Dnes.bg

ГЕРБ започнаха преговори с партиите в парламента за нов шеф на БНБ. Управляващите срещнаха един от кандидатите, съветникът в МВФ Димитър Радев с партньорите си от ПФ и РБ. 

"Това беше чисто информационна опознавателна среща с един от кандидатите за управител на БНБ. Ще срещнем г-н Радев и с другите парламентарни групи, търсим максимална подкрепа и консенсус за избирането на управител", каза шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ след разговори с депутати от Реформаторския блок. 

Стоянова обясни, че ако този път политиците се обединят около един кандидат, това би дало знак, че подкрепят промяна в БНБ и стабилизирането на централната банка.

Мандатът на сегашния управител на БНБ изтича през октомври. По закон той може да бъде сменен три месеца по-рано. "Ако се постигне съгласие за този номиниран кандидат, г-н Радев може да бъде избран в един едномесечен срок", обясни Менда Стоянова. Тя обясни, че днес Радев вече е бил представен на Патриотичния фронт, а по-късно ще има разговори с още две формации.

Димитър Делчев от Реформаторския блок обяви, че по време на срещата Радев е представил визията си. "Говорихме за банковия надзор, за еврозоната, но нека той да каже своите виждания", каза депутатът. Самият кандидат обаче предпочете да не говори за медиите. Реформаторите обясниха, че Радев е безспорен професионалист, но дадоха да се разбере, че не е изключено да издигнат и свой кандидат.

Димитър Радев има 21-годишна кариера в Министерството на финансите. Бил е зам.-финансов министър на сегашния подуправител на БНБ Димитър Костов, както и на Муравей Радев, който беше финансов министър в кабинета на Иван Костов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Мелинда преди 8 години
Пак гласят неподходящия човек за поста на БНБ!
3
0
 
1
 
! Отговори
Kaлинов преди 8 години
Е не, дано са си остане само с кандидатурата. И Дянков също беше голям началник в Световната банка и с много международни признания, ама всички видяхме каква я свърши.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един КРадев вече имаше в МО при Издание 1 на кабинета (банда) на Боко. Това поредно издание на нов крадливец ли е?
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мента го консултира как да замете следите от грабенето на ГРАб ли?!