Решено: Армията на границата – с пушкала на браздата

МО шефът ще решава дали ще арестуват и стрелят по мигранти
96
Решено: Армията на границата – с пушкала на браздата
Снимка: МС

Армията вече ще пази границата ни и ще патрулира съвместно с гранична полиция. Това решиха депутатите като приеха почти с пълно мнозинство на първо четене промени в Закона за отбраната и въоръжените сили.

Досега военните оказваха само логистична подкрепа на полицаите.

Още по темата

Министърът на отбраната Николай Ненчев обясни, че подробностите за това какви точно правомощия ще има армията, колко военни ще охраняват границата и какъв вид войски ще бъдат изпратени, предстои да ще бъдат обсъдени с вътрешния министър Румяна Бъчварова.

Депутатите пък са единодушни, че страната е подложена на силен миграционен натиск от Близкия Изток и въоръжените сили са единствената институция, която разполага със сили и средства да помага на гранична полиция.

Ненчев също предупреди, че със затоплянето на времето се очаква бежанската вълна да се засили.

Промените в закона предвиждат министърът на отбраната да определя правилата за използване на сила при изпълнението на задачите, което практически оставя на изпълнителната власт пълната преценка докъде ще се простират правомощията на военнослужещите – кога ще имат право да задържат и арестуват, да прилагат помощни средства и евентуално да използват огнестрелно оръжие.

Министерският съвет пък ще определя финансовото и ресурсното осигуряване на мисията, което би трябвало да означава, че парите за изпращане на войската по границата ще се отпускат допълнително извън бюджета на Министерство на отбраната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


96
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
4
 
! Отговори
Lan преди 8 години
Почти съм сигурна, че ако Бойко помоли учтиво ловните дружинки ще свършат много по-добра работа, но и това е крачка напред! Само да не си мислят, че пушките им са за украса!
68
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Тези "пушкала" не са за украса, а когато се наложи трябва и да се използват! До сега колко от тези дето са пресекли Държавната граница са в затвора? Което по Българските Закони е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ?!
67
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
КАКВА АРМИЯ СЬНУВАШ НЕН4ЕВ ПО---ДОБРЕ ИЗПРАТИ 250--ТЕ ГЕНЕРАЛА ДАНО ПРОТИВНИКА СЕ УПЛАШИ ОТ УНИФОРМИТЕ ИМ ХАХАХАХАХА
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да измислиш несъществуващ проблем с бежанците е страхотен начин да правиш лесни пари, - каза още МО пред днес.бг.
65
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пак добре, че беше Ореха да я построи тази ограда по негово време, защото ако чакахме на Боко главата щеше да има само прекратени обществени поръчки.
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе кои ще им даде да стрелят бе смешници .
63
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре и какво ще правят там или ще го играят трето борче четвърта трепетлика .
62
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На това народът му казва: СЛЕД ДЪЖД - КАЧУЛКА.(Или да си сложиш презерватив след като си е...)
61
1
 
8
 
! Отговори
бай Петко преди 8 години
До ФХ 56 Ами тя, т.н. армия 1/4 е или бременна или в майчинство. Ето резултата от плана Ран-Ът. Яж п...о сирене!!!
60
1
 
3
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
До 62до 63 "Способността да убиваш ли е критерий за войник?"Критерия за добър войник е способността да изпълнява поставените задачи!Убиването е само част от тях и не може да е самоцел.
59
1
 
13
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
Това беше нещо,което трябваше да бъде направено преди 2 години.Сега вече има нужда от нещо много повече-създаване на ешалонирана отбрана,готова да посрещне и въоръжено нападение!При това и на част от гръцката граница,за да не се окажем заобиколени(като случая с Мажино)!Време е старите планове за защита срещу Турция да бъдат изтупани от праха,прочетени и да се пристъпи към изработване на нови,актуални за момента.Турция ни е главен враг и сме длъжни да се съобразяваме с тоя факт.
58
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как точно държава която е под колониално робство 25 години ще охранява границата си, като армията беше предвидливо разформирована, танковете нарязани а единственият ни самолет още го ремонтират.
57
0
 
9
 
! Отговори
62 преди 8 години
61, способността да убиваш ли е критерий за войник? Сега се замислям, колко добри войници имаме сред цивилното си население. С огромно закъснение "взехме" решение да охраняваме границите си...и до там. Неясно е какво ще се случва с прииждащите мигранти, ще ги посрещаме както досега или ще имаме възможността да не ги допускаме на собствена територия?От статията се разбира, че пред войниците ни няма да има ясно поставени правила за поведение,което разбира се е в пълно съответствие с правния ни мир
56
0
 
27
 
! Отговори
99% сигурност преди 8 години
Не само да стрелят ами да минират подстъпите към оградата и по нея да тече ток 220V. Тогава бъдете сигурни, че мераците за незаконно преминаване ще бъдат сведени до минимум.И ще излезе много по-евтино от тези 3 милиарда евро, предназначени за Турция уж да не ни пуска бежанци.
55
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Idealni uchenia! Taman nashite voinici da se nauchat da ubivat! Che se samniavam dali mogat. Kato vsichko balgarsko ne stigat nikoga do kraj. Dali ima edin BG voinik ubil chovek nikoga v nashata armia IZOBSHTO?!?!
54
0
 
17
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Абе има ли значение с какво ще ги стрелят... За всеки случай - първо с пейнтбол пушки за да си личи че вече са били предупредени...
53
1
 
30
 
! Отговори
Умна политика преди 8 години
Когато бомбардираха Балканите, НАТО извадиха и Ньойския договор с всичките му прелести: премахване на наборната армия, до 30 000 военнослужащи, пълно разоръжаване откъм техника и пр. Поизтупаха го от праха и настояха да го преподпишем, като условие да ни приемат в организацията, което и стана 2004. Царят го преподписа и в автобиографията си разказва с какво лично удовлетворение го е направил и признава колко храбро са понесли военните жертвата, която се иска от тях. А Пасито джиткаше с трабанта.
52
0
 
29
 
! Отговори
ДДТ преди 8 години
Добро решение и е време да го доразвият, като въведат и военна служба. Поне за желаещите.
51
1
 
25
 
! Отговори
То6 преди 8 години
Някои писачи сигурно не са ходили въобще войници и не знаят нищо за армията. Проблема сега ще е че военните са малко и сега си имат много задачи, но защо да не ги натоварим още. А полицаите са свикнали да се разхождат по асфалта и да се перчат или да се правят на праведни когато спрат някои на пътя. Сега като нагазиха калта, която военни те са газили и газят непрекъснато, се разплакаха. Смешници , нали щяхме да да пазим, какво стана
50
7
 
17
 
! Отговори
ФХ преди 8 години
Ако строят тази смешна армия там, всички ще ни се смеят.