НС реши: Теглим нов заем от 1,2 милиарда

Те са на принципа за активиране "при нужда"
104
НС реши: Теглим нов заем от 1,2 милиарда
Снимка: Булфото

Депутатите подкрепиха предложението на правителството да се изтегли нов заем от 1 милиард и 200 милиона лева. Те дадоха право Фондът за гарантиране на влоговете в банките да взема 600 млн. евро, като гарант ще е държавата.

Кредитите ще бъдат отпуснати от Европейската банка за възстановяване и развитие и от Световната банка. Те са на принципа за активиране "при нужда", което означава, че ако за Фонда не възникне необходимост да използва този ресурс, реално заемите няма да бъдат усвоени и върху тях няма да се плащат лихви. Кредитите от двете финансови институции са по 300 млн. евро.

В споразумението е предвидено сумите да бъдат усвоявани на три транша с минимален размер за всеки от по 100 милиона евро.

Против окончателното ратифициране на споразумението с двете банкови институции бяха от БСП, АБВ и ДПС, а от "Атака" се въздържаха. Единодушно зад него застанаха депутатите от ГЕРБ, ПФ, БДЦ, както и част от реформаторите.

Социалистите обвиниха кабинета, че тегли пореден заем, без финансова обосновка и има риск страната ни да потъне в дългова спирала.

Според лидера на ДСБ, част от РБ, Радан Кънев излиза, че българският данъкоплатец финансира рисковете пред банките, без да има причина за това.

"Зад това решение стои или провал в бюджетната политика за тази година, или провал на Фонда по отношение на събирането на задълженията към КТБ, или непосредствена заплаха Фондът да покрива бъдещ риск пред някоя банка. Едно нещо обаче е сигурно – налице е провал на мнозинството", скочи той.

Финансовият министър Владислав Горанов обаче беше категоричен, че е абсурдно да се говори, че се поема нов държавен дълг. "Това е спекулация независимо, че е популярна теза на БСП, които имат нужда от стратегическо укрепване и за това си правят и селфита на странни места", обвини пък той от своя страна социалистите.

Горанов уточни, че ако се наложи да се ползват парите от този заем, то те ще бъдат връщани от търговските банки, а "отказът да се подкрепи това решение е липса на отговорност за финансовата стабилност на страната и безотговорно отношение към българския данъкоплатец".

Според него рисковете за държавата от това споразумение са пренебрежимо малки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще те успокоя, според официалните данни на БНБ, които лесно могат да се проверят, фискалния резерв е нарастнал до над 12 млрд. лева до април 2016г., за сравнение по-времето на правителството Орешарски той е бил в рамките на около 5 млрд. лева.------Тока е защото от миналата година във фискални резерв влизат и очакваните но не разпратени средства по европейски програми, но на практика тези пари ги няма реално
64
1
 
31
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Тези са за разстрел!
63
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
е нали ги преизбрахте за втори мандат,кочана сладко дойде.
62
0
 
14
 
! Отговори
**** преди 7 години
До-70 Това го казват управляващите,забравили за ктб,какги награждавах като най успешна и дисциплинирана банка,а накрая какво излезе,всички знаем какъв е края.
61
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто ще си изкарат юандата на кредит, ще се налапат хубаво и после дим да ги няма, на следващото правителство като му цъфнат по 3-3,5 млрд лихвени плащания на година, вече ще му дойде акъл на народа, ама ще е късно
60
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
58 новини за това, че един престъпник си намерил майстора, и само 1 за новия заем...
59
0
 
4
 
! Отговори
Sf преди 7 години
Tegli ne 1miliqtda no 100 za da stignet da si gi razdelite i posle zashto sme naibednite ne v evropa ami sled malko i balkanite...kradete kato zamaeni a zablujdavate xorata s Makedoniq,Srybia,Grciq kolko bilo zle tam
58
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Теглетее...,като за последно,че малко ви остана!
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Взели са ги за погребението на Митьо Очите. Да го изпратят като хората човека.
56
0
 
3
 
! Отговори
GG преди 7 години
До ИстиАз мисля, че след кредитните милионери през 90-те ( когато съм бил малък ) вече банките са длъжни да доказват и разполагат със задължителни минимални резерви => те са гарантирани от държавата ( до 100 000 евро май беше ) но реално са налични в търговските банки. Звучи логично да е така, но дали има изобщо някакъв контрол се съмнявам.
55
2
 
15
 
! Отговори
**** преди 7 години
Няма пари в хазната вече,иступаха я като брашнян чувал,и се чудят от къде да вземат,че да закърпят полужението,този искаше да прибере парите от часните пенсиони фондове,че и тях да опукат,но така ще е за напре като си избираме неграмотници да ни управляват,ще плаща простият народ докато свят му се завие.
54
1
 
9
 
! Отговори
ikonomist преди 7 години
не нормално ако всичко е наред да се теглят пак заеми явно икономикта не във толкова цветущо положение и няма дотатъчно приходи във хазната и май ще се окаже че няма никакъв ръст
53
0
 
12
 
! Отговори
Занзибар преди 7 години
А едни овце рупаха руколата в двора...
52
0
 
15
 
! Отговори
KTB преди 7 години
Теглят, защото докладите за стрестестовете ще са ужасни. И хората като решат да теглят парите трябва да може да се извадят в рамките на дни.
51
1
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Очаква се скоро някоя банка да гръмне.Защита на влоговете по български - всички плащаме.
50
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама Горанов е "умен и кеасив" затова може да си тегли пп 10-ина милиарда на година
49
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баце тегли заеми, народа ги плаща и после ще има пак "АЗ АЗ АЗ АЗ АЗ АЗ........."
48
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Цветанов си направи селфи на китайската стена...мммм....дааааа.....
47
0
 
7
 
! Отговори
До 50 преди 7 години
До АнонименАми, излез ти да протестираш, бе!!! Защо трябва да чакаш някой друг? Или така...да тролиш?
46
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавния дълг преди началото на втория втория мандат на ББ, беше 16 млрд, с този заем в момента вече ще надхвърли 31 млрд, и това за 2 години, машала Асфалт ефенди