Орешарски: Вървим по пътя на Гърция!

Дългът ни се трупа по-бързо от растежа на икономиката ни
11 юни 2016 11:11, Петя Славова
152
Орешарски: Вървим по пътя на Гърция!
Снимка: архив, Булфото

„Вървим по пътя на Гърция. Дългът на България се натрупва много по-бързо отколкото расте икономиката. И ако тенденцията се запази, това застрашава финансовия суверенитет на страната и попадането й в зависимист от кредиторите. Това заяви бивишият премиер Пламен Орешарски пред Нова тв.

"Това вече сме наблюдавали в страни от южната периферия, в това число Гърция, както и в България в края на 80-те и в края на 90-те години”, заяви още той.

Орешарски коментира и поста си от 10 юни във Facebook, където написа, че кабинетът Борисов е подготвил фалита на КТБ. Според него той се е позовал на доклада на „Алекс партнърс” .

По думите му банката се е разраснала в периода 2009 и всички важни спорни транзакции са се вършили в този период.  "Не знам дали е имало сценарий да бъде съборена КТБ”, заяви Орешарски и припомни, че първите сигнали за нередности дошли от кръга „Капитал”. Една банка без здрав портфейл, е обречена”, категоричен бе той и допълни „Една банка без здрав портфейл, е обречена”.

Орешарски обясни, че през 2009 г. банката е била с 2 милиарда, а през 2013 г. сумата е нараснала до 7 милиарда.  "Това е необясним растеж по време на криза", каза той и попита:„Защо тази банка се разрасна толкова бързо?”, Бившият премиер на страната допълни, че за доклада на одиторите сме дали много пари, а сега не харесваме анализа им.

Той коментира и случващото се след фалита на КТБ „Фондът, след като изплати парите на граждането остана декапитализиран. И очевидно сега има нужда от средства. Бих посъветвал да се съберат вноски от банките, за да се попълни този фонд. Това ще ни даде сигурност при възникване на други подобри финансови кризи”, заяви още Орешарски.

Относно предложението за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, Пламен Орешарски заяви: „Аз бях експертен министър-председател. А това беше политическо решение. Съжалявам, че мандатът беше кратък, за да се развият стъпките, които положихме за реформи. По време на моя мандат започна изграждането на ограда на ключови места по границата”.

 Той намери и решение на настоящата ситуация: спиране на нови кредити и ускоряване на икономическия растеж.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
115
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Орешарски е способен финансист. При други условия можеше да направи много повече като министър-председател. При него за пръв път намалиха цената на тока и след трите и половина години Дянковщина за пръв път се увеличиха и пенсиите и минималните заплати. Но в политиката хора като него не получават благодарност.
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И КАКВО ЛОШО ИМА- НА ВСИЧКИ СЪС СРЕДНИ ДОХОДИ В БЪЛГАРИЯ/760 ЛВ СРЕДЕН ДОХОД КАЧЕН НА СТЕНАТА НА НОИ/ БАНКИТЕ ЩЕ ИМ ОПРОСТЯТ ЗАЕМА ДО 20 000 ЕВРО- НАЛИ ТАКА НАПРАВИХА 2014 Г БАНКИТЕ В ГЪРЦИЯ ОПРОСТИХА ЗАЕМИТЕ НА ВСИЧКИ С ДОХОДИ ДО 500 ЕВРО.
113
3
 
4
 
! Отговори
Варна преди 7 години
Върви ти мозъка към Гърция .Ти Орешарски с Румен Гечев и Сергей Станишев не искам нито да ви чувам нито да ви виждам .Върви в сараите на Доган на него му ги кажи тез твоите идиотщини .
112
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И децата вече знаят , че народите и държавите вървят по кривия път .
111
0
 
4
 
! Отговори
Void преди 7 години
Една банка без здрав портфейл, е обречена, категоричен бе той и допълни Една банка без здрав портфейл, е обречена... (без думи)
110
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***!!! Как смееш изобщо да се появяваш !!! Не ти ли стига ...ще останеш в историята.....Като най голямата жалка медуза в България...!!!!
109
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Ивоточно този крадец да дава мнение....това не е нормално.И какво е откраднал, КТБ ли? Помня един сатанизиран Виденов,продължаващ да живее в панелка, пък Сифиянски с личен самолет и яхта, Костов с милиони, Симеончо пък с гори.Много си наивен или платен кълвач!
108
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 129"аре у лево"Кълвач, от лево се намира лентата с по-висока скорост и се изпреварва, а у десно е канавката и пропаста бе умнико !
107
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩО ЛИ НИ ПЛАШАТ С ГЪРЦИЯ- КОГА ВИДЯ ГЪРКИНЯ ДА ЧИСТИ ОТХОДИТЕ НА БЪЛГАРИ И РУСНАЦИ- Е ТЕ ТОГАВА СМЕ ЗА ОПЛАКВАНЕ, А ПРЕДИ 1/2 ГОДИНИ БАНКИТЕ ОПРОСТИХА НА ВСИЧКИ ГЪРЦИ С МЕСЕЧНИ ДОХОДИ ДО 500 ЕВРО ЗАЕМИ ДО 20 000 ЕВРО- Е ТЕ ТАКИВА БАНКИ ИСКАМЕ И ГЪРКИНИ ДА НИ СЛУГУВАТ- А ОРЕШАРСКИ, НАМЕРИ С КОЙ ДА НИ ПЛАШИШ.
106
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя защо не е в затвора? Или се чака Цв. Василев?
105
4
 
24
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Всеки народ си заслужава управниците. По време на Орешарски България взе един милиард дълг и що протести бяха пред Народното събрание и раздаване на листовки с въпроса: "Плаща ли ви се едн милиард?". А правителството на ГЕРБ и пишман-реформаторите ще вземе 16 милиарда и никой не протестира. Продължават да викат "Да живее бат' Бойко". А софиянци се преизбират Фандъкова, както преди преизбираха Стефан Софиянски.
104
10
 
24
 
! Отговори
Талакман преди 7 години
Къде си ве Орешарски при твоята кратка власт всчичко беше добре а при тиквата обедняваме и всичко се вдига а заплатите и пенсийите не мръдват това беше човека наистина
103
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един изпържен от комунистите ***-това е Орешарски.
102
3
 
12
 
! Отговори
С кредити и бaбa преди 7 години
може дa упрaвлявa,aмa друг дa ги връщa,голямо тегло ни чaкa !
101
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орешарски: Вървим по пътя на Гърция!Е, затова ви и свалиха хората де и сложиха инж. д-р ген. Бойко Методиев Борисов и държавата отлепи от дъното. Световни лидери и политици идват в България, стои се, доходите се вдигат, търсим собствени енергийни ресурси, по-бавно от колкото ни се иска, но за сега това е най-доброто. Всичко друго е тролене. Да живее България!
100
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tozi obi4a da e kukla na konci .Doshul na vlast sled "tihia prevrat " na kostinbrodskite aferisti nasur4avani ot rashenlandskoto posolstvo .Poznat scenario.
99
4
 
21
 
! Отговори
аз преди 7 години
Няма как да станем като Гърция, щото на нас парична помощ, без да трябва да я връщаме с лихвите и то няколко пъти, няма кой да ни отпусне. Колкото и Плевнелиев да се тупа в гърдите колко важни сме за Европа! А хора, за които 30 милиарда е по-малко от 1 милиард, си го заслужават...
98
18
 
10
 
! Отговори
българин преди 7 години
Оле тия пак се надигнаха !!!
97
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно, тоя път не се измъкна през задния вход?
96
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Орех, колко милиона ти даде крадеца Пеевски да го сложиш шеф на ДАНС?