Още искаме в Евросъюза, обяви Турция, но от София

Посланик Гьокче: Извънредното положение няма да пречи на туризма!
21 юли 2016 16:37,
62
Още искаме в Евросъюза, обяви Турция, но от София
Снимка: архив Булфото

Турция не се е отказала от желанието си да стане член на Европейския съюз. Поставянето на въпроса за това дали има промяна в европейския й курс според Анкара е спекулация.

Това стана ясно от думите на посланика на страната Сюлейман Гьокче на брифинг в София.

Той отправи безпрецедентна покана към медиите за среща в турското посолство, часове след като страната му обяви, че въвежда извънредно положение.

Гьокче разясни, че тази мярка има за цел да запази демократичния ред и да защити демократичната структура на държавата. Посланикът гарантира, че извънредното положение няма да затрудни влизането и излизането от Турция и няма да повлияе на икономическия живот и туристическия бизнес в страната.

Още по темата

Според Гьокче извънредното положение е административна мярка, която ще позволи на държавните институции да търсят и намерят хора, свързани с организаторите на опита за преврат.

"Това извънредно положение е във връзка с работата на полицията", каза още той, цитиран от "Фокус".

Гьокче потвърди желанието на Турция да стане член на ЕС, а в отговор на въпрос дали все още Турция иска да стане член на ЕС той каза: "Това е риторичен и спекулативен въпрос. Краткият отговор е "Да", обяви той и допълни, че отговорът е висок и ясен.

Турският посланик обясни, че след опита за преврат има три групи потърпевши - задържани, уволнени и арестувани. Той разясни, че уволненията стават по административен ред. Дипломатът коментира и че оценките за ситуацията в Турция сега са като да се постави "каруцата пред коня".

Според него трябва да се говори защо се случват нещата.

"Това беше един насилствен акт, който имаше за цел да свали правителството и да завладее цялата държава и за това беше насилствен и за това толкова много хора бяха свързани пряко и непряко", коментира той.

Турският посланик акцентира и на ролята на проповедника в изгнание в САЩ Фетуллах Гюлен. Според Гьокче Турция няма много информация за организацията на Гюлен.

"Те действат от около 40 години и през това са отгледали поколение, което е преминало през техните школи", каза посланикът. Той обясни, че през август са се повишавали служителите в Турция и затова превратът е извършен сега.

Гьокче обясни, че Гюлен има училища, в които е създадена структура с много стриктна йерархия: "Тази структура се създава и когато е необходимо тя може да бъде пусната".

Той допълни и че много от задържаните хора от различни професии потвърждавали, че са действали по заповед.

"Всички наши приятели и партньори по целия свят заклеймяват преврата и изказват същите опасения. На всички сме го заявили, че човешките права и свободи ще бъдат уважавани по конституционния ред", уточни Гьокче.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всичко казано в комнтариите е вярно . Но обърнете внимание . Приятелите на Русия с лекота биват приети в ЕС , Турция вече не *** на вратата на Европа , а е на Стартовата права . Пролятата кръв е .........
37
2
 
1
 
! Отговори
Рачо Ковача преди 7 години
Към Болди:Защо споменавате само българите, след като Османската Империясе бе разпростирала чак до Виена, а корабите им постоянно са атакувалиградове и от италианското крайбрежие като Rimini, Pesaro, Ancona и други.Така че "звезди от небето" Ердоган може да сваля отново на Меркел , Олани Рахой от по-големите европейски държави, но другите които са миналипод техния ятаган, едва ли биха им повярвали . . .!?
36
2
 
3
 
! Отговори
Болди преди 7 години
"... искаме в Евросъюза, обяви Турция..."ДА, НО В ЕВРОПА, СТАНАЛА ЧАСТ ОТ ИСЛЯМСКИЯ ХАЛИФАТ! ТОВА ИСКАТЕ, ВИЕ КУЧЕТА НА ИСЛЯМА, АМА НИЕ БЪЛГАРИТЕ СМЕ ВИ ЯЛИ ОТРОВНАТА ПОПАРА 500 ГОДИНИ И НАС МАААЛКО ТРУДНИЧКО ЩЕ ЗАБЛУДИТЕ!
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
същите като британците. напират от двете страни на Европа да станат европейци, ама ако може да си донесат собствените тарикатлъци. после защо толкова дълго чукали по вратата.
34
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе иска му се на Евросъюза лидер като Ердоган ама още не е дорасъл.
33
2
 
12
 
! Отговори
Васил преди 7 години
Да но ЕС вече не иска!
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този мога да го взема в едно 'райско' кътче на ЕС - Аушвиц. Там му е мястото.
31
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Евросъюза предтъпниците ги изправят пред съд и после ги вкарват в затвора, а не им режат главите по мостовете.
30
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Извънредното положение уби туризма за години напред. А и нещата в бъдеще няма да са по розови. Турция принципно не е надежден партньор в нито една сфера, проблемите, заедно с терора на извънредното положение и хилядите по затворите няма да изчезнат с магическа пръчка, нарастващия шовинизъм и претенциите към всички съседи също няма да спрат. Ердоган е лу.д за връзване и личността му става политически проблем.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимена ти бегай в сибир хаха
28
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами то скоро в ЕС ще останат само България и Румъния - защо да не се присъедини и Турция, ама едва ли ще искат тогава.
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Всички наши приятели и партньори по целия свят заклеймяват преврата и изказват същите опасения."Всички ваши "приятели" и "партньори" по целия свят вече открито споделят мнението, че шефа ти с редкия мустак сам си е организирал преврата и в момента налага тотална диктатура.
26
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Охо, ще ви се отрази всичко това и на туризма, и на икономиката. Никой не ходи в размирна страна, особено с население от полуделли ислямисти колещи хора по улиците!
25
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТи поглеждал ли си се в огледалото? Какъв ЕС бе момче- арабската лига и Близкия изток, там ви е мястото.Ти българския министър председател Бойко Борисов виждал ли си го как изглежда - такива са българите, затова в ЕС ги таксуват хора втора категория.
24
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искали "още" и го обявяват от София - ясно е колко искат, никой не иска вече в разпадащ се съюз.
23
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Това стана ясно от думите на посланика на страната Сюлейман Гьокче на брифинг в София."Ти поглеждал ли си се в огледалото? Какъв ЕС бе момче- арабската лига и Близкия изток, там ви е мястото.
22
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв ЕС бе средновековец, малоазиатски цигъни не пускаме вътре.
21
2
 
20
 
! Отговори
Коки преди 7 години
нали ви казаха вече ... заповядайте през 3000 година и ще сте добре дошли ... хайде - година-две разлика е допустимо
20
2
 
18
 
! Отговори
българина преди 7 години
Османлиите са се впили в ес заедно със сащ, Израел и СА. Докато не ни удушат няма да се спрат. Новото османско нашествие върви по план. Предния път е трайно 60г, днес до тук минаха 30г. След още 30 мисля на всички е ясно какво ще е населението в западна Европа, за източна още има шанс. Каквото ти е населението такава ти е икономиката, западната става постепенно анадолуосманска
19
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бради и шамии, които крещят: "Смърт! Аллах акбар!" НЕ НИ ТРЯБВАТ!