България – 8-а по демокрация в бившия соцлагер

"Фрийдъм хаус": Борбата с корупцията и свободата на медиите са най-голям проблем
Обновена: 29 юли 2016 19:04 | 29 юли 2016 18:28, Никола Димитров
62
България – 8-а по демокрация в бившия соцлагер
Снимка: Фрийдъм хаус

България се класира на 8-то място по състоянието на демокрацията си в годишната класация на "Фрийдъм хаус" за 2016 г. Американската неправителствена организация следи прехода в 29 бивши социалистически страни и съветски републики.
 
В подреждането води Естония, следвана от Словения , Латвия и Чехия, а България се нарежда непосредствено след Полша и Словакия. От европейските членки след нас са Унгария, Румъния и Хърватия.
 
В дъното на подреждането са бившите съветски републики Туркменистан и Узбекистан, а Македония е показала най-голям срив на демократичните устои през годината. "Фрийдъм хаус" смята, че от бившите соцстрани, които не са членки на ЕС, най-демократични са Сърбия и Черна гора.
 
"Фрийдъм хаус" мери нивото на демокрация по 7 критерия: изборен процес, гражданско общество, свобода на медиите, управление на национално и на местно ниво, независимост на съдебната система и корупция.
 
Според изследването най-големите проблеми на българската демокрация са високата корупция и липсата на свободата на медиите, а най-добрият ни показател е развитието на гражданското общество.
 
2015 г., която се анализира в тазгодишния доклад, показва застой в състоянието на българската демокрация по 6 от 7-те наблюдавани критерия. Подобряване се сочи само по отношение на демократичността на властта на национално ниво, като това се обяснява със стабилизиране на управлението с второто правителство на Бойко Борисов след серия от служебни кабинети и предсрочни избори в предходните години. Благодарение на този фактор страната ни леко подобрява представянето си спрямо миналата година.
 
Анализаторите на "Фрийдъм хаус" посочват, че ГЕРБ контролира всички важни институции и прогнозират, че тя ще се опита да капитализира политическото си присъствие и да направи размествания в управляващата коалиция.
 
Оцеляването на кабинета зависи от стабилността на "Реформаторския блок" и на другите малки коалиционни партньори - вътре и извън парламента, се казва в доклада за България. Сред политическите събития на годината американската организация отбелязва рязкото падане на популярността на БСП и категоричното представяне на ГЕРБ на местните избори, който спечели в 21 от 24 областни центрове, както и слабото представяне в тях на ДПС, което загуби две от крепостите си.
 
Резултатите от местните избори карат анализаторите да твърдят, че българската демокрация прави завой към "Орбанов тип" управление с по-малко алтернативи на властта, както е в Унгария, където партията на Виктор Орбан доминира.

Посочва се, че съдебната реформа макар и трудно е започнала през 2015 г., докато в края на годината Народното събрание не наложи вето на най-съществените ѝ части. Корупцията, особено в съдебната система, е била в центъра на обществен интерес. Предложеният от правителството закон за борба с корупцията по високите етажи на властта обаче е бил бламиран от парламента, което е имало международен резонанс.
 
„Връзките между политиката и икономиката продължават да бъдат доминиращ въпрос в страната и някои корупционни практики бяха признати, но без сериозни последствия”, се казва още в доклада на "Фрийдъм хаус".
 
Американската неправителствена организация, която е позната у нас основно с рейтинга си за независимостта на медиите, посочва че през 2015 г. плурализмът в медиите е продължил да упада. Припомня се, че няколко вестника фалираха и че конкуренцията в електронните медии е голяма, но политическия натиск е ежедневие.
 
Гражданското общество е активно и участва в обществения дебат и в обсъждането на предложеното законодателство, посочва анализът. На дипломатическото поле се отчита, че България е продължила проевропейската си външна политика, а отношенията с Русия са били в застой. Бежанската криза, която се е усещала още от 2013 г., не е предизвикала голям шок в системата, пише "Фрийдъм хаус".

Икономически, България остава в трудно положение – стандартът на живот пада и икономическата перспектива за повечето от хората, е тъжна, заключава анализът.


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
2
 
! Отговори
мдаа преди 5 години
Най-отвратителното в днешната действителност е ,че червените ченгета , след като ограбиха народа ,и се окопаха във властта ,за да продължават с грабежите чрез техните московски господари имат наглостта да казват на ограбените от тях -"Ето това е западната демокрация"
40
1
 
0
 
! Отговори
бате ти Бъдьо преди 5 години
Тез дет са правили класацията не са живяли в Бг, затуй хабер нямат от нас.
39
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 43Ако знаеш колко си смешен и жалък!? "Един народ, който не помни своята история и минало, той няма нито настояще, нито бъдеще".
38
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ядецСега пак сме бедни само, че нямаме армия, нямаме полиция, нямаме образование, нямаме здравеопазване, нямаме нищо. По-голи сме отколкото бяхме тогава... но сме горди членове на НАТО и ЕС
37
3
 
5
 
! Отговори
ядец преди 5 години
Те русназите откога се надяват да ни изчезнат, ама ядец, не става!
36
4
 
7
 
! Отговори
Pinochet преди 5 години
Това само името му е демокрация а в същност е АНАРХИЯ.Унищожения , кражби, Провеждане на чужди интереси , ограбване, ту.рцизиранеЕто така демократично върви унищожението на БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ
35
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още 25 години Демокрация по Хамерикански и България ще изчезне от картата на Светът
34
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой измисли тази глупост
33
3
 
18
 
! Отговори
:) преди 5 години
Унгария e понe 10 пъти по-демократична от Боколенд. Това е истината, но американските фондацийки не могат да преглътнат, че Орбан защитава унгарските интереси. За американците най-удобни са режимите като Боковия.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ахахаххахахахаа
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До МечтателВнимавай какво си пожелаваш. Познавам доста унгарци, които са принудени да живеят в изгнание
30
1
 
13
 
! Отговори
к преди 5 години
Защо ли в челото са най-верните пудели на ФАЩ?
29
2
 
13
 
! Отговори
А преди 5 години
България и Демокрация. Две несъвместими неща!
28
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стандарта на живот пада и переспектива за повечето хора е тъжна . Загубих интерес по тази тема .
27
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нъмбър Уан по Демокрация са страните с най-многото трупове! Соц.държавите от безропотна робия, арабеските от примитивна дивотия.Демокрация имали само швейцарците. Това е илюзия. Просто хората там имат късмета да са в гнездото на банките.
26
4
 
28
 
! Отговори
лупи преди 5 години
Унгария??? Аман от сороски "изследвания"! Някой умира от яд,че Орбан е единствения адекватен държавник в ЕС.
25
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 8 държави?
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
FREEDOM V USA AXXA AXXA
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
KOI KAZA MQU FRIIDEM XAUS NEMA FREEDOM V USA.AXXA
22
0
 
1
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
До SpaceX Не знаеш достатъчно. Всички обвинения идат от лидера на въпросните комунисти който е помилван от бившия си партиен лидер (тогава в ролята на президент) че е "спечелил" незаконно над 8 милионни евро, има видео запис (направен при разследване срещу него по дело за искане на подкуп) как търси от бизнесмен 200000 евро подкуп и пр. Нали знаеш за крадеца който викал "хванете крадеца".