Ще имаме еврокомисар май през май, май ще е Станишев

Той е вариант за възстановяване на равновесието ляво-дясно в Брюксел
21 яну 2017 07:30, Елка Василева
149
Ще имаме еврокомисар май през май, май ще е Станишев
Сергей Станишев. Снимка: архив, Булфото

Името на Сергей Станишев все по-често се споменава като вариант за еврокомисар при следващо редовно правителство с участието на БСП.

Според запознати този вариант усилено се обсъжда на “Позитано” 20, пише "24 часа". Червените нямат много подходящи имена за поста, а и влизането на лидера на Партията на европейските социалисти /ПЕС/ в ЕК ще е знаково и за Европа.

След като десните поеха и Европарламента след оттеглянето на Мартин Шулц, още един ляв комисар, при това президент на Партията на европейските социалисти, ще се възприеме като стъпка към възстановяване на баланса.

Миналата седмица и самият Станишев разви тезата, че трябва да се изчака най-добре следващото редовно правителство да излъчи еврокомисар. Тогава той похвали Борисов, че не е предложил човек за поста, тъй като според социалиста сегашният кабинет не се ползвал с доверие.

Още по темата

Български кандидат за еврокомисар няма да има поне до май тази година, пише още изданието. Така мястото на България в Еврокомисията ще остане незаето 5 месеца, след като от 1 януари Кристалина Георгиева напусна поста на вицепрезидент и започна работа в Световната банка. Това е прецедент в европейската практика.

Според източници от администрацията между Румен Радев и премиера в оставка Бойко Борисов имало джентълменско разбирателство, че кандидат за еврокомисар трябва да бъде посочен от следващите управляващи.

Борисов отказа да номинира кандидат, въпреки че първоначално дори се бе прицелил в определени ресори за новия български комисар - регионално развитие или околна среда. После се оказа, че може да получи и дигиталния ресор.

От Брюксел съветвали лидера на ГЕРБ, че е полезно да продължи с лобирането пред председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за български комисар и мястото да остане вакантно, докато направим своя избор. Причината е, че Лисабонският договор предвижда, че не е задължително ЕК да включва комисар от всяка страна членка, а броят им може да бъде намален до 2/3 от броя на държавите. Заради това било важно да се поддържа огънят в Брюксел, че България ще има своя кандидат, за да запазим мястото си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
2
 
! Отговори
Европейски политик преди 7 години
Станишев е европейски политик.
97
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Май ще бъде доказателство на правилото: "Колкото по-голяма каша забъркаш тук, толкова по-висок пост получаваш в чужбина". Би било ужасно, ако това се случи, но то и сегашната му позиция е ужас. Смятам, че мястото му е другаде, ако имахми държава, в която морала е ценност, обществото - изискващо, а правосъдието - безпристрастно.
96
1
 
2
 
! Отговори
Станишев преди 7 години
Бил съм бил на Централна гара и май съм се бил напил...
95
1
 
3
 
! Отговори
Така е! преди 7 години
Който се целува с Местан далече стига.А който само кафе пие - само до Банкя!
94
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
я цар Плъх пак изпълзя за нов пост и ново бюро
93
1
 
4
 
! Отговори
не преди 7 години
Не бива да бъде Станишев.Не сме в СИВ.
92
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много е подходящ - типичен мазен еврогeй!
91
2
 
19
 
! Отговори
ни са знай преди 7 години
Ужас,безкраен ужас!
90
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не става! Отгледан е при парникови условия, без здрава връзка с истинския живот и е инфантилен. Единственото му предимство е произхода /наше момче/ и готовността да слушка. Управлението му беше провал! Сега този провал да го пренесем на по високо ниво, казвате?
89
2
 
19
 
! Отговори
Браво преди 7 години
станиШеффф е гуем майстор на политиката! Ликвидира БСП.Провали се като премиер.Като лидер на левите в ЕС се провали (хората затова се насочват към крайно десните)Сега сигурно като комисар ще спомогне за закриването на ЕС. Тоя до каквото се е докоснал го съсипва.
88
2
 
14
 
! Отговори
коци преди 7 години
МАХАЙ СЕ !
87
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Отивам да повърна....
86
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този би следвало да е в затвора.
85
1
 
26
 
! Отговори
Троянски кон преди 7 години
Говорит Москва !
84
2
 
27
 
! Отговори
Дишо преди 7 години
Ако това стане,ще е пълна и окончателна победа на рублата над милата ни родина.
83
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Президент е на ПЕС, депутат е в евро и е алчен за още.
82
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Същите крадци от миналото идват по-гладни от всякога.
81
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БСП+ДПС=ПЪЛЕН ФАЛИТ!ГЕРБ+СДС=ЛИКВИДАЦИЯ!1. Измиране на българите2. Етническо прочистване на българите3. Емиграция 4. Поробване на бг работници в ЕС и САЩ5 Безработица и 0 лева заплати6. Хиперинфлация и картели7 Частни монополи и високи цени на стоките8. Монопол на западните банки и ликвидация на българско производство
80
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Простичкия Български народец отново изкара плъховете от дупките им.
79
1
 
17
 
! Отговори
до 87 преди 7 години
До АнонименИзглежда го държат с нещо .Нали го подслушваха дори в клозета -така и не се разбра кой ,как и защо подслушва български министър председател. С кандидатурата на Цачка осигури мандат на БСП , както Костов навремето с кандидатурата на Биберонов.Не искат да се преборят с агентурата на Путин тук. А гл.прок. направо им служи вмсто да ги преследва.