70 души умират на ден по европътищата

Жп транспортът – приоритет на служебния кабинет
23 мар 2017 22:31, Надежда Бочева
19
70 души умират на ден по европътищата
Огнян Герджиков и Виолета Булц. Снимка: БТА

70 души на ден умират по по европейските пътища, а тежките пътни инциденти в ЕС струват 100 млрд. евро годишно, включително с рехабилитацията на пострадалите. Това заяви европейският комисар по транспорт Виолета Булц на конференция за инвестициите в транспорта, организирана от Европейската комисия в София.

Тя коментира основните предизвикателства, пред които е изправен ЕС в момента, като на първо място посочи социалните последици от икономическата криза. Тя по думите й "разтресе ЕС из основи" и извади на дневен ред предложенията на популистите.

Комисарят отбеляза, че в момента всички страни-членки регистрират растеж на БВП, еврозоната е излязла от кризата и други показатели сочат, че ЕС е по пътя на устойчивото развитие. Само инвестициите в иновации могат да помогнат всяка членка да увеличи своето благосъстояние, каза комисарят.

Тя посочи още като предизвикателства бежанската вълна, като по думите й вече е намерено устойчиво решение на кризата, както и вълната от терерористични актове в Европа. Започнахме да създаваме инструменти, с които да се справим, трябва да обединим усилията си. Вече обменяме информация чрез службите, допълни тя.

Като следващо предизвикателство Виолета Булц посочи Брекзит, като по думите й трябва да се гледа прагматично на решението на Великобритания. От 29 март ще говорим по условията, като се спазват принципите за прозрачност, липса на дискриминация и последователност, заяви комисарят.

Пред цял свят по думите й е на дневен ред проблемът с климатичните промени. Транспортът вече не трябва да бъде черната дупка, която замърсява планетата, а трябва да се създават устойчиви решения и здравословни условия за живот, коментира тя.

Железопътният транспорт е приоритет за правителството, заяви премиерът Огнян Герджиков на конференцията.

"Обединена Европа се ражда с идеята за общ пазар, което означава преди всичко активна търговия, свободно движение на хора, стоки и капитали, означава повече и по-добре организирана инфраструктура, съвместимост на системите, повече интеграция и кохезия", заяви пред участниците в конференцията премиерът Огнян Герджиков.

Премиерът коментира, че България се фокусира върху изграждането на модерна транспортна инфраструктура по направлението Изток – Запад. По думите му инфраструктурата е приоритет за правителството и след изграждането на автомагистралната мрежа в Южна България сега фокусът трябва да е върху доизграждането на основните жп лини по същото направление.

Нуждаем се от незабавни и смели решения, от решителни политики за спасяването и модернизирането на жп превозите от сериозни инвеститори, нуждаем се и от подкрепата на европейските ни партньори, каза Герджиков.

Припомняме, че именно премиерът обяви намерението на китайски инвеститори да обновят подвижния състав на БДЖ.

По-рано на въпрос за тази възможност еврокомисарят по транспорт Виолета Булц заяви пред медиите, че компаниите, които възнамеяват да инвестират в ЕС, трябва да следват европейските стандарти. Ако това се случва, инвеститорите от различни части на света са добре дошли, но те не трябва да фрагментират европейския пазар и трябва да спазват правилата, каза тя.

Подробности четете на Investor.bg


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 3 години
И като умират всеки ден толкова хора, защо са ухилени и двамата на снимката?
Това е проблема на нашата журналистика - винаги работят по един и същ шаблон. Щом наш политик се снима с някой от европейските си колеги, и на двамата задължително трябва да им е много весело.
9
0
 
1
 
! Отговори
Темида преди 3 години
Добре, че сме ние с боклучавия си манталитет на пътя и безумните си комплекси, че иначе изобщо няма да могат да се хвалят с такива цифри.
8
1
 
1
 
! Отговори
напомнящ преди 3 години
Гердзик , не се разсейвай да се правиш на еврокомисар , там си сложен да подготвяш избори !
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви приорите за това служебно правителство -остават им още 1-2 седмици и да се чупят!
6
0
 
2
 
! Отговори
Партиен член преди 3 години
Какъв ЖП транспорт бе.
Една гара не може да направите качествено.
Централната в София дето се ремонтира миналата година вече има нужда от дребни ремонти.До година вече ремонтите ще са големи.
5
1
 
4
 
! Отговори
Циник преди 3 години
Да правите сравнения с ИД е глупаво!
Така само "пригласяте" на ре заците, които се кефят и бездруго на "героичните си братя мъченици"!
4
2
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Да, прав си, но Русия е в Азия и затова не влиза в тази статистика.
3
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само по пътищата на Русия умират по 72-ма човека средно дневно!
2
1
 
4
 
! Отговори
Лоша новина, преди 3 години
но много усмихната снимка!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези от служебния кабинет за 4-годишен мандат ли играят?! Нали само изборите трябвало да организират, а те всеки ден с все по-чутовна инициатива: ще ни вкарват в Еврозоната, ще избират комисар, големи жп-проекти... Нещо са предозирали май...