Анализатори: Правителство ще има, въпросът е какво

Изборите били вот на недоверие, който ГЕРБ спечелил
3 апр 2017 09:23,
4
Анализатори: Правителство ще има, въпросът е какво
Снимка: Олег Попов / Dnes.bg

44-тото Народно събрание ще излъчи правителство, като въпросът е около каква програма ще се обединят партиите. Това коментираха социологът Юрий Асланов и председателят на Института за дясна политика Нено Димов пред bTV. Те са на мнение, че гласуването преди седмица най-вече е довело до повишаване на доверието в големите партии.

"Очевидно нямаше нужда да се свикват тези предсрочни избори, това доведе до кризисно положение в българската политика", подчерта Асланов. Според него може да има или правителство на малцинството на ГЕРБ със споразумение за подкрепа от страна на "Обединени патриоти", или да се стигне до пълномащабна коалиция с националистите.

Димов изрази мнение, че вероятно ОП ще влезе пряко във властта, защото ГЕРБ не са в изгодна позиция за правителство на малцинството, а и не може да се твърди, че подобен формат би довел до по-малка ерозия на подкрепата. "Негативът ще е спрямо начина на управление, а не спрямо начина на сформиране", подчерта той.

Очакванията са преговорите между хората на Бойко Борисов и националистите да бъдат трудни заради програмните различия и нуждата от множество компромиси. Почти невъзможно обаче изглежда и БСП да дойде на власт – даже заедно с "Обединени патриоти" и Воля, левицата не би могла да разчита на повече от 119 гласа.

Широка коалиция с участието на БСП и ГЕРБ за Асланов и Димов е най-лошият вариант – без никаква принципна основа и без никаква опозиция (при участие и на националистите, мнозинството би било повече достатъчно за конституционни промени).

"Това би било толкова безпринципно, че окончателно би делегитимирало политическата система изцяло", смята Асланов.

И според двамата изборите са били вот на недоверие към предната управленска конфигурация и затова всички без ГЕРБ губят подкрепа, а РБ направо са изпаднали от парламента.

"В предишния парламент почти нямаше БСП, имаше вот на недоверие към система без опозиция. (…) Силното управление на България неминуемо е необходимо, а това не може да стане без силна опозиция", категоричен беше Нено Димов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
30 милиона прахосани пари от тиквата който нищо ново няма да покаже,и направи.
3
0
 
3
 
! Отговори
фен на танас преди 7 години
Аз знам какво ще има. Скапано както винаги до сега!!!!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Анализът" е гола-вода. Всеки нормален човек може да направи по-добър анализ от техния.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на маститите анализатори, аз си мислех ,че ще останем без правителство.