Всички в парламента: Да не мълчим за Македония

БСП предложи декларация, ДПС се загрижи за крайния национализъм
Обновена: 28 апр 2017 17:57 | 28 апр 2017 12:36,
20
Всички в парламента: Да не мълчим за Македония
Снимка: БТА

Напрежението в Македония отекна и в българския парламент и депутатите поискаха страната ни да излезе с позиция за случващото се в югозападната ни съседка.

Народните представители видяха проблем за националната ни сигурност, а някои намериха и аналогии в българското политическо пространство.

Още по темата

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска българският парламент да излезе с обща, надпартийна позиция по кризата в Македония.

Тя припомни, че лесно се слагат разделителни линии, но в случая става дума за нещо над политиците. Нинова призова депутатите да покажат, че са държавници, а не партийно пристрастни личности.

От трибуната тя предложи декларация на левицата и призова Народното събрание да намери разум и отговорност тя да стане факт.

В документа Нинова призовава България остро да осъди нахлуването в парламента в Скопие и насилието над македонски депутати, тъй като това е остро посегателство срещу институцията и демокрацията.

"Разрешаването на кризата е възможно само чрез Конституцията и законите на страната", настояват от БСП и допълват, че етническите конфликти ще доведат до тежки последици и ще се отразят на развитието в региона.

В декларацията също така пише, че в рамките на председателството на ЕС България е готова да работи за присъединяването на Западните Балкани към съюза.

От ДПС също призоваха Народното събрание да приеме обща позиция по случая и изразиха безпокойството си.

"ДПС винаги е подчертавало, че крайният национализъм, който разделя гражданите по етнически и религиозен принцип, е опасен за всяка държава. А на Балканите - взривоопасен", напомни лидерът на движението Мустафа Карадайъ.

Той настоя, че профилът на тези, които създават етническо противопоставяне в Македония, е същият като на крайните националисти в България.

"Дори има и съвпадение в имената на някои от политическите формации", отбеляза той и добави, че включването във властта на националстите е опасно, защото рано или късно накрая торпилира етническия мир.

Карадайъ призова и всички да прочетат отново посланието на Ахмед Доган, защото там се съдържа предупреждението за тези процеси и решението им - обединителният патриотизъм като алтернатива на войнстващия национализъм.

Според съпредседателя на "Обединени патриоти" и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов декларацията на България не трябва да заема позицията на някой, а да е загрижена за сигурността на България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"БСП предложи декларация, ДПС се загрижи за крайния национализъм",а Бойко се ослушва като прасе в царевичак, няма инструкции от Брюксел.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2кОГАТО И ДА ГИ ПОСЕТИ НАРОДА ТАМ НЯМА ДА НАМЕРИ ПО-ВЕЧЕ ОТ 30-40 ДУШИ. ВСИЧКИ СА ЗАЕТИ С ЧАСТНИЯТ СИ БИЗНЕС И С РАЗПРАДАЛЯНЕ НА ОТКРАДНАТОТО !
14
4
 
8
 
! Отговори
с преди 6 години
На 4 май да последваме македонските борци срещу ислямизацията и пред парламента да изринем националните предатели Борисов и ОП. Абе всички направо да ги изринем.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ше работят за присъединяване на тия българомразци в ес. Никога!!!
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, ова розовобузото сум очекувал дека ке оди со чета во помощ на македонците! Оти се спотайва като пръднjа во гаки? Тъй де, и партията му ВМРО (според мен - неконституционно название!), и той се зове патриотин. Патриотар, както казва Велизар!
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
вместо да гледат в Македония да се огледат хубаво тук какви неща се случват и да спрат само за джоба си да мислят!
10
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога българския народ ще посети депутатите на работното им място?
9
5
 
5
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Много хубава декларация е станала, много! Има я публикувана по други форуми.Само да я прочетат в Македония и веднага ще се разтреперят всички дето подклаждат към конфликти!Много навременна декларация, която със сигурност ще доведе до разрешаването на конфликтите и после и до мощен подем на Балканите!Браво!
8
11
 
4
 
! Отговори
bulgari преди 6 години
Bulgariya da ne se mesi v Makediniya.
7
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се притеснявайте. От 30 години нямаме никакви поводи за притеснения.
6
3
 
10
 
! Отговори
Ама.... преди 6 години
Сте ***,***...Югоизточната ни съседка!
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Со кротце, со благо и со много кютек!
4
3
 
17
 
! Отговори
искам... преди 6 години
.......да направя корекция -Македония е наша югоЗападна съседка , а не югоизточна
3
14
 
7
 
! Отговори
Браво! преди 6 години
Браво!Да направят декларация, правилно!Най-накрая виждаме как след дълго лутане България отново намери своите национално-отговорни политици, които знаят какво да правят в критични ситуации и които, сигурен съм, без колебание и с патриотизъм и мъдрост ще направят декларация!Браво!
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашите да не слушат Нинова, а да си вземат поука, че народа стане ли неуправляем е МНОГОООО лошо
1
3
 
37
 
! Отговори
Aнонимен преди 6 години
Национален ПРОТЕСТ срещу безобразиата в България 04.05.2017г.ТИ РЕШАВАШ!