Костов: България да преразгледа позицията си за Македония!

Според него, съпротивата на Радев е намалила рисковете за страната
Обновена: 13 май 2017 20:29 | 13 май 2017 17:05, Петя Славова
125
Костов: България да преразгледа позицията си за Македония!
Снимка: архив, Булфото

Бившият министър-председател Иван Костов съветва България да се превърне отново в оная незаобиколима сила, фактор в региона, който е била, до 2001 г. Според него, България се нуждае от дълбок преглед на своята политика по отношение на Македония и трябва да го направи.

"Първо трябва да се каже, че онази криза преди 16 години завърши с Охридското споразумение, което реши конфликта, който беше на границата на гражданска война между двете етнически общности в Македония. Охридският договор е призната основа за мира в Македония. Това, което виждам сега е отстъпление от Охридския договор и трябва да се каже директно.

Още по темата

Според Охридския договор правото да се говори, да се ползва друг език - албански, в общините, които имат повече от определен процент от населението, е дадено на самата община.", коментира той пред БНТ.

По думите му,  пробивът на това споразумение в искането на албанските партии е диктувано от самата Албания. А договореността например е албанският език да стане наравно с македонския, втори официален език. "Не може депутат да започва да пее албанския национален химн в македонския парламент. Аз не видях реакции на това поведение, защото това, което българската страна е признала и за това, което е работила, беше Охридското споразумение от 2001 г. Аз си мисля, че в ЕС и НАТО не се разбират в дълбочина тези процеси, не се разбира спецификата на региона, поради което не се заема и правилна позиция."

Костов подчерта, че основната цел на българската политика трябва да бъде Македония да изпълни изискванията, да стане член на НАТО и след това на ЕС . "България се нуждае от дълбок преглед на своята политика по отношение на Македония и трябва да го направи. Новият министър трябва да се опре на целия опит и способност за преценка, която разполага българската дипломация и не само. Да направи тези консултации и да актуализира позицията, защото ситуацията е много силно променена в сравнение с 2001 г. И знаете ли, България има изключителен шанс да се превърна в оня фактор, който беше на Балканите, незаобиколим фактор, за решаване на проблемите на Балканите, каквито бяхме до 2001 г.", каза той.

Според него, в момента рисковете са намалели. "От една страна практически в Турция нещата като че ли стават по-тревожни и като че ли по-несигурни, по-нестабилни. От друга страна рисковете за България като че ли намаляха първо заради много твърдата съпротива, която срещна опита на Ердоган да се намеси в българския политически живот по време на изборите.

Много твърда, неоразмерена разбира се, провокативна на места, но практически и президента Радев, и останалите много твърдо се противопоставиха, блокираха влизането на откровено доминирана и управлявана от Анкара партия в българското Народно събрание, което щеше да бъде лош прецедент."


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този за какъв се мисли та дава съвети ? Обърка цяла една държава с унищожението на печеливши заводи и по-малки предприятия за да могат някои да си ги купят за нищожни суми . Други пък ги нарязаха за старо желязо за стотинки .Народът остана без работа и препитание и младите хукнаха да се спасяват навън и повечето не мислят за връщане . Да му благодарим за добрите съвети или да го прокълнем ?
68
3
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Туй изкуствено образование наречено Република Македония трябва да бъде разделено на 2 по етнически принцип. Колкото по-рано толкова по-безболезнено и безкръвно ще стане. Там упроито се опитват със сериозна западна "помощ" да свържат "водата с олиото"! Просто залагат бомба със закъснител, също като другото политическо недоразумение Босна и Херциговина!
Вкарване в НАТО не решава нищо. С какво попречи на Турция да окупира Кипър?!
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дадоха ни 12 точки на Евровизия.Слава на Македонците!
66
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако Костов не беше им дал 150 танка сега да сме забравили за Македония и някакви си там македонци!Ама храни куче да те лае и хапе!
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този въпрос трябва да се постави пред Обикновеното , а защо не пред Великото Народно Събрание , които са компетентни да решат необходимостта от по - широко обсъждане . Политиката не е лъжица за всеки . Лошо е когато Кокалът е недостъпен .
64
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жена му, служител на службите някога, след началото на демокрацията се е занимавала с трафик на дрога през от Украйна към бургаското пристанищя с кораби. Лично е придружавала някои от товарите.
63
1
 
1
 
! Отговори
Историк преди 3 години
До Анонимен

*** ли имаш предвид?
62
7
 
19
 
! Отговори
СДС преди 3 години
Иван Костов постави началото на разграбването и унищожението на България.
Ако е искал да живеем по-добре, явно не е успял.
На първо място сме по смъртност в Европа.
На първо място сме по бедност в Европа.
Българите изчезваме, а др. Костов е готов да ни довърши.
61
2
 
8
 
! Отговори
интересно ми е преди 3 години
Какво работи Иван Костов?
60
4
 
15
 
! Отговори
отвратен преди 3 години
Ей туй НИЩО на снимката разпродаде Народна Република България!
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
каксет червен щото костов обра България? Абе лалугер, ти от кой свят идваш? От паралелната реалост на Плювньо?
58
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дон, ти от къде си? В смисъл, от кое село? Щото само по селата се притесняват за правописа си в интернет ;)
57
0
 
0
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
79: Е сега, всички не може да са успели. Когато в една държава неуспелите са много-много, успелите ще трябва да потърпят тези за които гласуват неуспелите - неприятно, а? То и в УСА стана подобна ситуацията
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На ме костов ми е виновен не за всичко, а за точно определени и конкретни неща. А дори за малка чат от тях заслужава да бъде приспан по не особено хуманен начин. А за останалите трябва да бъдат приспани и всички, били в невражески отношения някога и някъде с него!
55
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Коя незаобиколима сила патладжане? Тая, дето ти я разори и унищожи? Тоя трябва да бъде екзекутиран по особено болезнен и публичен начин, разбира се след лкато е станал свидетел на екзекуцията на всичките си роднини и приятели!
54
1
 
5
 
! Отговори
Да си кажем направо преди 3 години
Кризисните отношения,възникнали между онези две общности в Македония са следствие на неправилната политика спрямо едната от тях още през времето на соца. Още тогава беше ясно,че става въпрос за агресивна раждаемост /Правилото "Не е истински албанец онзи,който няма поне 7 деца."/ Въпреки това още Тито ги обгрижваше с всякакви бонуси.
У нас вече половин век се прави същото.При това албанците работят,учат и повечето от тях имат здрав морал /но и неприемливи културни традиции/. А нашите хрантутници?
53
11
 
9
 
! Отговори
Умен политик преди 3 години
От многобройните коментари се вижда, че дивата злоба разяжда душите на всякакви неуспели мизерници, на които за всичко им е виновен Костов. Никой от тях няма доказателства за това, което пишат, обаче са толкова оскотели, че им се иска Костов да е виновен за това, че не се справят със самите себе си и са тотален провал.
52
7
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Иванее,пак не си разбрал..."Оная криза"не завърши с въпросното споразумение,задълбочаването й бе отложено във времето.А доколко България по твое време беше "незаобиколим фактор" добре си спомняме-бързо бързо се съгласихте НАТО да тероризира Сърбия/не че много ги харесвам сърбите/,а твоя президент не беше много обезпокоен от ракетите които умно падаха на наша територия,даже и в София.А отровената природа на западна България ни беше бонус.Колко се увеличиха раковите заболявания?Мълчание евро.ейско
51
18
 
9
 
! Отговори
u4en преди 3 години
Най-хубавото нещо за БГ е Костов активно да се върне в политиката! Вече е в историята като най - успешен мин.председател - спасил БГ от хиперинфлацията при Виденов и с бърза приватизация сложил началото на капитализма в БГ. Спасил от разпад и Македония . Съпоставим е само със Ст. Стамболов !
50
16
 
8
 
! Отговори
u4en преди 3 години
Най-хубавото нещо за БГ е Костов активно да се върне в политиката! Вече е в историята като най - успешен мин.председател - спасил БГ от хиперинфлацията при Виденов и с бърза приватизация сложил началото на капитализма в БГ. Спасил от разпад и Македония . Съпоставим е само със Ст. Стамболов !