Парламентът даде старт на състезанието за ВСС

Предложенията ще се мотивират с професионални и нравствени качества
31 май 2017 12:00,
0
Парламентът даде старт на състезанието за ВСС
Снимка: архив, Bulphoto

Парламентът откри процедурата за избор на нови членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание. Депутатите единодушно приеха правилата, по които ще предлагат и избират своите представители във висшия орган на съдебната власт. 

До 21 юни народните представители могат да правят номинации за шестима членове на съдийската колегия и за петима - на прокурорската. Предложенията трябва да се мотивират с професионални и нравствени качества на кандидата. 

Претендентите трябва да са висшисти, неосъждани, без течащи срещу тях наказателни производства. Номинациите им трябва да съдържат и декларация за имотното им състояние и произхода на средства за придобиване на имуществото им. 

Кандидатите, които отговарят на условията по номинациите, ще бъдат изслушани на открито заседание от правната комисия на парламента, решиха депутатите. По влеме на изслушването народните представители ще могат да задават въпроси на претендентите за ВСС. 

Новите членове на ВСС ще бъдат избрани от Народното събраниа на заседание, което ще се излъчва пряко в интернет. Гласуването ще е поотделно за всеки кандидат.

Избран ще е този претендент, който събере най-много гласове, но не по-малко от две трети от гласовете на народните представители.   Ако има кандидати с равен резултат, между тях ще се проведе балотаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: нсВССсъдийска колегия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари