Мария Габриел против европейска интернет търсачка

Българката се обяви за плащане на авторски права от онлайн платформите
20 юни 2017 19:07,
70
Мария Габриел против европейска интернет търсачка
Снимка: ГЕРБ

Родният кандидат за еврокомисар Мария Габриел заяви, че според нея не е необходимо Европейският съюз да създаде собствена интернет търсачка, като Гугъл, за да се опита да компенсира изоставането си в областта на цифровите технологии. В същото време тя се обяви за създаването на европейски суперкомпютър, който можел да върне славата на ЕС като технологичен първенец.

Още по темата
По време на кандидатското изслушване пред Европейския парламент, Габриел, която е номинирана за европейски комисар за цифровата икономика и общество, заяви, че вместо търсачка, Европа трябва да се концентрира върху "създаване на регулационна среда, която да поощрява бизнеса да инвестира в новите отрасли".

Габриел заяви още, че за оставащите 2 години от мандата на Европейската комисия, ще довърши работата по вече направените законодателни предложения. Единствената нова инициатива, която анонсира, беше за регулация срещу нелоялните практики, използвани от онлайн платформи. Без да дава подробности тя посочи сайтовете за хотелска резервация и други платформи, като "Юбер", които ЕС ще иска да държи по-изкъсо.

Кандидат-комисарката беше категорична, че социалните мрежи трябва да плащат авторски права за използваното от тях съдържание, "за да се даде възможност за развитие на творческите сектори" в ЕС и за да "дадем средства на творците да продължат да създават".

Габриел обаче не обясни дали сегашните предложения на Еврокомисията за аудио-визуалните услуги и за авторските права ще бъдат достатъчни, за да постигне желания от нея резултат, или ще излезе с нови иницативи.
Българската кандидатка се обяви срещу криптираните мрежи, като обяви, че няма да допусне тяхното легализиране, тъй като те застрашават сигурността на ЕС. В същото време тя съобщи, че е против локализацията на данните и че смята, че свободното им движение, трябва да е петата европейска свобода, след движението на хора, стоки, услуги и капитали.

Мария Габриел съобщи още, че не възнамерява да предлага отмяна на допълнителните такси за разговори извън ЕС, като обясни, че алтернативните форми на комуникация се ползват все по-активно и няма нужда от европейска регулация като с отпадането на роуминга.

Няма изгледи и за отпадането на националните лицензи за аудиовизуалните услуги и производителите ще трябва да продължат да искат разрешение във всяка страна от ЕС, за да разпространяват продукцията си.

Попитана от евродепутати Габриел заяви, че държи на качествената журналистика и че ще насърчава инициативи за образоване на гражданите как да ползват медиите и да се пазят от фалшиви новини. "Фалшивите новини не са новост. Винаги ги е имало, но се промени скоростта на разпространяването им и ударите, които нанасят по нашите ценности", каза тя пред депутатите от 5 комисии на Европарламента, събрани да проверят компетентността й да бъде еврокомисар.

Други инициативи, които могат да разчитат на подкрепа от българката, са за цифрова грамотност за младите, за да намират работа, за цифровизация на здравеопазването и на административните услуги. Тя съобщи, че наесен Европейската комисия ще предложи принципа "веднъж завинаги" в информационното обслужване, с което от гражданите ще се иска само веднъж да попълват документ, който след това различните държавни служби ще ползват заедно.

За да подкрепят Габриел в Брюксел на изслушването бяха дошли зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов и правосъдната министърка Цецка Цачева. Габриел благодари на правителството на Бойко Борисов за номинацията си, на Европарламента, Еврокомисията и на страните членки, както и на европейските граждани. Тя отговаряше на питанията на депутатите на френски език, като включи български само във встъплението си и при отговора си на въпрос от Ангел Джамбазки.

Евродепутатите й зададоха 25 въпроса за бъдещия й ресор, като на Габриел не беше отправен нито един личен въпрос.

Утре следобед двете комисии ще представят становищата с оценките си от изслушването до утре. Европарламентът ще гласува кандидатурата й на 4 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се, че не е необходима европейска търсачка. Все пак Гугъл е на американския брат и има кой да ни продава данните за търсенията на когото прецени. За какво ни е разнообразие и конкуренция?!
51
0
 
2
 
! Отговори
Solar Power преди 6 години
До АнонименВеднага мога да и дам съвет. Не да регулира малките а например да вземе 3-те оператора и да ги задължи да предоставят мрежите си за други лица на разходоориентирани цени. Ето една добра регулация която може да направите. Относно търсачките има хиляди в интернет. Който иска може да направи и българска. Само чрез разбиване на монопола може да се върви напред. Може да стъкне и една регулация за енерго и изкупуването на ток от домашни централи. Такива до 30кв. например цената да е по 5
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мария Калинкова е против търсачка, защото ще излезе от търсенето срещу името ѝ сума ти далавери с общинските жилища. Живяла е неправомерно на гърба на държавата за жълти стотинки!
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо тази Габриел,банкянския папуняк трябваше да прати оня титан на мисълта и технологиите, рачко с отвертката. Този безстрашен приятел на цецко овчия поглед, направи революция в начина на изтриване на информация,ръгайки хард диск като обезумял.
48
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цецо пъпеша и Цура Раб фака много разбират от цифрови технолагии
47
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак ли е с тоя тоалет
46
2
 
9
 
! Отговори
2 преди 6 години
Този Бойко. все "калинки" пробутва...това моме просто дразни
45
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мария Габриел - с краварските опорни точки .. търсачките са само за изключителната американска нация.. други нямат това право на богоизбраните
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен 43 преди 6 години
До АнонименАз не гласувах за Тиквата и се срамувам че такъв "...." управлява, но за съжаление сънародниците ми продължават да гласуват за него! Да, така нареченият бълг. "народ"доста е изпростял, за да избира за не знам кой път едни и същи! Не народ, а "........"!
43
2
 
8
 
! Отговори
Погнусена преди 6 години
Нова афера свързана с недвижими имоти и властови действия около българската кандидатка за еврокомисар Мария Неделчева Габриел разкри Биволъ.нейният брат Борис Неделчев е успял да се сдобие с голям апартамент в София в Комплекс Дианабад Резидънс на ул. Пимен Зографски в кв. Дианабад на цена е 39 000 лв или 237 евро на кв.м.
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прилича на зуека. :D
41
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По компететност - Цецка 2 или с една идея понадолу.
40
2
 
7
 
! Отговори
POMAKINQTA преди 6 години
S TYI TQSNO UTI TYI SE UREDIX S DYRTITE ES PEDALI
39
8
 
12
 
! Отговори
Филолог преди 6 години
Не е важно дали е филолог и дали разбира от ИТ. Нали не си мислите, че тя ще пише политики и че това, дето го ховори днес, си го е измислила сама. Има си служители в Комисията, които са я подготвили - очевидно добре. Нейната позиция е политическа. За нея е важно да мисли трезво,да познава добре законодателните процеси и да отстоява позиции.
38
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поне да беше хубава. А тя хем ***, хем грозна.
37
2
 
31
 
! Отговори
:) преди 6 години
Тази разбира от IT колкото Тиквата от атомна физика.
36
3
 
24
 
! Отговори
За Европа, против ЕС преди 6 години
Мария Габриел е поредния пирон в ковчега на ЕС!
35
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 47Прав си 47. България е единствената държава, която винаги досега е давала жени за комисари, за да му излезе на Юнкер пасианса. Баце само се прави на страшен, ама като му скръцнат със зъби от Брюксел и дава квот му кажат
34
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Габриел се обявила за равенство на половете. Ми как няма, ако Юнкер не беше казал, че му трябва жена, за да си постигне равенството, нямаше да го и помирише комисарството
33
0
 
15
 
! Отговори
Б.Б преди 6 години
От всичко разбира чела е Винету!