Не ва ли я срам, ва... На смартфона, на улицата – език свещен!

Патриотите се срещнаха с представители на мобилните оператори, банките и IT-сектора
74
Не ва ли я срам, ва... На смартфона, на улицата – език свещен!
Снимка: visualhunt.com

Българският език да е задължителен в дигиталното пространство у нас, за табелите на улиците и надписите по сградите, а дори и за обозначенията по униформите на полицаите. 

Това предвижда проект за закон за българския език, който депутати от Обединени патриоти предвиждат да внесат.

В голямата си част той ще е проектът, внесен от "Атака" и приет от парламента на първо четене през 2013 година. В него обаче сега ще залегне и защита на езика в дигиталния свят. 

Как да стане това обсъдиха днес патриотите с представители на мобилните оператори, банките и IT-сектора. 

Един от основните проблеми е как да си уеднакви кодирането на знаците на латиница и на кирилица така, че SMS-ът и в двата случая да е еднакво дълъг и да е на една цена. 

В момента едно съобщение на латиница побира 160 знака, а на кирилица - 60, потвърдиха представители на мобилните оператори. За да се промени това, българските институции трябва да направят постъпки пред международен сертифициращ орган, който отговаря за кодирането. 

От друга страна трябва да започне поетапно изтегляне на по-старите мобилни апарати, които не поддържат кирилица и не успяват да разчетат съобщенията на български.  

"Вероятно в закона ще залегне срок, в който операторите да се задължат да уеднаквят условията", обясни инициаторът на промяната Милен Михов от Обединени патриоти. 

Той съобщи, че сред промените, които вероятно ще последват от закона, е да се променят интернет адресите на държавните институции така, че да отговарят на наименованието им на български, а не на английски - например Министерски съвет и Народно събрание да заместят government.bg и parliament.bg. 

Промените в закона за българския език вероятно ще въведат задължение надписите на униформите на органите на реда също да бъдат на български. А също и табелите с наименованията на улиците, на кафенетата, хотелите и всички търговски обекти. Последното е задължение и по сегашни текстове от Търговския закон, но очевидно не се изпълнява.

"Искаме всичко да бъде концентрирано в един закон", обяви патриотът Станислав Станилов. 

Законът обаче ще засяга само писмения книжовен език и няма да засяга правоговора, макар вносителите да са възмутени, че дори от трибуната на парламента често се чуват изказвания на диалект. 

"Много колеги в Народното събрание говорят на диалект. И не можеш да се справиш с тях, това е тяхната обща култура, всеки отговаря за себе си", каза Станилов.

Той цитира депутатка, чието име не спомена, която в изказване от трибуната преди няколко години произнесла следното нещо: "Не ва ли я срам, ва".


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Bravo! преди 3 години
Bravo!!!
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквито и диалекти и жаргони да си измисляте има си български книжовен език и само той е правилен и ТОЧКА.
43
0
 
1
 
! Отговори
Литератор преди 3 години
Защо риташ тоз метлата хулиган такива и тя душа носиш.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До PD
По отношение на теслата наши работници строители в чужбина от СССР до Африка, са ми разказвали, как местните са им крадяли теслите - непознат за тях, но универсален инструмент
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 46
Говоренето на "ма" се счита за невъзпитано, не мисля че е диалектна особеност.
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 31
Явно преместването в София на някой прародител не допринася за възпитанието, умственото развитие и личностните качества. То за момента дава повече възможности за развитие и работа. Ограничения човек с болни фантазиии за превъзходство, обаче, няма значение къде ще го преместиш. Проблемът е в главата му и решението е там. Сигурно ще се изненадаш, но София не е центърът на вселената и физическото ти местонахождение не те прави господар на света :)
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може би ако не всичко в държавата беше централизирано в София, това "колонизаторско" отношение на някои жители на столицата нямаше да го има. В развитието на държавата и инвестициите по региони липсва баланс. Например, сега при европейското председателство всичко се предвижда да е отново в София, можело и в Пловдив да организират нещо ... Защо не организират дейностите във Враца, Видин, Русе? Централната власт не пуска кокала ... Затова някои хора предпочитат да емигрират в чужбина, а не в София
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звъни класната на Софито, за да се оплаче:
- Ало, обажда се класната на Лоренцо;
- кАжи, МА;
- Синът Ви не е идвал на училище от 2 седмици;
- Айййй, ма карай му се,МА-А, бий го ако требва, МА-А.
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
заглавието на статията е уникално
36
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 37
Любимата теория на турците за тюркски произход на прабългарите (които са само един компонент при възникването на българския народ и която лансираш), е в много голяма степен отречена. Предполага се, че има някакво взаимодействие или влияние, но то не е определящо и не е само с тюрките. А между древните тюрки и съвременните турци има много голяма разлика ...
35
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Допълнение към 42
В британския парламент, например, шотландските депутати си говорят на техния говор и никой не се заяжда и не прави някакви забележки за това, камо ли пък да се опитва да налага определен изговор законово. В самата Англия също има различни говори. Уважението към тях е правилното отношение.
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Допълнение към 41
Ако столицата беше в Стара Загора, Пловдив или Варна, това значи ли, че трябваше да се налага местният говор на представителите на останалите говори? Ние трябва да се уважаваме първо сами един друг като народ преди да искаме да ни уважават другите. Тормозът върху хората заради това, че са представители на определена езикова подгрупа трябва да спре. Това е проява на лошо възпитание. Важни са идеите, които изказваме, а не нюансите в изговора.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Допълнение към 40
Важното е, че се разбираме, когато говорим. Английският език също има различни говори - в САЩ, Шотландия, Австралия езикът се говори различно. Това не пречи на тези говори да се правят филмови шедьоври на световно ниво. Същото е и при немския език - там дори правописните норми не са еднакви. Трябва да се спре с това "колонизаторско" мислене и диктат, че западно-българските говори са "правилни", а източно-българските са "неправилни". Разнообразните диалекти са богатство на езика
32
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледах материала с депутатката, второ "ва" нямаше. В българския език има 2 основни говора - източно-български и западно-български и съответни диалекти. Не виждам защо изговарянето на "ши" вместо "ще" и "въ" вместо "ви" е проблем за някой. В западните говори пък се употребява граматическо отклонение на формата за мн.ч. "-ме" на глаголите (ходимЕ), завършващи в ед.ч. на "-а/я". Масово навсякъде се изговаря "у" вместо "л" - "лиуав" вместо "лилав". Книжовният език се спазва навсякъде при писане.
31
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не бъркат български с рушки?
30
7
 
2
 
! Отговори
Loyko преди 3 години
Ako sa varne ili zapazi avtentichnija bulgarski ezik ,osnovno greshno proizneseni turcizmi,ili slavianski rechi,daze i sas smeneno znachenie,t.e razbrali nerazbrali i togava edva li shte se poznaem.Dobre e da poopoznaem sveta okolo nas i togava shte razberem kade sme i koi sme.Mnogo sme biagali ot sasedite i ot sebe si ,za da izglezdame razlichni ot korena si...
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щирлиц! =) Да говориш меко е равнозначно да говориш на диалект.
28
2
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Е па мене не ме е срам,я съм си у София-как сакам,така че си говорим!Мразим да ми мьекат,айде у лево.
27
2
 
15
 
! Отговори
До 31 преди 3 години
Да, срам са, а Софиянци не са срам с "леба" и "млекото" нали. 4 мл българи останахме и още се делим, накрая и ще изчезнем. Тъпо племе сме.
26
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Провинциалистите са пълни противняци!!
Раз'иаш Ва!?