ГЕРБ настоява: 6 месеца срок за обжалване на ОВОС!

Протакането на съдебните решения било риск за европроектите
9
ГЕРБ настоява: 6 месеца срок за обжалване на ОВОС!
Снимка: архив Булфото

Съдът да се произнесе в срок до 6 месеца при обжалването на Оценката за въздействие върху околната среда, когато става въпрос за национални обекти. Такава промяна в Закона за околната среда внесоха депутатите от ГЕРБ.

Мотивите им са, че има злоупотреба с права и понякога протакането на съдебните решения поставят под риск изпълнението на проектите, особено ако има и еврофинансиране.

Шефката на екокомисията в НС Ивелина Василева от ГЕРБ обясни, че става въпрос за проекти с безспорно значение за държавата като транснационални коридори, инфраструктура свързана с изграждането на магистрали, първокласна пътна режа, жп инфраструктура, пристанищни съоръжения.

Предложението на депутатите от ГЕРБ обжалването на ОВОС и оценката за съвместимост с предмета и целите да е само на една инстанция,а не както е в момента на две.

"Въвежда се и ред съдът да се произнесе в процедура, която трае не повече от 6 месеца и не повече от 1 месец след последното си заседание, съдът да излезе с окончателно решение", обясни Василева.

Тя се мотивира с обстоятелството, че сега в много случаи заради обжалване на ОВОС изпълнението на важни проекти се бави с години.

Като примери тя посочи строителството на пътя Бургас - Слънчев бряг, за който решението на съда по обжалването е чакано една година, както и третият лъч на метрото, забавен с две години.

Василева обясни, че ОВОС се обжалва не само от екологични организации, ами и от физически лица.

"Почти няма решение, което да не е обжалвано, но предвиждаме без да се нарушават принципите заложени в екологичното законодателство и достъпа до информация, участието в консултативни съвети, обществени обсъждания и достъп до правосъдие, времето за решението на съда да се съкрати", допълни тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
третия лъч за метрото е направен толкова некадърно, че нямам думи.
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде е затворена Тракия, че преди час минах оттам?
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аха, за да не загубим "пари за европроекти" рискуваме да изгубим директно еврофондовете, заради погазване на правата на гражданите от страна на "законотворците"
5
3
 
4
 
! Отговори
Да преди 6 години
ГРАБ - само плява и нула зърно, където и да ги погледнеш. Магистрала Тракия затворена, без предопреждение, без информация, в най- натоварения сезон. ДВМ.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Претенциите на некадърниците, които не умеят нищо са винаги неоснователни.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скъпи депутати, въпреки, че смятате, че "държавата" е повече от всички нейни граждани, когато става дума за съд би трябвало да сме равни. Вместо да вменяване приоритет за вас, осигурете нормалност за всички! И да, обжалват се, защото имат претенции, които са били отхвърлени неаргументирано преди това, просто вместо за се инатите, че така ще е, по-добре обяснявайте нормално защо трябва да е така.
2
2
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
БСП вече няма да саботира... - одобрявам...
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обжалват се умишлено проекти и избрани изпълнители от фирми на БСП за да може после такива като Нинова да твърдят че ГЕРБ не са построили обещаното. Пример с удвояването на пътя Пловдив- Асеновград. В самият Асеновград настилката е от 30 годи и разнира се кметът им е трети мандат и от БСП.