Банката за развитие не дала нито лев на Гинка Върбакова

Не е давала гаранции за купуване на ЧЕЗ, за рефинансиране на заем
24
Банката за развитие не дала нито лев на Гинка Върбакова
Снимка: Булфото, архив

Нито един лев от Българската банка за развитие не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ. В това увери шефът на банката Стоян Мавродиев на съвместното заседание на комисиите по енергетика и контрол над службите, на което се изслушват всички институциите, които имат отношение към покупката на активите на ЕРП-то от частната фирма "Инерком".

Още по темата

Вчера от БСП бяха категорични, че Българската банка за развитие е поела ангажименти към новия собственик на дружеството.

Във вторник чешкото издание "Лидове новини", позовавайки се на информация от компанията майка, обяви, че със сделката са се ангажирали Уникредит Булбанк и Първа инвестиционна банка, а Българската банка за развитие е приела да гарантира изплащането на заема на "ЧЕЗ разпределение" към Европейската банка за възстановяване и развитие, ако стане предсрочно изискуем.

Пак според чешкото издание част от финансирането ще дойде от руско-грузински консорциум, а премиерът Бойко Борисов каза: "Като отворих изпратеното от чешкия премиер, какво да видя: руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то такива, които по някаква причина са имали проблеми".

Мавродиев обаче днес отсече, че нито веднъж премиерът Бойко Борисов или министърът на финансите Владислав Горанов не са влияли по никакъв начин на банката за нито една нейна сделка.

"Странно е български банки да участват в подобни изслушвания, още повече само една от цитираните в медиите. Ние като институция, която се ръководи от принципите на прозрачност, сме тук от уважение към парламента", коментира Стоян Мавродиев.

"Във връзка с публикации в Чехия и България, излизаме на два пъти с публични позиции, които съвсем точно казаха, че банката не е кредитирала компанията "Инерком", не е отпускала банкови гаранции, нито за закупуване на ЧЕЗ, нито за рефинансиране на заем", обясни главният изпълнителен директор.

Така че той призова депутатите, които отправиха квалификации, че банката е излъгала, да ревизират позицията си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
35
 
! Отговори
Иван преди 6 години
Нашта Гинка яко спинка.
13
2
 
43
 
! Отговори
ИМА преди 6 години
Имаше Предупреждения за Стоян Мавродиев - Беше Началник на КФН когато Фалира КТБ , сега е Началник на НАЙ- ГОЛЯМАТА ДЪРЖАВНА БАНКА .Това е Гавра с Бюджета на България , БВП .Този човек трябва да лежи в Затвора , а се показва като Началник на ББР - с тази Мутра ще повлече всичкия Паричен Поток и НОИ и Частните Фондове и Взаимните Фондове в България - ще изгубим Държавата като Независимост .ПО- Просто - Шефа на ББР е в основата на Фалита на КТБ и Той е главния в разделянето от Мафията на пари.
12
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много добре се е изучило да лъже това момче. Ашколсум аферим.
11
2
 
55
 
! Отговори
PL-CZ-H преди 6 години
Полша си възстанови държавната собственост почти върху всички енергийни обекти - Електростанции, Трансмисия и Дистрибуция, Нефтопреработвателния комплекс ОРЛЕН и др. Унгария - Нефт и Газ комплекс МОЛ и обратно си купи повечето електростанции.ЧЕЗ е също държавна и храни чешките пенсионери. Да се учим от примера на тези държави, и няма да сме най-бедни в Европа.
10
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гледах го този младеж днес Толкова млад, а се е изучил да лъже като дърт...
9
1
 
35
 
! Отговори
Принципно преди 6 години
До коментар 3_анонимен / Звучи добре - но бихте ли дефинирали **съмнителна** българска банка...??!!! Хм..те сякаш криминализираха подобни изказвания.........
8
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 11То каквото ще излезе, свят ще им се завие на някои хора, д...ебил с..мотан.Лошото е че няма прокуратура и съд иначе всички участници в сделката са за затвора
7
20
 
47
 
! Отговори
Бсп са гадове преди 6 години
От тази трънка не излезе червен заек и затова *** си тръгна наакана от заседанието. Да ва *** в мръсните бесепари, само подлости и манипулации можете да правите.
6
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И кВо излиза,че премиера на Чехия лъже тиквата май пак се насади изкарвайки по стар навик,че други са виновни.
5
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:D което е почти същото, защото очевидно участва в сделката по придобиване на ЧЕЗ
4
19
 
42
 
! Отговори
г-жа Лъжа преди 6 години
Мби то ЧЕЗ си беше Руска офшорка още изначално.Не си ли спомняте Февруари 2013?Само че сега трябва да има изслушване на Куренлия защо пуща такива димки и то от трибуната на Народното Събрание?Ще получи ли българския народ извинение за поредната лъжа?
3
2
 
59
 
! Отговори
Тозо боклук преди 6 години
Е един от от най лъхливите и гадни *** на държавата!
2
3
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бабиш е потресен от лъжите на Борисов за разговорите и документите.
1
45
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подвизите на госпожа Лъжа са ежедневни и нямат край на шир и длъж.