Червен телефон: Борисов и Путин за "Белене", "Балкан" и Турски поток

Двамата обсъдиха възможността да се срещнат по време на председателството
5 мар 2018 21:00,
220
Червен телефон: Борисов и Путин за "Белене", "Балкан" и Турски поток
Снимка: архив Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин и българският премиер Бойко Борисов обсъдиха енергийните проекти, темата за Западните Балкани и двустранният диалог между София и Москва.

Двамата проведоха телефонен разговор, по време на който Путин поздрави Борисов
по случай националния празник на България. Това се случва два дни след като руският патриарх Кирил изрази разочарованието си, че страната ни омаловажава ролята на Русия за Освобождението.   

По време на разговора Борисов е разказал на Путин за акцента на Българското председателство върху Западните Балкани – изграждане на транспортна и дигитална свързаност в региона, както и развитие на електроенергийната и газопреносната инфраструктура.

Още по темата

Коментирано беше и провеждането на среща между двамата по време на Българското председателство, съобщи правителственият пресцентър.

Борисов представил пред Путин идеята си за развитие на проекта за АЕЦ "Белене" като общобалкански и обяснил, че тя е срещнала подкрепа от колегите му от страните от Западните Балкани. Президентът Путин изразил готовност страната му да се включи в обсъжданията при подновяване на работата по проекта.

По време на разговора е било обсъдено и развитието на газовия хъб "Балкан" и възможностите за директни доставки на газ за България при взаимоизгодни условия и пълни гаранции от страна на Европейската комисия. В тази връзка било коментирано и изграждането на газопровода "Турски поток".

Путин обяснил, че проектът в голямата си част е изпълнен, а Борисов информирал, че се очаква на 1 юни да е готова интерконекторната връзка между България и Турция. Разгледан бил и вариантът за изграждане на отклонение от газопровода "Турски поток", което да достига пряко до хъба.

"Бойко Борисов и Владимир Путин подчертаха, че двустранният диалог се развива добре и се наблюдава напредък в отношенията в редица сфери на икономиката, в търговията и туризма. Отчетено беше, че стокооборотът между България и Русия е нараснал с 24% през 2017 г., а туристите, посетили страната ни, са близо 560 хил., което е с 1,3 на сто повече от 2016 г.", се казва още в правителственото съобщение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


220
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
taq dvoina i troina igra na nashte shte prikluchi skoro Prokopiev i Plevneliev darpat kam shtatite....Boiko lapa ot evripa...a Parvanov i Dogan trupat miliardi prodavaiki ni na Rusiq
176
5
 
0
 
! Отговори
АК.47 преди 6 години
До 156 - в такъв случай във ФАЩ и Япония ще бъде тъмно а в Москва още ден , те са на изток от Россия .
175
0
 
0
 
! Отговори
... преди 6 години
До до 180Да да АЛФА ии КУРРРНи като направо БЕСИПЕ..... По-добре на къде ?!
174
12
 
8
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Бойко а си пуснал АЕЦ Белене а сме те изрители от властта!
173
9
 
3
 
! Отговори
николаев преди 6 години
президент путин дали знае че е разговарял с борисов? след првала на бургас александрополис южен поток и аец белене дали някой ще се върже на наще политици и за капак и президенския гаф двамата генерали дето ни управлявът да ги разжалват на старшини-*** за друго не стават горките
172
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЕЦ Белене може да бъде построено, но дотогава нашата държава вече ще е фалирала
171
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ХА-ХА-ХА !руският патриарх си тръгна огорчен от БългарияИ.Йотова не го е обслужила правилно ли?
170
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, защо всички бесни русофили...обичащи повече Русия от Българи..винаги се кръщавате с имена като "българина", "патриота" и т.н.?
169
12
 
7
 
! Отговори
българина преди 6 години
Путин, защо му вдигаш на тоя ка *** и лъжец телофона, остави го да потъва сам.
168
8
 
10
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
А, Путин дали знае за този разговор или той е оредната измислица за PR на Тиквата ?!Съмнително е, защото руският президент НЕ поздрави Тиквун за Националния празник и с това показа отношението си към днешната българска власт.Няма никаква логика два дни по-късно да разговарят по телефона ... Още повече, че руският патриарх си тръгна огорчен от България. Нещо, което неминуемо е стигнало до знанието на Путин.Тогава защо Путин да разговаря с Борисов ?Да му благодари за оскърблението ли ?
167
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Суджука е ***.Не знам Руснаците защо се занимават с него,още повече те му измислиха това име.СМЕШНИКА.
166
10
 
9
 
! Отговори
До 168 преди 6 години
Какви глупости говорите бе каскети?В момента произвеждаме свръхенергия...вие пак юи мечтаете за руски еац.Искатв да ни набутате с още милиарди кредите с години напред.Баси и руския слугинаж сте.
165
3
 
10
 
! Отговори
до 180 преди 6 години
Не се ядосвай. Интернет вече е достъпен и за зрители на ТВ Алфа с по една мозъчна гънка.
164
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на селския зелен чорап, че покани Путин за 3-ти март. Сега може спокойно да си сменим позорния национален празник с 6-ти или 22-ри септември.
163
18
 
12
 
! Отговори
До 171 преди 6 години
До БългаринАбе, ти в кой свят живееш??Не можело ЕС икономика без Русия??!!Хахаха...вие, каскетите даж еи си вярвате.Само, където Путин ходи и се моли навсякъде да пробие с още един газопровод към Европа.Отвсякъде изгонен и нежелан. Иначе ЕС не можела без РУсия. Смях..смях...
162
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Егати и новината.Все едно е разговарял по телефона с Господ.Путин не искат да го виждат никъде, на запад от Сърбия.Единствено се съобразяват с него, защото тропа с оръжия и бомби и се прави на важен.
161
20
 
10
 
! Отговори
Българин преди 6 години
България се е освободила през 1878-*** поради неуспех на опита на Русия да анексира територията ни изпозвайки основно чужда кръв - тази на българи, украинци, румънци, финландци....
160
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали щеше да сваля руски самолети другаря Суджуков.Сега нова песен запя.Хемелеон.
159
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баце е в тотална параноя след чемберите,които му набиха неговите началници.Баба Меркелица му издърпа едното ухо заради корупцията,пияндето Юнкер му ритна столчето за Западните Балкани,чехите го накаутираха със замислената кражба на енергото,тръбата през Украйна започва да пренася само свеж руски въздух,а за хъбчето не достига боб,строежът на АЕЦ Акую в Турция започва.И сега наш Боко тръгна да моли Путин за закрила.Ама дали не е късно,Баце за китка след всичките свинщини,които сътвори.
158
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Супер политика на ГЕРБ.СЕга ще сме зависими от турците.Те ще ни клатат пак .Пак 500години.