Парламентът в битка със смога... Ще дишаме ли кислород?

Депутатите приеха мерки за борба с мръсния въздух
20 дек 2018 16:15,
20
Парламентът в битка със смога... Ще дишаме ли кислород?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът прие на второ четене мерки за борба с мръсния въздух - затяга се контролът върху качеството на твърдите горива, налагат се санкции, а събраните глоби ще постъпват по бюджета на съответната община.

Със закона се въвеждат изисквания за качеството на твърдите горива - норми за съдържание на сяра, пепел и влага. Държавната агенция по метрологичен и технически надзор ще извършва контрол на горивата, като ще бъде оборудвана специализирана лаборатория.

До три месеца след влизането в сила на промените трябва да бъде приета и наредба, в която да бъдат разписани конкретните изисквания и правила.

Още по темата

С окончателните поправки се посочва и че отговорни за чистота на въздуха са освен кметовете на общината, така и директорите на РИОСВ, органите на МВР и органите на транспортното министерство.

Разписани са отговорностите на МОСВ по отношение на промишлените източници и трансграничните замърсявания, а органите на МВР ще могат да спират коли от движение при явно замърсяване на въздуха.

Кметът на общината обаче може да бъде наказан с глоба от 5 000 до 10 000 лева, ако няма намаление на вредните емисии и това се дължи на неговото действие или бездействие.

Глоби има и за тези, които разпространяват твърди горива без регистрация и пускат на пазара горива, които не отговарят на изискванията, като санкциите стигат до 10 000 лева.

"Основната промяна, която приехме, е въвеждането на норми за качество на въглищата и брикетите от въглища, които се използват за битово отопление. Земеделското министерство пък ще изработи наредба с методите на организация и контрол върху дейностите, свързани с дървесината, която се използва за битово отопление“, уточни Ивелина Василева от ГЕРБ.

Червеният депутат Манол Генов пък изрази скептицизъм, че законът ще доведе до очакваните резултатити и предрече, че отново ще трябва да му се прави "ремонт".

"Никой не се наема, бяга се от отговорност да се дефинират дървата като твърдо гориво и в последствие да се контролират. ДАМТН бяга от този проблем, защото няма капацитет и експертиза. С промените контролът се хвърля върху МЗХГ", коментира той.

Генов уточни, че според статистиката над 50% от фините прахови частици се дължат именно на дървата, особено когато са с голяма влажност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
БУЛГАРМАФИЯ преди 5 години
ТРЯБВА ДА МУ Е ЯСНО НА НАРОДА НЕВЕЖ, ЧЕ С КОМУНИСТИ НЯМА ВЪРВЕЖ.(ГЕРБ, БСП, ДПС, АТАКА, ВМРО, ВОЛЯ, НАЦИОНАЛИСТИ РУСОФИЛИ, НО НЕ И БЪЛГАРИ)УПРАВЛЯВАТ НИ ХОРА ЛОШИ И НЕ СЕ ЧУДЕТЕ, ЧЕ ХОДИМ ПО ГАЛОШИТРЯБВА ДА МУ Е ЯСНО НА НАРОДА НЕВЕЖ, ЧЕ НА ТЕЗ ЛОШИ ХОРА ИМ ТРЯБВА МЕТЕЖТОВА СТАВА ТОЛКОВА ЛЕСНО, ОТИВАШ ГЛАСУВАШ ЗА ГЕН.АТАНАСОВ И СТАВА ЧУДЕСНО.ЩЕ ПОЧУВСТВАТЕ СВОБОДАТА, ОКОВИТЕ ЩЕ ВИ ПАДНАТ, ЩЕ ДИШАТЕ ЧИСТ ВЪЗДУХ БЕЗ КАПКА МРЪСЕН КОМУНИЗЪМ, А ТОГАВА КОМУНИСТИТЕ ОТ ЯД ЩЕ СА УМРЕЛИ ЗАРАДИ ПОРТФЕЙЛИТЕ ВИ ДЕБЕЛИ
17
0
 
2
 
! Отговори
Горанов и кръстника преди 5 години
В нашата държава понеже всичко оправят с глоби и за това все още нищо не са оправили.
16
1
 
2
 
! Отговори
Мимо преди 5 години
Ами докато тока е по скъп от въглищата, така ще е. Слагайте си акцизи колкото си искате но тока трябва да е по евтин от всички методи на отопление. Ядрената енергетика която в свръх технология и се транспортира по телена жица е по скъпа от кюмюра който се копае в дупка, товари се на ръка, транспортира се с камион на който му се плащат застраховки, винетки, данъци, отчисления за амортизация и ......... Лошият въздух е резултат на некадърно и безотговорно управление.
15
0
 
2
 
! Отговори
Проблема който вечно преди 5 години
Глоби не трябва да има. Те водят до конфликт на интереси. Общината има интерес да има замърсяващи за да ги глобява. С пари нищо не се оправя. Решението е забрана на източниците на замърсяване или преоборудването им. Политиката трябва да е намаляване на източниците лека по лека като се започне по ПРАВИЛНИЯТ ред а не от шофьорите. Но в никакъв случай с глоби защото това ще е фиктивна борба която няма да доведе до резултати, а ако глобите са големи може и да се увеличи замърсяването.
14
2
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
За теца нищо не се споменава а защо ли....
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Парламентът в битка?!? - Абе вярвате ли си на писанията?Нали заради "перфектния" кмет на София, "перфектния" парламент и "перфектния" министър-председател, София мяза на бунище и всякакви скапаняци си правят каквото си искат в града безнаказано, защото са "малцинство"?
12
2
 
4
 
! Отговори
иван преди 5 години
Уважаеми нелицемерни депутати, хвърлянето на една пиратка отделя около три кубични метра пепел, сяра и още нещо. Горенето на дърва не е за удоволствие, а въпрос на оцеляване. Що не забраните пиратките питам.
11
1
 
6
 
! Отговори
Айде У Лево преди 5 години
Нали софиенци са гУеми гангстери и аристократи, е да си купуват климатици и да не замърсяват!!! Колкото за колите, ами да ходят с метро и с велосипеди!!! Нали са по-европейци от холандци, французи и така нататъка...ами да го докажат!!!
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Как ми писна да гледам снимки на мъгла и да ми обясняват, че е дим. Да, има дим, когато има мъгла да го държи ниско. И да, София се намира на такова място, че по това време вечно има мъгла. Въздухът е мръсен, но не се е променил особено за последните бая години. Всяка пропаганда стъпва на нещо реално, но винаги трябва да се наблюдават едни пари къде отиват, за да стане ясно каква всъщност е основната цел. Нали не мислите, че някой го е грижа за гражданите?! Пари се усвояват, ЕЙ!
9
1
 
10
 
! Отговори
давид преди 5 години
е нали увеличихте данъка на старите коли и въздуха пак мръсен лешояди
8
0
 
3
 
! Отговори
Кюстендилец преди 5 години
Що да не дишаме ? В моя град няма и един завод,който да замърсява . В ромския квартал крадат ток и се греят,има 1000 къщи на твърдо гориво и това е...
7
0
 
10
 
! Отговори
Орландо преди 5 години
След три месеца ще влезе в сила.. прекрасни сте. А защо не пуснете отново проектите за газифициране, там където ги има (визирам Орландовци) и да пуснете Овергаз навътре? Сега сте им спрели всички разрешителни и не могат да влизат навътре.. ЗАЩО? Венага минавам на газ, а дотогава - ток и дърва, това е!
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ако тези 240 ни освободят от присъствието си всичко ще се оправи по естествен начин
5
6
 
7
 
! Отговори
турбо селе ак преди 5 години
Като ми се додиша кислород си пръцкам под юргана.
4
6
 
18
 
! Отговори
ФАНдъкова преди 5 години
Като няма кислород-дишайте водород!
3
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дишайте каквото искате бе, какво ме занимавате?
2
7
 
26
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
спрете презастрояването от там идва мръсния въздух нямаме вече светлинаи слънце никакви небостъргачи в българия забранете вноса на стари коли
1
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що, до са к'во дишахте?