Ще сложи ли ЕС край на вечните длъжници у нас?

600 000 семейства у нас са потенциални "вечни длъжници"
30 мар 2019 13:25, Александър Попов
41

Нова европейска директива слага край на "вечните длъжници". По предложение на българския евродепутат Емил Радев, в нея са залегнали текстове за опрощаване на дългове не само по отношение на фирмите, но и на физическите лица-потребители. Тя беше гласувана в четвъртък от ЕП.

"България остана последната държава членка в ЕС с вечни длъжници. Процедури за обявяване на личен фалит или абсолютна давност има във всяка една друга европейска държава-членка", обясни в разговор с Милена Милотинова за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR евродепутатът.

Над 600 хил. български семейства дължат суми. Имат и образувани изпълнителни производства. Това е огромна сума, огромна цифра български граждани и голяма част от тях не могат да платят задълженията си години наред. Въпреки че имуществото им бива отнето, продадено, те продължават да дължат, да се трупат лихви, да се трупат разноски. И по никакъв начин тези хора не могат да се освободят от дълговете си, да започнат начисто, наново и затова ние сме длъжни да им дадем втори шанс", заяви Емил Радев.

"ЕС губи от фалити на фирми 1 700 000 работни места всяка година. Затова даването на втори шанс, преструктурирането на дружествата ще доведе до много по-малко фалити, което ще запази милиони работни места в ЕС. Въвеждат се много по-ясни процедури за преструктуриране, за даване на втори шанс, за освобождаване от част от задълженията на търговците при невъзможност да се изплащат и това всичко цели да не фалират компаниите, да не се стига до процедурите по фалит, за да се запазят действащи фирмите, малките и средни предприятия, да могат да запазят работните места, защото ЕС губи от фалити на на фирми 1 700 000 работни места всяка година. Затова даването на втори шанс, преструктурирането на дружествата ще доведе до много по-малко фалити, което ще запази милиони работни места в ЕС", каза още Радев.

Предвижда ли текстът начини за предотвратяване на изкуствени фалити на фирми и физически лица, както и още подробности около процедурите за фалит на физическите лица - целият разговор на Милена Милотинова с Емил Радев вижте днес от 17:30 в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
На последен етаж сме преди 5 години
До Анонимен 36У нас поне веднъж-два пъти в годината звъни на вратата някой от етноса и започва да обяснява, че е майстор по олуците и така, както гледа отдолу /от тротоара/, му се струва, че нашите много скоро ще потекат и ще започнат да падат защото са стари /или защото не са направени добре/. А пък той и момчетата му точно сега са свободни, ама само за няколко дена.Друг по-добра оферта нямало да предложи.Казваш му, че няма нужда от ремонт, той упорства "Айде да се качим",едвам го разкарваш
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Идват ромите и ти предлагат ремонт на покрива за 120 лв. после ти казват ако някои те пита кажи 60 на кв. м после ти искат личната карта и да направите договор за гаранция ти не искаш обаче те заплашват и настояват задължително да подпишеш после ти искат капаро 1500 лв. и накрая още 2000 лв. и вие сте вътре заради това, че сте бил толерантен и разговарял с тях!
34
0
 
2
 
! Отговори
Anonimen преди 5 години
За да оцелеят малките фирми забранете на веригите да са на топ места къде на вън има такива вериги по кварталите почнете от тях...
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До32. Как ще ми удържа като не съм на заплата.?
32
0
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
1-ва Инвест. БAHKA, вземаш кредитна карта за 5000 лева, една година я обслужваш без проблем, съкращават те от работа и увисваш, а след 9 години те съдят за 80 000 лева да им върнеш!Взема 5 хиляди и те принуждават да върнеш 80 хиляди. Еххххх българино заспал, овца да беше да те разбера да те стрижат, а ти си Божие чадо!
31
0
 
4
 
! Отговори
Некъф преди 5 години
***, вземаш кредитна карта за 5000 лева, една година я обслужваш без проблем, съкращават те от работа и увисваш, а след 9 години те съдят за 80 000 лева да им върнеш!Взема 5 хиляди и те принуждават да върнеш 80 хиляди. Еххххх българино заспал, овца да беше да те разбера да те стрижат, а ти си Божие чадо!
30
1
 
6
 
! Отговори
Припомням преди 5 години
По-рано тук обсъждахме понятието съкредитоискател. Имайте предвид, че:1. Само човек, от когото банката няма какво да вземе, е принуден да търси съкредитоискател, за да може да тегли заем2. Преди да ви одобри за съкредитоискател, банката ви проучва. Няма да отпусне кредит, който вие да не можете да изплатите с пари или чрез отнемане на ваше имущество3. Банката дава заем без да предупреди съкредитоискателя и от следващия месец започва да си удържа парите от него, независимо дали той е съгласен.
29
2
 
3
 
! Отговори
ai ai ai преди 5 години
още има хора които не са разбрали какво е ЕС, няма да се оправите. да подчертая дебело че демократите на сащ управляват европа и като така още много такива закончета на ваш гръб ще има. Ще спасяват едни "наши" бизнеси и персонално някой "наш" човек, на който преди това сме напълнили гушата със солиден заем от банка. бай дончо го сложихме да ги разчисти в сащ ама в европа няма спасение от тия либерасто демократи.
28
0
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0.Коя от изброените цифри е огромна?
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човек наистина трябва да мисли, преди да направи добрина.По-възрастните ми колеги още коментират някаква, която се е пенсионирала още преди да постъпя на работа. Покрай останалите истории за мързела и използвачеството й, разказват и случка от времето на соца. Починал мъжът с когото била разведена. Децата й били под 18 г. и наследили част от апартамент, който принадлежал на него и на брат му. Колеги на покойния му били станали поръчители за 3000 лв. Тя им казала от нея пари да не чакат.
26
2
 
11
 
! Отговори
Мислете, после дайте преди 5 години
До Най сетнеЕдна съседка, за да направи добро, даде към 6 000 лв на нейни роднини - младо семейство, защото мъжът си намерил хубава работа в чужбина, но им трябвали пари, за да се устроят там, а родителите им били с малки пенсии.Жената тегли заем, за да им услужи, те обещаха веднага да започнат ежемесечно да й пращат пари, за да не се затруднява. Вече няколко години са там, нито стотинка не са й изпратили, дори не може да ги види, когато си идват през лятото или около Коледа. Тя изплаща заема.
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Двойни стандарти. Има и в раздаване на кредити и в погасяването им. Е ЗА ТОВА ТРЯБВА Е С да се намеси в контрола по финансите и банковото дело. При оператори, концесионери, местна власт.
24
0
 
15
 
! Отговори
Да респектират и преди 5 години
даващите кредити. Чудо правят, за да изкушат гл-У-па-ците да се набутат с кредит.Няколко роднински семейства наистина сме се видели в чудо от проблемите, които създава дъщерята на едно от тях. Завършвайки гимназия пристанала на кварталния хулиган, развела се след няколко години с 2 деца, а той до днес не работи. Вечно помагаме с пари и продукти, вечно е заборчляла и иска от 150 до 3-4 000 лв, защото я притискат кредитори. Децата й са свестни, отделиха се, а тя прибра хулигана и го хрантути.
23
2
 
4
 
! Отговори
заплаха по телефона. преди 5 години
ВСИЧКИ щели да обявят фалит ,,,пенсионерите нямало да плащат и те щели да обявят ..... господа живеещи от лихви , всеки който обяви фалит се преглежда има ли имоти няма ли ,то това да не е ЕЙ-така...то може ли след като някой остане в несъстоятелност поради безброй причини за няколко години чрез всевъзможни врътки да го правите вечен длъжник с непосилна за връщане сума нараснала десетократно чрез машинации и изкупуване на дълтове и прочие --ай-сега пак ходете да изкупувате дългове и звънете д
22
1
 
3
 
! Отговори
до Бай Иван-- преди 5 години
--ти май си банкерче или колекторче по-скоро...
21
2
 
6
 
! Отговори
Ххх преди 5 години
Кмета на Поморие дали е бил до Цецо? Нали нещо го разследваха тоя кмет Панайот Рейзи. Или и той е честен и почтен. Значи ходят крадци и корумпажи да агитират да гласуваме за тях.
20
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Длъжници са различни видове. Ето топлофикация ме прави длъжник за нещо което не ползвам. Нямам отоп. тела както и отопление на топл. ИМ Вода. Но други плащали и аз трябва да им пращам. Дори и тези от чужбина как им плащали и те не ползват.- Е за това става въпрос. Колективен договор да се премахне.
19
1
 
10
 
! Отговори
Добре преди 5 години
Както се е оплакал по-долу в коментарите поръчителя, съм съгласен. За поръчителя нека да има частен фалит, но за Собственика на кредита, който си е похарчил парите, да си ги върне.
18
2
 
11
 
! Отговори
Да преди 5 години
То за длъжниците на мобилните и топлофикация, добре,. Ама за длъжниците към банки с милиони,ако и за тях важи- зле! Да бях и аз изтеглил милион и да не го върна, че нямам нищо и доход дори,ама като нямам и " чадър"..... не става! Закона трябва да се прецизира, не да може да се тълкува на кой ,както му изнася!
17
11
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
Значи, който си плаща всичко, излиза балък, а тарикатите дето теглят и не плащат ще им е простено, страшна демокрация ;) !!!