Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!

Реално обаче столицата не може да си позволи толкова нови хора, твърди архитект Георгиев
Обновена: 20 юни 2019 13:17 | 21 май 2019 12:43, Бойчо Попов
272
Младост, Овча Купел... София можела да поеме още 1 милион жители!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Още един милион души могат да живеят в София, като използват съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди, показват данни от проучване по време на Годишната конференция „Инвестиции и строителство на жилищни сгради“, организирана от Градът Медиа Груп.

Според арх. Любо Георгиев, ръководител на екипа "Визия за София" и директор на "Софтпроект" обаче, реално столицата надали може да си позволи толкова много нови жители.

Той представи ново изследване на „Визия за София“, според което при съществуващия жилищен фонд столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. По думите на арх. Георгиев в момента пазарът е по-близо до долната граница от 30 кв. м и дори под нея. За сравнение, по данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247, става ясно от анализа.

В Софийска област най-голям поемен потенциал имат Волуяк и НПЗ Кремиковци, а в рамките на града най-голям е капацитетът за поемане на нови жители в кварталите Младост 1, Овча купел 2, Младост 3 и Стрелбище, показва изследването.

Жилищата в България са много повече от домакинствата, на 1000 души население се падат 55 жилища, като над 97% от собствеността е частна. Това каза от своя страна заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Валентин Йовев. 31% от всички жилища в страната са необитаеми, а в същото време все повече хора не могат да си позволят да се сдобият със собствен имот или да живеят в жилище под наем. Около 40% от домакинствата обитават пренаселени домове, каза още той.

Целия анализ четете в Investor.bg


272
Още по темата: Визия за София
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
24
 
! Отговори
Горан преди 1 година
То, може! Ама, това живот ли е? Сгъчкано, мръсно! Необитаемите жилища в страната не са в София, и не са необитаеми по вина на хората на които са, или са били! Съсипахте България, превърнахте София в град-държава, и още искате да заселвате, и без това пренаселената София! А, поглеждали ли сте през прозореца си, да видите какъв трафик е!? Аз, не зная тези изследвания насън, или наяве се правят, и с какви изсмукани от пръстите данни се работи!
136
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живял с е Младост 3 - там свободни жилища почти няма, освен новопостроените, на които искат прекалено високи цени.
135
1
 
2
 
! Отговори
Защо преди 1 година
снимка от Алепо след бомбардировките?!?!
134
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За София не трябваше да махат жителството.
133
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В София работят около 1/3 от работещите в България.
Може би е време мйекащите до се върнат по родните си села.
132
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поне да не говореха с акцент и да не се държаха като любимците на баба си, щеше да е по-поносимо.
131
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде пич......ви май.......на! Превърнахте София в България! Можело било. Идиотщината и простотията край нямат. Нека всеки да си е от там от където си е, и цяла България да бъде дейна и развита, така, както е била през социализма. Каква е тази глупост всички и всичко да е в София. Ей съсипахте България!!!
130
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 141
Задръствания вече има дори и в малките градове.
Твоята работа на колко е?
129
0
 
9
 
! Отговори
бай х преди 1 година
да може още да поеме ...
ей тук има един станал , някоя може да седне отгоре
128
7
 
3
 
! Отговори
БКП преди 1 година
До Реалист
Ами ако искаш да въведем жителство и да сложим граничари по границата да разстрелва бягащите?
127
2
 
14
 
! Отговори
До 138 преди 1 година
А на какво разстояние е работата на повечето софиянци?По един час път сутрин и още толкова вечер в задръстване.Или пък да се буташ в градския транспорт.Хайде няма нужда.
126
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България е компактна и при добри съвременни транспортни комуникации може териториално да бъде по идеален начин организирана около 5-6 областни центрове - това са Плевен, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора и Пловдив. В съвременната урбанистична лудница става предимство да живееш в по-малко, но добре уредено селище с много свеж въздух, зеленина и спокойствие, при условие , че имаш бърза транспортна връзка с регионалния център. Нужни са нови виждания и перфектна организация
125
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В София живеят около 700-800 хиляди човека, а не 1,3 милиона. Останалите около 500-600 хиляди, както официално се водят, са извън България от години и няма да се върнат да живеят в София.
124
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен136
Е, не може всички да са благородни и готини пичове като тебе.
123
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 134
Къщата в САЩ, която е на цената на софийска панелка, ще е на 40 минути от най-близкия магазин и на час и нещо от местоработата ти.
Иначе лошо няма - ливадка. Ако не те мързи да косиш и имаш свободно време.
122
3
 
24
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
То в България останахме общо около 4 милиона, от които 2 милиона българи. Откъде да го изкопаем този милион и нещо, който София може да поеме? По същата логика привинцията може да поеме в пъти повече жители от София, но откъде да ги изкопаем? Бяхме 9 милиона, но дойде демокрацията и за 30 години останахме 4 милиона при силно застаряло население. Въпросът не е как да настаним още хора в София, а точно обратния - поне да не бягат още хора от България.
121
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1-1,4 милиона в София, а колко може да поеме провинцията - 10 милиона или 14 милиона.
120
3
 
4
 
! Отговори
До 128 преди 1 година
Щото къщата в САЩ не я сравняваме с къща в софийско село,а с панелка в София.Цената е една и съща,пък условията за живот са несравними.
119
11
 
14
 
! Отговори
До 128 преди 1 година
На тия къщи в САЩ им дават по 100 години гаранция.100 пъти предпочитам да живея в такава къща, отколкото в миризлива панелка в Люлин или в още по-миризлива сграда в центъра на София .
Що си мислите,че миризливият ви град е мечта,за когото и да е било?
118
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо София трябва да поема цял един милион? Това само ще поражда проблеми - ще има ли вода за всички, транспорт, детски градини, училища, работа, медицинско обслужване и какво ли не. Пак мислят с двете си бузи отзад