Грабвайте палатките, опъвайте ги, но... не и на плажа, ще ви излезе солено!

Глобата ще бъде от 500 до 1000 лева
Обновена: 13 юни 2019 17:20 | 13 юни 2019 14:42,
66
Грабвайте палатките, опъвайте ги, но... не и на плажа, ще ви излезе солено!
Снимка: Pixabay

Дивото къмпингуване вече ще е разрешено, но само на определените за това места. Палатки, кемпери и каравани обаче няма да могат да се поставят по плажовете. Който не спазва правилата пък ще бъде санкциониран с глоба от 500-1000 лв. Това решиха депутатите с окончателни промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие.

Още по темата

Къмпинг или хотел? Защо да предпочетете природата

С промените на практика се регулира свободното къмпингуване, като ще се обособят конкретни зони, където ще могат да се разполагат палатки, кемпери и каравани. Тези територии обаче ще бъдат извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги.
Глобата за диво къмпингуване извън обособените зони ще бъде между 500 и 1000 лева
. Наказателните разпоредби обаче ще влязат в сила година, след като се създадат условията за легално къмпингуване.

Въвеждат се и санкции за паркиране или преминаване на автомобили през дюни, които ще са в размер от 1 000 до 3 000 лв. С промените в закона се предвиждат глоби от 5 000 до 10 000 лв. и за поставяне на преместваем обект или съоръжение на територията на неохраняем плаж.

"Отваря се законовата възможност да се къмпингува легално извън къмпингите. Това е една позитивна новина за българските къмпингари. Досега всичко беше неуредено, без правила и на практика незаконно", посочи председателят на комисията по регионална политика Искрен Веселинов.

"Необходимо е да има правила, които да позволят кумпингуването да се случва по начин, по който се опазва природата. Народните представители дадоха изключително дълго време за дебатиране на наредбата, която ще организира всички места, където това би могло да се случи, и ще даде възможност на всички участници в този процес да изразят становище", посочи Николина Ангелкова.

Мирослава Петрова от обединена група "Бетономорие" пък коментира, че поправките не решават истинските проблеми по Черноморието.

"Най-вече ни притеснява, че този закон не е подлаган на анализ, а такъв е крайно необходим.
Този закон трябва да се погрижи за опазването на Черноморското крайбрежие, а той всъщност се занимава с проблемите на свободното къмпиране. Строителство, заграбване, презастрояване все още ще е възможно, а ние приехме поправки, които ограничиха свободното къмпиране", коментира тя в кулоарите на парламента и посочи, че противниците на поправките ще продължат с протестите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
виктор янков преди 3 години
До Капиталист Извинете г-не, но на палатки ходят предимно хора , които искат лично пространство и коиъо в по-голямата си част са нормални, раборещи хора. Да, съгласен съм, че има и изключения. Вие сам го потвръждавате с *** си коментари. Поне средно имате ли?
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
палатките и да са върху дюни после се вдигат и дюните остават не е като да заравниш дюни и да построиш хотел върху тях и после от правителството да кажат че там не е имало дюни
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хотелите които са върху дюните ако отсядате там ще дължим ли глоба -хаха или тези хотели са на управляващите и те са върху дюните ,които са там от години и върху тях построиха десетки хотели--народе подкрепи Зелените и без това доказаха че те са с по-високо IQ от всички останали партии
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1000лв. за хавлия върху дюна......***. Дюната е неподдържан и затревен, обрасъл с храсти плаж. Кое му е ценното? Тревата върху пясъка? Всеки плаж би станал "безценна" дюна, ако не се използва.
49
3
 
0
 
! Отговори
Капиталист преди 4 години
Подкрепям.На палатки ходят пропаднали хипита, оставящи *** след себе си, сравним със снимки от столипиново. Също остават спринцовки и игли и дори и при почистване на плажа остават рискове.А лично съм виждал и фекалии по плажа. Точно там където обича да къмпингува онова псевдомузикантче от зелените.
48
0
 
0
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Начало на сезона,месец Юни,палатки забраниха върху дюни,намислил съм и право да ви кажа -на планина ще да е най-добре.
47
0
 
4
 
! Отговори
до 32 преди 4 години
Отворения *** на едно изкачванеи на Боте пък през пътя си пикай в джоба да не замърсяваш природата и не ходи по голяма нужда или си събирай изпражненията с лопатка--много си културен--*** на риболов ама да не пикае защото там няма тоалетни--какмви изтънчени граждани пишат само--дано го хване рядкото докато е в автобуса да ходи да търси обществена тоалетна с баня да се измие..
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Лора ПалмърДето има българи, има Азис до припадък.В близката Гърция, и там е Азис до припадък.И тоя Азис не го е пуснал нито Бойко борисов, нито Пеевски, нито Доган.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АНТИАма в палатката да има млада мацка.
44
1
 
0
 
! Отговори
АНТИ преди 4 години
Хубаво с палатка е да бъдеш на море,важно е в правилната зона или НЕ,всичко е под контрол на МеВеРе,ще прекарам добре.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ех тези мазни депутати, понякога се чудя на ирационалните решения които вземат.Ако народа плаче значи депутата ликува, ако депутата плаче, то народа ликува.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И как ще знам къде да къмпингувам, къде ще бъдат вписани тези зони за да ги знаем
41
0
 
10
 
! Отговори
Равновесие преди 4 години
За къмпингуването ЖЕЛЕЗНИ ПРАВИЛАЗа БЯСНОТО, ДИВО, НЕНОРМАЛНО.....БЕТОНИРАНЕ и СТРОИТЕЛСТВО -РАЗРЕШЕНА КОРУПЦИЯ и ПАРТИЙНА ПРИБЛИЖЕНОСТТАКА Е В ЧАЛГАРИЯ на ГРОБ
40
2
 
2
 
! Отговори
Чанге преди 4 години
До ПичЯвно си оскотял в БГ. Това за цензура на нета в Китай е градска легенда. Без проблем си влизам даже в ЮЕсЕй Тудей....Ти имаш ли представа какво значи Китай? Ако си спре достъпа до глобални сайтове икономиката й ще се спихне. Единствено тубата и гуглето са блокнати заради критики иначе всичко е ок
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей ние сме 3.5 милиона мъже как да увеличим населението или ще останем тая ***
38
1
 
3
 
! Отговори
Лора Палмър преди 4 години
Изтриха ми коментара , не заради нецензурни думи , а заради истината за английските пияници. Те не опъват палатки, а другаде няма да ги допуснат заради шума. На нашите плажове бие азис до припадък, е няма да стъпя там.
37
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ей ние сме 7 милиона как да увеличим населението или ще се акриваме
36
6
 
3
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Презастрояването и мутро-хотелите са отделна тема, която не разрешава безконтролното къмпингуване. Няма как да лаеш срещу корупцията и липсата на правила, ама после да искаш да си опънеш палатката където ти е удобно. Не на незаконните мутро-хотели, но също така не и на дивото къмпингуване. Аргументът - "абе те бетонираха цялото черномория, пък сега мен тръгнали да ме гонят с една палатка" е супер неадекватен.
35
2
 
2
 
! Отговори
Чанге преди 4 години
Живея в Китай. Не мога да ви чета защото се оказва че сте блокирали най-големия мобилен доставчик China UniCom. Трябва да ползвам прокси за да ви достъпя. Що за глупаво секюрити поддържате ?!?!?
34
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къмпингар съм от 25 години (имам палатка, каравана и кемпер) и съм абсолютно против нерегламентираното къмпингуване - то отваря вратата към свинщината не само от нашите прасета но и от чуждоземните - дайствително има диво къмпингуващи които пазят чисто но дори и да са 90% пак не може да се разреши заради поразийте на другите 10.