Петкова: ЕРП-тата са частни, нямаме отношение за продажбата на ЧЕЗ

Зад "Еврохолд" няма политически гръб, уверява тя
Обновена: 26 юни 2019 10:56 | 26 юни 2019 10:53, Йордан Бързаков
22
Петкова: ЕРП-тата са частни, нямаме отношение за продажбата на ЧЕЗ
Снимка: БулФото

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова съобщи пред bTV, че правителството няма отношение към продажбата на активите на ЧЕЗ в България, тъй като това е сделка от частен характер.

"Трите ЕРП-та са приватизирани, те са частна собственост и могат да се продават. Според нашето законодателство, регулаторните органи трябва да се произнесат при подобен тип сделка. КФН вече прави проверка, следва да се произнесе КЗК и КЕВР", обясни Петкова.

Още по темата
Преди ден същото мнение изрази и премиерът Бойко Борисов, който отказа да коментира сделката с мотива, че изказване от негова страна може да доведе до тежки последици и страната ни да бъде съдена и да "платим огромни пари".

В момента основният кандидат за придобиване на активите на чешкото електроразпределително дружество е българското холдингово дружество "Еврохолд". Те са готови да заплатят 335 милиона евро или с 15 милиона евро повече, отколкото предлагаше предишният кандидат - "Инерком" на Гинка Върбакова. Нейното предложение обаче беше спряно от Комисията за защита на конкуренцията.

По думите на министъра, зад "Еврохолд" няма политически гръб.

"Господин Христов застана с лицето си, каза кой стои зад тази компания - той и акционерите. Това е сделка, която се реализира по чешкото законодателство. Няма как българската държава да оказва влияние на подобен тип сделка и трябва да се спре с подобен вид спекулации", коментира тя.

Относно пожарът, който избухна в ТЕЦ "Марица Изток" 2, Петкова каза, че всички са реагирали бързо и адекватно и са предотвратили по-сериозни проблеми. Тя добави, че централата не се е отказала доброволно да поддържа студения резерв, а просто такава е била ситуацията.

Петкова обясни, че на централата е било възложено да осигури количество енергия за бита и е нямало как едновременно с това да обслужва и студения резерв. По тази причина той е бил поет от ТЕЦ-Варна. По думите на Петкова това е било необходимо, за да се гарантира енергийната сигурност на страната.

Иначе стана ясно, че България планира да продължи да използва ТЕЦ-овете си на въглища поне до 2030 г., с хоризонт до 2050г., въпреки европейската практика те се затварят. 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
13
 
! Отговори
реалист преди 9 месеца
ЕРП-та са частни, но са в мафиотска страна. През 9.09.1944г забравихте ли как присвоихте уж частни фабрики? Сега сте същите, но сега вместо да ги национализирате, ги купувате с пари откраднати от народа и бедните пенсионери. И вместо целия народ да има полза, полза ще има един олигарх. Предпочитам държавата да купи ЧЕЗ, а не някой мафиот и мутра стоящ зад Еврохолд и после да му плащаме скъпия ток и заемите.
21
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Теменужке, а кой продаде контролните пакети на държавата в ЕРП-тата и защо?
20
0
 
13
 
! Отговори
Активист на БКП преди 9 месеца
ЕРП-тата са частни,но НЕК е държавен и тия където определят цената на тока са държавни служители ,та не се прави на ударена,Теменуго !!!
19
0
 
8
 
! Отговори
Варненец преди 9 месеца
Фарс голям
Излагация пълна
Смехотворни палячовци

това ли ви е ЕС?

не мога
18
6
 
2
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 9 месеца
БСП ще се разпадне до изборите!
НЕМА ВЕЧЕ С КВО ДА СИ ПЛАЩА ДЪЛГОВЕТЕ, А И ЗА ИЗБОРИ ПАРИ НЕМАТ.
ИЗГОРЕХА ИМ КЕБАПЧЕТАТА И ПОЛИТИКАТА ИМ СВЪРШИ.
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Абе къде е Гинка оШфорката? Защо я скриха тази велика инвеститорка?

Мафия!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дано не ги спечели простака дано влезе в затвора най на края това просто същество.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Яйца, яйца по таз Калинка! Но сурови и по възможност- развалени!
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 13
защото тиквата усеща че му идва края

Ти усещаш ли как тиквата ще спечели и местните избори след няколко месеца?
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То е 100% ясно че простата тиква купува ЧЕЗ със поставени лица ,разпределят си с турчинна резаннн в България последното останало ,защото тиквата усеща че му идва края на тоя боклукккк прост не знаещ и български език.много прост човек как може да ни управлява толкова просто същество ,те тъпаците на тъпаците се кефят в бг .
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 8
Ама защо Еврохолд може да купи ЧЕЗ а Гинка не може?

Защото Ерохолд е братска руска фирма.За това!
11
4
 
5
 
! Отговори
Гербаджиите преди 9 месеца
Продадоха ЧЕЗ на руснаците.Сега ще надуят цените на тока да ни убедят колко е нужно да дадем 20 000 000 000 за АЕЦ Белене та да имаме евтин ток.
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мършаааа дърта проклетаа ,гръм да те удари дано боклукккк мазенннн.
9
0
 
10
 
! Отговори
SHEFA преди 9 месеца
АМА ТАЗИ КОМПАНИЯ Е С 62 МИЛ. ЛЕВА-КВО СТАВА?
8
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че те отдавна са частни.Ама защо Еврохолд може да купи ЧЕЗ а Гинка не може?И защо сега всички се първите на умрели лисици а когато Гинка протегна ръка вие скочихте,като попарени? Нагушихте се с апартаменти и сега ви трябва сигурен доход за да ритнете кросното и да си тъчете платното.Де гиди неокастрена сурвица,де.
7
2
 
14
 
! Отговори
SHEFA преди 9 месеца
ЕВРОХОЛД-НИЩО НЕ МИ ГОВОРИ-
-ЗАСТРАХОВАТЕЛНА КОМПАНИЯ БИЛА????-БОЙКО 2006Г ДА НЕ Я Е ПРЕХВЪРЛИЛ НА БРАЧЕДА?
6
0
 
21
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 9 месеца
За първи път виждам държава която да не се интересува за Националната си ел мрежа ? това граничи с лудост тип Венецуела- Една фирма може да остави половината население на БГ без ток и после -Правителството ще падне за няколко дни- Това е направо невероятна нарочна безотговорност с цел облагодетелстване в стил- да напълним пак джобовете! Това проклятие наречено ЕРП ни го докара НДСВ и Царя- Той дори отдаде минерални извори на Кока Кола- Цар Продажник и алчни българи унищожаващи Българската Нация
5
1
 
14
 
! Отговори
така е преди 9 месеца
При либералната държава има само частни интереси ! Честни няма !
4
1
 
17
 
! Отговори
лайкучка преди 9 месеца
А въобще по какво имате отношение, освен по цап-царап дейностите?
3
1
 
18
 
! Отговори
Трендафилка преди 9 месеца
А кой продаде държавния контролен пакет, МА?