Конфликтите за историята пречат на България и Северна Македония

Срещата между Зоран Заев и Бойко Борисов не доведе до промени
2 авг 2019 12:00, Екип на Bloomberg
35
Конфликтите за историята пречат на България и Северна Македония
Снимка: Pixabay

Срещата на премиерите на България и Северна Македония не реши нито един от належащите проблеми между двата страни, а отново ни накара да водим дебати за историческите личности. Това пречи на търговско-икономическите отношения между София и Скопие, смята председателят на Българо-македонската търговско-промишлена палата Палата Павлов, коментирайки темата в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Или историците и политиците пречат на близкото търговско-икономическо сътрудничество между България и Северна Македония, или бизнесът изоставаме“, коментира Павлов.

Резултатите за първата половина на 2019 г. показват, че износът към югозападната ни съседка е спаднал с 1,6%, а вносът с цели 20%, отбелязва още бизнесменът.

„Не знам защо двамата министри Борисов и Заев не решават въпроса с роуминга. Сега, когато говорим с Македония, все едно говорим с Австралия“, казва още той.

За да научите всички проблемни точки в междусъседските отношения, посетете страницата на Bloomberg TV Bulgaria.


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 25 и 26 И Северни и Южни съществуват, само дето "македония" си е измислица...
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Северна Македония е държава, а южна Македония не е държава. Правилно ли съм разбрал?
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако има северна Македония какво става с южна Македония?
24
2
 
9
 
! Отговори
Додо преди 1 година
Не могат нещата да бъдат конструирани по начина Проблемите между Македония и България, бидейки тази композиция дава на Македония статут на пълноправна държава участник в спора! Македония е географска област, населена основно с етнически Българи от хилядолетия. Това, че масонския Нов Световен Ред реши да унищожи България и концепцията за македонсканация и македонски език беше нахлузена насила не променя нищо. Все едно някой да влезе и обере къщата ти и после да преговаряте за откраднатото
23
3
 
18
 
! Отговори
Шопо преди 1 година
Северна Македония нема !!! Това е българската област Вардарска Македония !!!
22
2
 
1
 
! Отговори
Кой Павлов??? преди 1 година
"смята председателят на Българо-македонската търговско-промишлена палата Палата Павлов"
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам дали Борисов е ***,мноооого силно казано,но за съжаление се държи като истински КОМИНТЕРНОВЕЦ-ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТ от десните необолшевики.Не съзнава ли наистина че тоя път поправка няма да има,ще плъзнат севернофиромските учители по пиринско та свят ще ни се завие,ще мълчим докато те поднасят венци на гроба на македонскиот херойЯне Сандански например, та те го възпяват в националния им химн!Нито запетайка компромис,иначе Борисов би трябвало да отговаря пред нас,българите!
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България с историята проблеми няма.Проблемът е че Борисов точно воден от някакви си имагинерни бизнес интереси продължава политиката на снизходителност към псевдодържавата току-що новоименована на Северна Македония.Надявам се все пак вчерашните му бръщолевения да са роля на доброто ченге,иначе и той дори искал спорните въпросида бъдат разрешени до октомври.Без НИТО ЕДИН ДОКУМЕНТ доказващ севернофиромските бълнувания България в лицето на Борисов позволява гавра с историяата си.Помия..рщина!!
19
2
 
13
 
! Отговори
Мария преди 1 година
БЪЛГАРИТЕ ПРОБЛЕМ С ИСТОРИЯТА НЯМАМЕ!НЕ ИСКАМЕ ДА УГОДИМ НЯКОМУ ИДА ЗАЧЕРТНЕМЕ ИСТОРИЯТА НА РОДА СИ САМО ЗА ДА МУ УГОДИМ. НЕ НИЕ СЪЗДАВАМЕ ПРОБЛЕМА,В ПОДКРЕПА НА КОЕТО СЛУЖАТ ВСИЧКИ ДОКУМЕНТИРАНО ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ.ТОПКАТА Е В ПОЛЕТО НА СЪСЕДИТЕ БЕЛКИМ СЕ УСЕТЯТ!
18
3
 
2
 
! Отговори
по равно дънсекараме преди 1 година
Аспарух е българин . Затуй брат му македонец.Ойде да ви подари ме г Димитров що и той маке
17
0
 
10
 
! Отговори
Ех преди 1 година
5 лева е за минута ако се обадиш от Крива Паланка до Кюстендил или от Петрич до Струмица. Те са има няма 10 - 15 километра. С такси е по- ефтино. Хем може и да пиеш кафе
16
2
 
5
 
! Отговори
Ало преди 1 година
Един професор ми беше казал : Балакнеца е на всичко е готов само да се оправдае. На мен не ми е ясно как може нещо което би трябвало да обединява, в случая разединява. Отговорете си сами, колко сме зле.
15
5
 
7
 
! Отговори
Ало преди 1 година
Аз незнам защо все политиците се оправдават с историята. Историята е в историята. Оправете пътищата, направете жп линията,намалете цената на роуминг, оправете, границата да се минава нормално, освободете хората да се самоопределят и да решават свободно къде да живеят, махнете визите, освободете се от скруполи и още много неща Бойко и Зоран имат за вършене. Но историята тук е по-важна и винаги може да се ползва за извинение и оправдание за незавършена работа.
14
2
 
18
 
! Отговори
чшертъу преди 1 година
Средновековна македония няма!!! БЮРМ е на 74 години.
13
3
 
15
 
! Отговори
УМЕН преди 1 година
До осман"И последно сега българите иранци ли са или турци от племето Дуло?"Траки сме, дрогарю осман ски овчар, и много по-вероятно е иранците да са българи отколкото обратното. А вие къде си тикате гагата измежду древните раси? Вие не сте от старите етноси и народи с изключение на тази част от вас които също са траки.
12
6
 
7
 
! Отговори
Пустиняк преди 1 година
Когато историята е повече рисувана и митологизирана, отколкото писана и анализирана безпристрастно, каквато всъщност би трябвало да бъде, конфликтите са неизбежни. Нито от едната, нито от другата страна се проявява професионализъм, а само емоции владеят масите. Но братя сме със сигурност, толкова много си приличаме по дребнавост и закостенялост!
11
15
 
2
 
! Отговори
Осман преди 1 година
И последно сега българите иранци ли са или турци от племето Дуло?
10
3
 
17
 
! Отговори
Boko bo преди 1 година
Това което е направила БКП през 45-48г. е нищо в сравнение с това, което прави Борисов сега. Абсолютно поругаване с паметта на стотици хиляди. Няма думи, които да опишат бъдещите проблеми дето предстоят. Тоя наистина е вторият *** в нашата история. Жалко. А има и хора дето го харесват.
9
3
 
17
 
! Отговори
Проф.БожидарДимитров преди 1 година
Антички дрогаре свикнахте ли че Гоце Делчев е българин и че вие сте българи втора употреба.
8
2
 
16
 
! Отговори
България над всичко преди 1 година
няма как да има проблем между България и нейна..провинция !!!