Каракачанов: Младите българи нямат представа за армията

Амбицията ми е да се възстановим авиацията, сухопътна техника, флота
10 сеп 2019 20:00, Анисия Иванова
60
Каракачанов: Младите българи нямат представа за армията
Архив: Булфото

Младото поколение българи нямат представа за армията. Това заяви министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е в Плевен, за да участва в националната кампания "Бъди войник".

"Кампанията на Министерството на отбраната "Бъди войник" има за цел "да извади" армията пред обществото, за да се ориентират младите хора и към военната професия. Не може да очакваш интерес към дадена професия, ако тя не е позната на обществото", смята министърът на отбраната.

По думите му неговата политика е насочена от самото начало към възстановяване и модернизиране на съществуващата авиация, сухопътна техника и кораби от флота.

Във въоръжените сили след безотговорното и неразумно решение през 2007 г. да се премахне наборната военна служба и да се премине на професионална служба, от 2008 г. до миналата година имахме проблеми с окомплектоването на личния състав, посочи той. Над 5600 души бе некоплекта в Българската армия, уточни Каракачанов.

"След също неправилното решение през 2009-2010 г. за предислокация на военните сили - военните поделения бяха предислоцирани предимно в Централна и Южна България - има цели региони в страната, в които българският гражданин не е виждал мъж или жена във военна униформа. Нямат допир, дори бегла представа от военната професия. С кампанията идеята е да представим армията", поясни Каракачанов.

Днес в Плевен има щандове на видовете въоръжени сили, на военните училища, за да могат хората, които проявяват интерес на място да получат необходимата информация. Показано е въоръжение и бойна техника, ще има демонстрации. Първата ще бъде на ВВС от базата в Долна Митрополия - два самолета ще изпълнят фигури в небето над Плевен в 16.30 часа, след което след 17.00 часа Специалните сили ще направят демонстрации, поясни военният министър.

Има ефект от тази кампания, защото след около 25 години експерименти с армията - предимно с това да се реже съществуваща техника, да се съкращава личен състав, много - включително млади офицери - бяха демотивирани и напуснаха въоръжените сили, подчерта той.

"Моята амбиция като министър на отбраната е, че не само няма да позволя да се реже нещо. Това, което може да бъде ползвано ще бъде ремонтирано, модернизирано и използвано, защото е много по-лесно да ремонтираш един самолет, отколкото да купиш нов. Моята политика е насочена още от самото начало към възстановяване и модернизиране на съществуващата не само авиация, на сухопътна техника и кораби от флота", изтъкна Каракачанов.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
серена преди 9 месеца
да ме прости Господ,ама за армията се похарчиха толкова много пари,че не младите,а и Каракачанов,сам не разбра,имаме ли армия,министър ли е и кой е сват и на булката брат!
То от цялата работа разбраха хамериканците,ББ,шепа кръвопийци и онези 240 разбойнициююююююю!
45
0
 
0
 
! Отговори
ЛАЗО преди 9 месеца
Уважаеми КАРАКАЧАНОВ,МИНИСТРЕ имам една молба към вас,не правете марш на скок,няма да можете,не скачайте,не плувайте и не правете коремното,пак няма да можете.просто с ПБС,Пълно Бойно Снаряжение пробягайте само 200,двеста метра и тогава пишете закони,ковете промени и вярвайте,че нещо можете да промените!Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето е да го направиш.Ако не сте го разбрали.да ви го кажа направо-Патриотите сте изпята песен!Д0 2021 ще сте забравени!Вервайте ми!
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аз исках да стана военен но армията просто не искаше да ме вземе двапати се опитах и двата пъти не пожелаха да ме вземат
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И по-добре да нямат за сегашната армия или по-скоро липсата на такава
42
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Караибрахим е дърт и даже знае какво е ДС и "агент Иван".
41
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Шкембе войвода и той няма грам представа от армия.
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Скъпа а ти имаш ли представа мила А???
39
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
И след като младите нямат представа,за кого бяха изхарчени/откраднати/ толкова пари
38
1
 
5
 
! Отговори
V преди 9 месеца
Те и старите нямат .Тази армия е не ефективна .Трябваше а си купим двигатели и сами да си направим самолета. Ако не можем ще изчезнем като народ в тоя конкурентен свят .В това не се и съмнявам ;) Един народ който със съвремените технологии и човешкия си ресурс не може това ,няма да го бъде. Трябва се от някъде да започнем,а не да лежим на ухото че ЕС е новото слънце и вода за бъкгарския народ .
37
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да не би Каракачанов да има представа за армията???
36
1
 
15
 
! Отговори
Опитай стани мъж преди 9 месеца
В новата бг казарма ще се усвояват традиционни умения като: бръснене на портрета на Ботев, преместване на основната сграда на поделението с един метър наляво, на ръка; и най-доброто - детайлно почистване на санитарните помещения с четка за зъби.
35
7
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 9 месеца
Напротив, Иване, имаме съвсем реална представа за армията. Видяхме с очите си как Мишето държеше наборните военнослужещи гладни, за да върти далавери със скъпи алкохоли. Закриването на наборните робство е сред малкото добри решения.
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не знам дали казармата е балетна школа или пък не е. Обаче едно е сигурно: С тези физически данни Красимир Каракачанов нито за войник, нито за балетист става!
Виж, за военен министър явно става.
33
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хитрец си ти Шкембе войводо!
32
0
 
18
 
! Отговори
Дино преди 9 месеца
Имате яка цензура, все пак ето коментара ми, той е истина: Цензурирали сте леко изказванията на Каракачанов, той е казал в Плевен, че военният университет не е школа по балет, с което предизвиква доста емоции :) Все пак балетистите и балерините се обучават с доста дисциплина, а изказването му е нон-сенс :)
31
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Младите не знаят какво е казарма, така е.
Нито пък военният ни министър знае какво е, въпреки че не е от младите.
30
1
 
19
 
! Отговори
Активист на БКП преди 9 месеца
Каракачанов не е служил в БНА !
29
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Няма кой да танцува Макарена на старшито.
28
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Народен съд и лагери!
27
1
 
12
 
! Отговори
бай Тодор Правешки преди 9 месеца
Как ше решиш проблема? Може да решава тоа който има пари бе! Шом немаш пари какво ще решиш ти бе?