Гориш отпадъци, гуми, тровиш въздуха - 2 години затвор и глоба до 5000 лева!

Идеята дойде от Фандъкова, депутатите от ГЕРБ я внесоха в НС
141
Гориш отпадъци, гуми, тровиш въздуха - 2 години затвор и глоба до 5000 лева!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

ГЕРБ внася промени в Наказателния кодекс /НК/ за инкриминиране на горенето на гуми.

"Предлагаме допълнение на чл. 353 б, като инкриминираме замърсяването на атмосферния въздух чрез изгаряне на отпадъци, отработени масла или отпадъчни нефтопродукти, както и предмети от каучук, пластмаса или друга изкуствена материя в нарушение на установения ред", съобщи председателят на правната комисия Анна Александрова /ГЕРБ/, цитирана от БТА.

Още по темата
За нарушителите се предвижда наказание лишаване от свобода до 2 г. с глоба от 2000 до 5000 лева, а в маловажните случаи - пробация и глоба от 1000 лева.

Нерегламентираното изгаряне на отпадъци е сериозен фактор за замърсяване и влошаване качеството на въздуха в населените места и представлява сериозен риск за здравето ни, мотивира предложенията Анна Александрова.

В отговор на въпрос, Красимир Ципов обясни, че за физическите лица са предвидени по-занижени санкции, предвид степента на обществена опасност, но не изключи възможността да се стигне и до ефективно лишаване от свобода.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари на ГЕРБ за законовите предложения. Тя посочи, че забраненото горене на отпадъци продължава да се случва в "Красна поляна" и в "Слатина". Само за уикенда за горене на отпадъци на открито са направени 21 проверки, съставени са три акта за административни нарушения, съобщи столичният кмет. В "Подуене" и "Възраждане" е било установено в два частни имоти горене на стара дограма и е съставен акт от 100 до 5000 лева. Направени са били и проверки на строителни обекти, автосервизи, пунктове за изкупуване на вторични суровини.

Само за вчера са получени около 30 сигнала за горене на отпадъци, колегите работят изключително сериозно, каза Фандъкова. От 1 декември до вчерашния ден са били направени общо 345 проверки, 49 са наложените санкции, като проверките продължават. Най-високите нива на фини прахови частици са били през нощта на събота срещу неделя, което, по думите й, очевидно се дължи на отоплението, както и на климатичните условия.

Фандъкова посочи, че благодарение на строителството на метрото и модернизацията на градския транспорт има непрекъснато подобряване на показателите на въздуха в столицата, но в същото време хората са станали все по-взискателни. Първо трябва да се откажем да караме замърсяващи автомобили, трябва да се откажем и да се отопляваме със замърсяващи горива, коментира тя. Фандъкова съобщи, че от Столичната община имат готовност за подмяна безплатно на отоплителните инсталации на 20 хиляди домакинства с по-екологични - газ, топлофициране, електричество и пелети. Сега усилието обаче е да убедим хората да се включат в тези програми, посочи тя. Столичният кмет съобщи, че от началото на януари започва набирането на заявленията по първия от двата големи проекта за подмяна на отоплителните инсталации.


141
Още по темата: отпадъцигумиГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
18
 
! Отговори
Хайде на хотел! преди 5 месеца
Сещам се за един етнос, дето от глоби не се плашат. А затвора пък хич няма да ги уплаши- защото те го имат за безплатен хотел с храна, особено за зимата. Животът им е толкова скапан, че затворът е почти лукс.
86
1
 
12
 
! Отговори
13 преди 5 месеца
Обзалагам се на 1000 лв, че това е поредния кьорфишек.
85
2
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 месеца
На ромът ще му вземеш 5000 нанайси. Но ще му дадеш 5000 да не гори гуми, които той ще вземе и ще продължи както си знае. А за двете годиони затвор и дума да не става..
84
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Качете се в каруци и тогава нещата няма да важат и за вас.
83
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Боко изгори 760хил тона ббоклуци на РИМ и Неапол.. за глоба ще има ли
82
0
 
19
 
! Отговори
Асан от Факултето преди 5 месеца
Аз ако имам два бона за глоба ще си купя климатик ,се!
81
4
 
13
 
! Отговори
Край преди 5 месеца
Бедността не порок. Мога да разбера беден да се грее на дърва. ОБАЧЕ В Панчарево/Симеоново/Драгалевци/Бояна / Княжево някой с парцел и къща да се кръщава беден. Не го разбирам. Парцел в тия квартали почва от 100 хил евра.
ПЪЛНА ЗАБРАНА за дърваи *** трябва да се наложи. Има газ, ток, пелети.
80
2
 
20
 
! Отговори
Край преди 5 месеца
Държава на писатели. Ако хвана под ръка Фандъкова за две преки ще и покажа 5 нарушения - коля на тротоар, куче без повод, кенефна чиния до кофите, кучешки акита на тротоара и пр.
Обаче пишат ли пишат - като че написаното някой го спазва.
79
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Еййй значи...На хартия що работа сме свършили...И кой ще следи за това,чичко полицай дето си клати мъдете.В БГ нищо не се спазва и следи,иначе закони бол
78
1
 
22
 
! Отговори
Ааа,сетих се! преди 5 месеца
Политици,бизнесмени и всякаква друга гад живеят до нас,с нас!Вече 30 г.ни тровят живота! Сега е нашето време! Дали ще искаме високи заплати,ше работим толкова,колкото ни плащат или ще допринесем за лошия им комфорт,изразяващ се в повишено съдържание на финни прахови частици,това е нашето отмъщение! В Гърция им викат анархисти,във Франция екстремисти,защо в България да не сме антибоковисти?
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Васил
Естествено че не, аз също взимам над 1000 :) даже над 2000, но не от "общите". Искам да кажа, че с под 1000 лева на месец си беден, като естествено "беден" е много разтеглливо понятие и въпрос на гледна точка...
76
1
 
20
 
! Отговори
Аха преди 5 месеца
Прегазваш човек с превишена скорост и пил. Условно.
75
3
 
9
 
! Отговори
Васил преди 5 месеца
До Анонимен

Искаш да кажеш че всеки с над 1000 лева заплата е крадльо?
74
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Държавата да помисли за това, работещите в София да получаваме миньорски пенсии хахах ... С този въздух трудът си е направо 3-та категория... А иначе извън шегата ще спомена, че не е нужно да си гении, за да се сетиш, че бедността на хората ги води до отопление с гуми например. Също не е нужно да си гении, за да се сетиш, че с глоби те по-богати няма да станат. И отново не е нужно да си гении, за да проумееш, че единствено по-високият им доход (дали работа, дали помощи) ще вкара в ред нещата...
73
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това ще важи само за българите на ромите никой нищо няма да им каже досущ като с каруците им.
72
0
 
24
 
! Отговори
Профилактик преди 5 месеца
Аз пък ще си пална една гума ей така,напук,РИТУАЛНО! Поне в едно да се изравним с богоизбраните,а именно ВЪЗДУХА! Наздраве !!
71
1
 
23
 
! Отговори
АнтиКмет преди 5 месеца
Трябва да се внесе поправка в закона този който превръща улиците в паркинги, както това прави кметшата Фандъкова, да отива веднага в затвора. Като се превърнат улиците в паркинги трафикът се забавя и почти спира - всеки може да го види в пиковите часове, в резултат на което автомобилите бълват 4-5 пъти повече изгорели газове. Отделно е загубеното време.
Ясно е, че Кмета и съветниците страдат от недостиг на сиво вещество.
Бог да пази България от такива.
70
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да се само глоби пропадналата държава,със 500 лв заплата луканки ли да горят.
69
0
 
9
 
! Отговори
До 65 преди 5 месеца
Човече,направо синтезира това,което си мислех,но не ми идваха думи,БРАВО!!
68
12
 
4
 
! Отговори
Мишо Шнадото преди 5 месеца
Братми, то само бедните се топлят с дръва и горат гуми ама трябва ли сички да се натровиме даге. Некой с пари си цъка климатичеца и грам не трови другите граждани.