Наши икони в отдел "Ислямско изкуство" в Лувъра, ВМРО скочи: Спрете изложбата!

Боил Банов не видя проблем, не бил ксенофоб
167
Наши икони в отдел "Ислямско изкуство" в Лувъра, ВМРО скочи: Спрете изложбата!
Снимка: Pixabay

Скандал около третата българска изложба в Лувъра. Причина е, че на нея православни икони от XVI-XVIII в. ще бъдат представени в отдела за ислямско изкуство, наред с ятагани и други атрефакти.

В четвъртък директорът на Института за изследване на изкуствата при БАН доц. д-р Емануел Мутафов изпрати отворено писмо, в което заявява, че изложбата ще представлява страната ни като "европейска Турция".
Според министъра на културата Боил Банов обаче това твърдение е несериозно.

Още по темата

"Аз не съм ксенофоб. Този въпрос даже не искам и с подсмихване да отговоря, защото ще бъде несериозно. Това е част от нашата история. Като говорим за XVI до XVIII век, има много неща, свързани с исляма, но има и много неща, които не са свързани с него. Това е нашата история, това са ценности, които се пазят в нашите библиотеки и музеи, в православната църква и т.н.", каза още Боил Банов.

По думите му решението е взето още през 2016 г., а идеята на служебното правителство на Румен Радев била с тази изложба да бъдем представени по време на европредседателството.

От ВМРО реагираха остро и призоваха изложбата в Лувъра с влияние на исляма над християнството дабъде спряна.

"Подобна проява е обида! За българите православието е стожер. То е онази сила, която  е съхранила нацията ни в мракобесните векове на турско робството и насилствена ислямизация", посочи депутатът Александър Сиди в съобщение до медиите.

"Да правиш изложба с предмети от България със заглавие "Изкуство и култури в България (XVI – XVIII в.)", но с идеята това да бъде представено през призмата на "взаимодействието" между ислямското и християнското изкуство по нашите земи е все едно да направиш експозиция на площада на мястото на Бастилията за влиянието на Мария Антоанета върху народното творчество на Третото съсловие и "взаимодействието" ѝ при написването на "Декларацията за правата на човека и гражданина" във Франция през XVIII век. Гаврата е налице и в двата случая", категоричен е той.

Според Сиди ислямът е агресивна, насилствена религия в онези векове.

"Той е асимилиращ и насаждащ терор и страх. Да твърдиш, че това е взаимодействие е нагло и обидно спрямо българския народ. Кураторът на изложбата г-жа Шарлот Мори би следвало да дължи извинение за своята дръзка постъпка. Но не само тя. Защо Министерство на културата е допуснало подобно нещо? Настоявам виновните длъжностни лица да бъдат наказани и изложбата да бъде спряна. Още в понеделник с колегите от парламентарната група ще пуснем писмен въпрос към министъра на културата", заявява категорично Сиди.


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Боил Банов не видя проблем, не бил ксенофоб

Тъй наречения "министър на културата" май вижда проблем само когато му свърши питието...
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 91

браво на теб!
Остава само да уточниш какъв процент от генома ти е български. Дали 100%, но само религията ти е различна или все пак имаш и малко чуждоетнични примеси.
120
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 115

А не ти ли идва наум, че от такава гледна точка тюрките могат да бъдат считани за българи?
119
2
 
3
 
! Отговори
До 119, продължение преди 8 месеца
В родословните хроники на европейските аристократични фамилии се съдържат имената на наши династии, царе, князе и княгини, както и на други български аристократи, с които съответната фамилия е влизала в брачни връзки. И неизменно се посочва, че те са от БЪЛГАРИЯ.
Представата за българска държава съществува през онези 500 години. По онова време е било нещо нормално различни държави за определен период от време да са включени като провинции в рамките на някоя мега империя.
118
2
 
3
 
! Отговори
Чети повече преди 8 месеца
До Анонимен 119

На всички карти от периода 15-19 в., независимо от това в коя държава са създадени те, върху онази част от периметъра на Османската империя, която е наша етническа територия, е написано Б Ъ Л Г А Р И Я.
Книгите в областта на хералдиката, които са създадени през същия период, неизменно съдържат герба на средновековното Царство България.
В генеалогичните хроники на европейските аристократични фамилии са посочени много имена на български царе, князе и други аристократи, с които....
117
4
 
4
 
! Отговори
Споровете са излишни преди 8 месеца
Турското робство е направо рай в сравнение с Демокршадичното такова. Най-големият данък е бил десятъка. Оказва се, че султаните са милеели за народа български, като истински комунисти.
116
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това е историята. В този период е нямало "България".
115
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Понеже живея във Франция ще ви кажа, че и на ерудирания французин да му кажеш, че си българин, той ти вика "уи, уи, отоман!". Толкова за познанията на този народ. Иначе понятията "тюрки" и "славяни" са генномодифицирани.
114
3
 
5
 
! Отговори
Бореца преди 8 месеца
Ало туруците и сурватката произлиза от млякото, но никой не и казва мляко, а храна за ШоПаРи .!.
113
8
 
5
 
! Отговори
Объркан преди 8 месеца
Ама чакайте малко. Не бяха ли българите и турците тръгнали на запад от едно и също място с една и съща вяра в Тангра. Едните да се подмажат на Византия станали християни, другите на арабите - мюслюмани!? Всички сме ощетени! Трябвало е да сме тангристи, но заради продажни политици сме си загубили вярата. Владимир расате е държал на вярата и традициите и са го ликвидирали.
112
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Осман е с български произход, Селджук е с български произход
.
Ами нормално, всички знаят, че българите са тюрки
111
4
 
4
 
! Отговори
Ало, турците :), преди 8 месеца
До Анонимен Осман е с български произход, Селджук е с български произход, Бумин също, Истеми също (още не се знае дали не е един и същ човек), поради что вие, юроди, се отказахте от българлъка? Дори Чингиз/Дженгиз запазва България оттатък морето, за Тамерлан изобщо да не отварям дума!
Инак държавата ви Тюркийе, нали... Огуз наме, щото... Внук учи дядо си как да прави деца, ето това сте.
Що за език е османският ви турски? Ирански на турска граматика, ето това е. Аллахът е от арабите :).
110
3
 
5
 
! Отговори
Скептик преди 8 месеца
Нормално е историческите факти да се интерпретират в подкрепа на националната идея. Първо има генотип, после има език и изкуство, националност, след това религия. Проблемът е че се работи против тези надстройки на генотипа, а ни залъгват с някакъв генетичен орфизъм, който сигурно е удобен на винарския бранш. За това е виновен новият назначен елит който вече има потомствени привилегии. Докато не се смени елита няма оправия за България.
109
4
 
16
 
! Отговори
До Анонимен 131 преди 8 месеца
И са захранвали турската войска с жива сила. Самите турски историци признават, че "без еничарския корпус османската армия е нищо".
Ама иди казвай това на нашенските по.ма.чори и на турците, останали да живеят на българска земя до днес. Тези вторите разбират доста неща, но предпочитат да си мълчат, защото се чувстват като население заложник и не знаят каква ще е утре съдбата им. По.ма.чорът обаче се е писал по-мюсюлманин и от Аллах, и от турците и твърди, че не е българин, а арабин!
108
3
 
17
 
! Отговори
Добри или лоши, преди 8 месеца
ВМРО реагираха подобаващо, докато държавата все още се тутка и не се произнася официално, а учЕните, които хрантутим, с чупка в кръста правят угоднически движения с анатомичната част, предназначена за сядане.
Хем да не разгневят властниците, които още не са се произнесли, хем да не си резнат възможностите за радушен прием, когато изкрънкат командировка на Запад, хем да замажат очите на народа, като кажат, че се "опасяват" нещо да не бъде представено еди-как-си и изтълкувано не-знам-как-си.
107
17
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 8 месеца
Аз искам да попитам защо след като комунистите се опитаха да ни убедят в някакво измислено турско робство, за цели 500 години тези турци не успяха да ни направят от православни на мюсюлмани, да ни сменят имената с турски и да ни претопят? Толкова ли са некадърни? Ето на, бае Тошо селяка неук успя за някакви си месеци да изгони всички турци в Турция и да им смени имената. Айде, експерти, произнесете се.
106
3
 
14
 
! Отговори
Елена преди 8 месеца
Не мога да разбера толкова ли няма кадри в ГЕРБ, доказани специалисти, неподкупни, че остават на постове провалени министри, един след друг затъват все повече и никой не е в състояние да ги махне. Какво прави и този Вежди в културата, този Банов, който прилича на квартално пиянде, ами Неновия, ами даже и Цветанов....Нямям думи...
105
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До муспи

В България е имало много работилници и българско занаятчийство през турското робство,преди да се появи промишлеността и модерните машини,турците почти нищо не са произвеждали,дори джамиите им са създадени върху църкви,а не са построени.
Българи са обличали войската им и са създавали стока за турската войска.
104
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Докато не превърнят собствените си държави в ислямистки джамахирии,няма да мирясяат европейците!Ще станат малцинство европейците в собствените си държави и ще изчезнат,ще ги заместят ислямистки държави,християнството също ще изчезне.
Прав е Орбан.
103
4
 
13
 
! Отговори
муспи преди 8 месеца
Казват че биле изложени и турски ятагани? Турция не е могла да ги произведе, освен да ги внесе от Европа.