България се готви за преговори, свързани с всички цени за доставката на газ

Страната има шансове за успешно предоговаряне на цените
6 мар 2020 14:04, Ния Христова
5
България се готви за преговори, свързани с всички цени за доставката на газ
Снимка: БГНЕС

Поговорката "Много хубаво не е на хубаво" съвсем скоро може да е валидна за енергийния сектор на страната ни. Години наред България плащаше една от най-скъпите цени за природен газ от Русия, но сега София може да се възползва от успеха в предоговарянето на цената на руски газ като лост за договаряне на по-ниски цени и от други вносители, пишат от Investor BG.

"България разполага със сериозни лостове за предоговаряне на ценообразуващата формула по бъдещи договори за доставка на природен газ на база постигнатото споразумение с "Газпром", коментира Теодора Георгиева, съизпълнителен директор на проектната компания "Ай Си Джи Би". Компанията "Ай Си Джи Би" ЕАД отговаря за изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България. Тя е съфинансирана по Европейската енергийна програма за възстановяване на Европейския съюз. Подобно мнение преди дни изказа и Николай Павлов, директор на "Булгаргаз".

"Отчитайки постигнатото с "Газпром", както и доставките на втечнен природен газ (LNG) от САЩ и други източници, България вече се позиционира по различен начин и шансовете за успешно предоговаряне на цените и в договора с Азербайджан са по-големи. Разбира се, говорим за енергиен микс, който трябва да е максимално диверсифициран в портфолиото на "Булгаргаз", както и хеджиран с цел да се минимизират негативните ценови флуктуации на пазара, породени от по-високи цени в хъбовете или цените, свързани с нефтения индекс", коментира още Георгиева. Тя смята, че вероятността за успешни преговори за доставка на газ и от други източници, като САЩ и Катар, е доста голяма.

Подобно мнение изказа и Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ). Той смята, че след като част от газа, който идва в България се внася от Русия на значително по-ниски цени, има шанс "Булгаргаз" да преговаря с Азербайджан за още по-добри условия. Експертът посочи, че чисто икономически в момента България няма интерес да купува азерски газ при сегашните условия. Особено след като цената на ресурса от Русия вече е договорена да падне с 40,3%.

Стайков добави още, че вместо страната да се дистанцира от енергийното влияние на Русия, тя всъщност има икономичска изгода, ако продължи да купува руски газ.

По неговите думи допълнителен вариант за диверсификация са доставките на втечнен природен газ (LNG) от терминалите в Гърция.
 

Цялата статия можете да прочетете ТУК


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак сме изпуснали влака хората отдавна си опекоха работата, а тиквениците се сетиха тепърва да преговарят.
4
2
 
3
 
! Отговори
Асиметричен сикиджем преди 4 месеца
До мишо бирочето

Много ги разбираш нещата. Дай и други неща от репертоара си, да се посмеем още.
3
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До мишо бирочето

То така или иначе в близките 30 години няма да видим и един долар от транзита на газ, пък след това кои са живи и здрави ще живеят като арбаски шейхове благодарение днешните русофили които подписаха такива изгодни сделки с Путин.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да пратят Темелко Ерменков да преговаря, вчера като му четох изказването останах с впечатление че той ще може договори почти нулеви цени с продавачите след което те ще си скубят косите косъм по косъм но ще е късно.
1
6
 
5
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 месеца
тиквата е добросъсед. очаквайте новите безплатни цени за транзит за путинков и ердоганеца. и порко в поза партер да не би да изкочи барцилонската тения.