COVID-19 изплаши депутатите, без пленарни заседания до 13 април

Ще се събират само когато трябва да вземат решения свързани с извънредното положение
125

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите решиха, че докато продължава извънредното положение, което въведоха самите те на 13 март, няма да заседават, а парламентарният контрол ще бъде само писмен.

Предложението за това дойде от шефката на НС Цвета Караянчева от ГЕРБ, лидера на "Воля" Веселин Марешки и Юлиян Ангелов и Борис Ячев от Обединените патриоти.

След три часа дебат депутатите решиха, че до 13 април  ще се събират на заседания само когато трябва да приемат законодателството, свързано с извънредното положение, което е в сила до 13 април.

Още по темата

Съгласно Правилника за организацията и дейността на Народното събрание парламентът може да се свиква на заседание по всяко време от председателя - по негова инициатива, по искане на 1/5 от народните представители или минимум 48 депутати, по искане на президента и по искане на Министерския съвет.

По време на дебатите депутатът Лъчезар Иванов от ГЕРБ призна, че сестра му, която е лекар, е заразена с коронавирус.

"Не мога да гарантирам, че всички ще бъдат отрицателни. Да се вслушаме в съвета на всички, които са се занимавали с епидемиология", каза още той като се обърна към левицата.

Караянчева отсече, че COVID-19 не подбира нито по партийна, нито по религиозна принадлежност.

"Приехме най-важните закони за кризата. И ние сме подвластни на заразата. Вирусът няма учтиво да ни подмине, като ни попита: "Вие депутати ли сте?" Автоматично всички ще са по домовете си, ако един е подложен на карантина. Ако всички излезем в карантина за 14 дни,това означава автоматично блокиране на НС", коментира тя.

"Няма как след всеки депутат да се почистват дръжките на вратите. Готови ли сте да бъдете виновни, че сте заразили, роднина, някой случаен човек или журналистите, които са затворени в друга стая? Не говоря да затворим парламента, защото не е спирал да работи и по време на война. Не знаем кой тук е бил контактен", добави Караянчева.

От БСП се противопоставиха остро на спирането на заседанията на НС, като според тях това е грубо погазване на държавността.

"Спирането на работа на Народното събрание е престъпление срещу държавността и само след няколко месеца това ще падне върху управляващите и върху бъдещето на страната", отсече Антон Кутев.

Червената шефка Корнелия Нинова обвини управляващите, че вместо са предприемат адекватни мерки за защита на хората, бягали и се криели вкъщи.

Според нея  мнозинството слага "венеца днес на безконтролната власт" и ще продължи по същия начин с висока степен на корупция и безотговорност да прехвърля всичко в ръцете на премиера.

"Това е нарушение на политическия ред и отговорността на тези, които застават зад това решение ще бъде търсена след години. Вие днес решихте, че след 30 години свободен парламентарен живот в България, да се отървете от най-висшия орган, искате да управлявате с декрети и укази", скочи и социалистът Валери Жаблянов.

Той обвини ГЕРБ, че управлява с диктатура.

"Хора бдете, защото авторитаризмът в Европа настъпва, а това ще доведе до нарушаване на права и свободи", предупреди той.

Според него парламентът осъществява живата връзка между гражданите и управлението, а това означава, че такава няма да има цял месец.

"Днес парламентът очевидно няма да направи това, за което е избран, хората днес чакат спасение от невидимата болест, хората са притеснени, но само след няколко месеца те ще поискат сметка от тези, които управляват, ще си потърсят заплатите, свободата, възможността да общуват с близките си,  ще поискат да отмените решенията за свободното предвижване", каза още Жаблянов.

След него думата взе Караянчева и то с критики към левицата.
 
"Нека да бдим да не се върне Народният съд, който унищожи цвета на нацията, да бдим да не с повтори "Чернобил", когато хората бяха на улиците и манифестираха и ядяха зелена салата, а партийните величия бяха на скрито място", скочи тя.

Караянчева попита социалистите защо и те след като смятат, че няма заплаха за тях от разпространението на коронавируса, отменят и своите партийни събрания.

"Ако ние днес имаме възможност да спасим човешки живот, на вас, на ваш близък, на хора работещи в администрацията, на мен това ми е достатъчно", заключи шефката на НС.
 
Съпартиецът й Маноил Манов също нападна БСП.

"Утре сутрин в огледалото си задайте въпроса какви глупости сте говорили в Народното събрание, ако някой от вашите познати легне в болницата и животът му е на косъм", настоя той.

Юлиян Ангелов обвини червените депутати, че все са "много умни".

"Европарламентът може да работи дистанционно, а ние не можем!", нападна той.

Според него важното в настоящата ситуация е да се гарантира, че законотворците ще могат да приемат решения, когато е нужно, но това може да стане, само ако депутатите да не бъдат поставени масово под карантина.

ДПС също подкрепи временното отсъствие на пленарни заседания.

Според Йордан Цонев от две седмици депутатите се правели на безсмъртни, а основното човешко право било това на живот, а всички останали – второстепенни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Скоро тихомълков си гласуваха разни текстове да не връщат надвзетите пари за субсидии. Нагли до безобразие!
36
2
 
16
 
! Отговори
ДААА.. преди 4 години
ПОСЛУШАХ ГИ МАЛКО И МИ СТАНА ЖАЛ ЗА НАШАТА РОДИНА УПРАВЛЯВАНА ОТ ДОСТА ОГРАНИЧЕНИ И НЕУКИ ХОРА КОЙ ИМ Е ДАЛ ДИПЛОМИ НЕЗНАМ - ТОЗИ ЦИПОВ САМО МЪНКА СПИ ЛИ МУ СЕ Е ДАНО СЕ НАСПИ СЕГА А ИМА ЕДИН АНГЕЛОВ ОТ ПАТРИОТИТЕ ГОРКИЯ ТОЙ ДО КОЙ КЛАС Е ХОДИЛ- А МАРЕШКИ КАК Е НАПРАВИЛ ТОЛКОВА АПТЕКИ ВСЕ ПАК СЕ ИСКА ДОСТА УМ ЗА ТОВА А ПРИ НЕГО Е МНОГО МАЛКО- ЯД ГИ Е НА КОРНЕЛИЯ И СЕ ЧУДЯТ КАК ДА Я ОБИЖДАТ НО КАКВО ДА СЕ ПРАВИ ЖЕНАТА Е УМНА ТЕ СЪС САМОЛЕТ НЕМОГАТ ДА Я СТИГНАТ ГОВОРЯ ЗА ВСИЧКИ В ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ
35
1
 
15
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 4 години
Господа, управляващи, правите, каквото правите до 13 април ..Следващо удължаване няма да ви позволим !Хич, не си правете криви сметки, че ще ни държите цяло лято по този начин ...Кавам ви го сега, за да имате достатъчно време, да измислите как ще продължим да живеем НОРМАЛНО.До 13-ти април !Тик-так .. тик-так ...Времето ви тече ....
34
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хрантутниците на държавата се оттеглят на угояване.
33
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пекинската патица: Работата можем да я наваксаме, но зравето няма как . Боко иска да управлява с укази.
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама заплати ще вземат! И субсидии, и субсидии, и субсидии...
31
0
 
14
 
! Отговори
Заплата преди 4 години
Да не получават заплата до 13.04! Да видят как е!
30
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквано! Плъховете първи напускат потъващия кораб.
29
0
 
6
 
! Отговори
Ельоменат преди 4 години
Дари 1 млн а ощети държавата с 60. Сметките ти са смешни ***
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Боко се е заразил от симитлийския кмет, целото МС и НС ке се зарази.
27
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз си мисля, че те първи се уплашиха и то най-много.Депутати, министри, прокурори, кметове - всички до един.И затова правят всичко възможно да накарат останалата част от българския народ, тоест тези, които не са депутати, министри, прокурори или кметове, да се затворим в къщи и да не си подаваме носовете навън. За да не заразим тях, естествено.Един общински съветник в София беше с положителна проба за вируса и веднага скокна: "Ама как ще спрем работа, това е нездравословно!"
26
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЧОВЕК КОЙТО СЕ ПЛАШИ СЕ НАРИЧА СТРАХЛИВЕЦ ТОВА ЛИ СМЕ "ИЗБРАЛИ" ?
25
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Депутат да си в днешно време ееей.. щом аз мога да работя, значи и те ще могат.
24
0
 
12
 
! Отговори
С цената на какво? преди 4 години
Въпросът е дали до 13 април или след това пак ще се удължи, ако не умрем от вируса, ще умрем от глад, не знам кое е по-страшно. Ясно е, че вирусът ще го има, но трябва да се прави непрекъснато масова дезинфекция и навън навсякъде. А не ние да си стоим вкъщи само, да дезинфекцираме, това печели време засега, но с цената на какво? После какво ще става, вирусът ще го има, каквото и да правим, трябва ясно лечение и ваксина, дотогава поне трябва да си останем вкъщи, да, но колко ще продължи?
23
0
 
14
 
! Отговори
Дебел депутат преди 4 години
Колко ли хилки ще гушнат 240 депутати за Великден?
22
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Болнични ли ще бъдат, заплати ще взимат ли? Ако е така срам нямат ли мръсниците му с ***? На всичката убавиня и тях да ги влачим на гръб, то не че до сега са се потрошили от работа! Шубе ли ви е, а гадове? Не ви пожелавам да ви споходи короната щото вас ще ви лекуват в правителствена, а не в зала "Армеец", както заради онзи *** киро гела цяла болница затвориха и персонала поставиха под карантина!
21
1
 
17
 
! Отговори
Тиква преди 4 години
Хиени и гущери искат още да се порадват на хубав, без грижен живот, за сметката на хората които от сутрин до вечер бачкат и мислят за най елементарните неща.***.
20
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СТАНА ВРЕМЕ ДА ГИ СМЕНЯМЕ ТИЯ !
19
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен АлкохоликНе забравя, че не плащат нито наеми, нито транспорт, евентуално си купуват храна всичко друго им е платено от най-бедният и нещастен народ в Европа.
18
1
 
16
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 4 години
Абе тея мутри (депутати) със техните групировки (партий) те и кога са на работа не работят та сега ли?