Кой печели и кой губи от по-ниската ставка на ДДС за туризма?

Намаление в цените е възможно, но това зависи от бизнеса
Обновена: 22 май 2020 22:41 | 22 май 2020 22:37, Екип на Bulgaria On Air
8

Предложението на управляващите за ДДС от 9% за хотели, ресторанти и книги бе прието на първо четене в парламента. Депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова коментира за "Денят ON AIR", че ситуацията за всички е изключително тежка.

Тя припомни, че именно ресторантьорите са били затворени със заповед и не е било възможно да извършват дейността си.

"Освен предложението за промяна в ставката на ДДС за ресторантьорите и кетъринг услугите, има и една промяна, за която може би не се говори толкова много днес по време на дебата. Това е промяната, свързана с минималния осигурителен праг. До момента за техния бранш минималният осигурителен праг беше като минималната заплата - 610 лв. В момента промяната, която се прави, е те да бъдат осигурявани на по-висок праг, а именно - 800 лв.", обясни Ангелова.

Намаление в цените е възможно, но това зависи от бизнеса, отбеляза още депутатът.

"Най-вероятно ще се усети намаление в цените на книгите и учебниците. Там пазарът работи по малко по-различен начин", каза Ангелова за Bulgaria ON AIR.

Възможно е да има корекции между първо и второ четене, посочи депутатът.

Според нея това е много тежка ситуация, в която е важно да се реагира бързо и да се помогне на най-засегнатите области, а фармацевтиката не е една от тях.

От 1 юли тази година, до края на годината хазната ще загуби около 105 млн., а за цялата 2021 г. - около 150 млн.  лева, посочи депутатът от ГЕРБ Евгения Ангелова относно с намаленото ДДС за ресторантьорите и кетъринга.

Промяната за книгите би струвала около 13 млн. лв. на годишна база.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: туризъмДДСресторанти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
хахахайа преди 3 години
значи вече няма да ям храна от магазина, ами от ресторанта и ще си спестя 11%ддс
6
0
 
12
 
! Отговори
Значи, преди 3 години
със сигурност цените в кръчмите няма да паднат и с една стотинка. И 800 лева ставка е фалшива. Няма готвач под 1500 заплата. Разликата на ръка се крие. А за всички ресторантчета по морето сезонът не е започнал. Каква загуба им компенсират?
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намаляват ддс-то защото хотелите и ресторантите са тяхно, на депутатите.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще спечелят само собствениците на ресторанторанти по 84 лева на всеки 1000 лв отчетени по касов апарат обороти, а за тези обороти които не са отчетени ще спечелят доста повече.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравейте!Според мен правителството си вкара автогол с решението да намали ДДС ставката точно и за един конкретен сектор от икономическата карта на България! Защо точно ресторантьорите? Защото те оказаха най-голям натиск в тази посока и се ориентираха най-добре в моментната ситуация! Въпросът е има ли основания горепосочения бранш за предявените претенции? И на какво точно се основават те? Грижат се за своите служители, като им плащат осигуровки? Не крият обороти и данъци?
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Губи народа!Онези със заведенията и хотелите ги знаем!
1
0
 
7
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА преди 3 години
Туризмът и досега имаше 9% ДДС.Хотелиерството имам предвид.Сега намалението е само за ресторантьорството.