Кризата в автобусните превози кратка, но последиците ще са за дълго

Много бавно ще се възстановят колективните пътувания
Обновена: 16 юни 2020 10:35 | 16 юни 2020 10:02, Камелия Цветанова
1
Кризата в автобусните превози кратка, но последиците ще са за дълго
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Индустрията на автобусните превози като много други сектори е в затруднение заради коронавируса. Кризата беше много кратка – два-три месеца, но последиците ще са за дълго време, смята министърът на транспорта Росен Желязков.
 
Той прогнозира пред bTV, че много бавно ще се възстановят колективните пътувания.

Още по темата

 „Хората ще се стремят все повече към индивидуални пътувания. Бавно се възстановява доверието по отношение на сигурността“, смята министърът.

Желязков обяви, че се разработва и нова схема за грантово подпомагане на лицензираните автобусни превозвачи с ресурс, който ще се пренасочи от оперативни програми.

 Средствата от Европа обаче са за ликвидност, те не може да бъдат използване на инвестиции, уточни той.
„Искаме с колегите Деница Сачева и Емил Караниколов да направим тези програми за подпомагане много по-достъпни, с много по-малко бюрокрация с много по-малко изисквания. Важно е също мерките да бъдат по-продължителни“, допълни министърът.

Новите локомотиви на влаковете в БДЖ ще започнат да пристигат от януари следващата година в продължение на три месеца, съобщи Желязков. Той припомни, че нови локомотиви не са купувани от 1986 г.
Разчитам, че до средата на следващата година ще имаме друг профил на железниците, каза министърът.

С много неща не успяхме да се преборим относно пакета „Мобилност“, но заедно с другите единомислещи страни поне успахме да отложим целия процес и даде възможност да се организираме, коментира министърът на транспорта.

Също даде възможност да поставим важен въпрос на вниманието на Европейската комисия, която възложи оценка на въздействието, допълни той.

Според Росен Желязков след тази оценка самата ЕК може да преразгледа пакета  в компонента за връщане на превозното средство.


„Паралелно с това ние се готвим за дело. Искът ще е колективен, ще атакуваме окончателните текстове. Чакаме 8 юли, когато ще гласува Европейският парламент. Имаме 18 месеца до влизане в сила. Сигурен съм, че ако не съдът, ЕК ще промени правилата“, каза още министърът на транспрота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Пакетът Мобилност трябва да се въведе с пълния му обем!