Експерт: Текстът на новата Конституция е почти като стария

Под 10% от законите на сегашното НС са били обществено обсъждани
18 авг 2020 10:30, Анисия Иванова
42
Експерт: Текстът на новата Конституция е почти като стария
Снимка:

Премиерът Бойко Борисов отговори на упреците, че печели време с последните си действия и чрез председателя на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова депозира в парламента проекта за промени в Конституцията. Смисълът на една подобна промяна коментира докторът по конституционно право доц. Наталия Киселова.

"Текстът, който прочетох, е всъщност проект за нов нормативен акт. Трудно е да се каже обаче, че правим нова Конституция. С някои различия текстът е почти изцяло същият. Били сме изправени пред много кризи и Конституцията винаги се е справяла с тях", заяви доц. Киселова в ефира на "България сутрин".

Докторът по конституционно право изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че законът за нормативните актове дава много възможност на гражданите да участват в обществени обсъждания на проекти за закони.

Още по темата

"Под 10% от законите на сегашното Народно събрание са били поставени на обществени обсъждания. Миналата година на 4 септември президентът предложи да се обсъдят част от текстовете и да бъдат променени. Въвеждането на института на индивидуалната конституционна жалба е проблематично. Ако трябва да говорим за правно-техническата редакция, тя е много лоша", обясни експертът.

Според доц. Киселова всеки български гражданин може да предложи подобряване на действащата Конституция, без да свиква Велико народно събрание.

"Министър-председателят каза вчера, че като се свика ВНС, всеки гражданин ще си каже, каквото има да казва. Това е погрешно и ще хвърли държавата в едно безвремие. 2 ноември е всъщност времето, в което правителството трябва да внесе проекта за бюджет. Всеки от нас може да предложи достатъчно подобряване на действащата Конституция, без да свиква ВНС. Защо не даваме законодателна инициатива на съдиите и прокурорите, например?", обясни тя.

Конституционният специалист подчерта, че Великото народно събрание е създадено по две причини.

"На първо място - да се търси историческа връзка с Търновската конституция. И на второ място - да се усложни редът, по който най-важните въпроси се променят - т.нар. конституционно ядро. Ако погледнем към съседна Гърция - там 2 поредни парламента трябва да подкрепят промените, за да влязат те в сила. Сегашната Конституция е добра и може да бъде променена. Няма смисъл да се приема изцяло нова, която повтаря старата с други думи", категорична бе доц. Киселова.


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Тиква с каскет преди 1 месец
Тиквата с каскет иска да остане в историята със своя Конституция. Както имаме Димитровска конституция, така ще имаме и Бацева конституция.
36
0
 
1
 
! Отговори
к.35 преди 1 месец
До СКОРПИОН !
Както се вижда от текста на коментара, ти не си юрист, а трол на БиБи и др. Не смятам, че всеки гербер , включително и пожарникар, който си няма понятие от конституционно право, може да реши да променя КРБ, а ако е премиер, председателят на НС и шефът на ПГ на ГЕРБ веднага да изпълняват тази прищевка.И всичко това се прави кабинетът да си осигури месеците до края на мандата. Да се надяваме, че в НС има и разумни хора, а не пешки.Това предложение е срам и за властта, и за държавата
35
3
 
2
 
! Отговори
СКОРПИОН ! преди 1 месец
Другарката професор да отиде при палатките на жълтите павета и да легне за да протестира за новата конституция. Първо, това е проект за нова конституция, а не твърдо
действаща конституция. Всяка партия, избрана демократично и влязла в парламента, може да внесе свой проект за създаване на новата българска конституция. Всичко това ще се обсъди от експерти по конситуционно право. Ще се погледнат и законите на други , водещи световни държави. На хунтата БКП-БСП не може да се угоди.
34
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пак До Обективно

А да, научи се да пишеш без грешки като начало, пък след това се изказвай!
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Обективно

И кого да питаме ? Близ(н)ашки?
Благодаря за такива "професори по конституционно право"!
32
4
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 1 месец
БЕЗ ВНС НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОТМЕНЕНО САМОТО ВНС!!!! ТОВА Е ГЕНЕРАЛНА ПРОМЯНА В КОНСТИТУЦИЯТА И РЕШАВА ДОСТА ВЪПРОСИ ЗА В БЪДЕЩЕ!!!! ТАЗИ ДОЦ. Е ЧЛЕН НА БСП. ПО НАСЛЕДСТВЕНА ЛИНИЯ Е ДОЦ. И НИЩО НЕ РАЗБИРА!!!! ПИТАЙТЕ ПРОФЕСОРИ ПО КОНСТИТУЦИОННО ПРАВО, А НЕ ИЗМИСЛЕНИ ДОЦЕНТКИ С КУПЕНИ ДИПРОМИ!!!
31
4
 
4
 
! Отговори
Чукундур преди 1 месец
Казвах ли ви бре.И с новата и със старата коституция,РАЯ СТЕ БИЛИ И РАЯ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ!!!
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това е "Тайната конституция на калинките и мисирките на ГЕРБ".

Строго секретно! Автор - неизвестен!

Преразказ на неграмотни и слабоуммни калинки и мисирки от ГЕРБ.

Тайните автори на преразказа и преписвачите на ГЕРБ се срамуват да се обявят.
29
1
 
8
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Един закон няма написан като хората без да се наложи да бъде преправен поне 50 пъти още първите 1-2 год след обнародването му, а конституцията ще променят...Хайде няма нужда. Все ще има вариант да се направят нужните частични корекции и без ВНС!
Ако беше чак толкова лоша за 30г все щеше да е станало ясно!
А иначе част от промените са скандални: депутати от обикновено НС да приемат промени когато и както си пожелаят. Обикновено пленарната зала е почти празна. Незаинтересовани за народа хора!
28
0
 
2
 
! Отговори
Новата конституция преди 1 месец
също обръща много голямо внимание на независимостта на съдебната система. Обаче запазва испектората като контролен орган, макар и разделен за съдии и прокурори. Може би има някакъв дефицит в тази институция, защото, ако имаше работещ механизъм тя и сега би трябвало да върши някаква полезна работа, но не. Трябва да се мисли за изсветляване на финансовите зависимости в съда и прокуратурата, а не като сега съдия да отказва подаване на имотна декларация с мотив, че му се нарушават права.
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Най-голямата промяна която се предлага е да отпадне ВНС и в бъдеще промените в конституицията да се правят от обикновеното събрания.
Това няма как да стане без приемане на нова конституция.
Язък и за дипломата на тая дама. Изглежда не само управляващите а и съдиите са ниско грамотни.
26
2
 
4
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Много кисело изказване на Киселова ! Сегашната конституция не се нуждае от тотална промяна , а от някои поправки и актуализации, така че напълно нормално е новата да се базира в голямата си част на старата !
25
0
 
5
 
! Отговори
до всички преди 1 месец
протестърите искат Живковската конституция, това ще да е смяна на системата
24
0
 
6
 
! Отговори
до Експерт-ката преди 1 месец
ти кога прочете новата Конституция, когато това е проект, като "експерт" в кавички би трябвало да подчертаеш, че се приема от 2/3 мнозинство, а не да ръсиш тъпотии
23
4
 
7
 
! Отговори
Настоящата преди 1 месец
Конституция е много удобна за БСП. Тя осигурява първоначалното ограбване на народа от олигарси и партийни секретари и тяхната безнаказаност. Като компромис и народа получава някакви права и най-вече отмяната на чл.1. Така или иначе очевиден е острия дефицит на справедливост.
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая Киселова и доцент са я направили, що е злобна.
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Боко Тиквата също е почти като бай Тошо, ама все пак има голяма разлика в качеството.
20
4
 
3
 
! Отговори
Ликвидация на ПАРТИИ преди 1 месец
Затвор за престъпниците на власт вкл от доказано престъпни групировки маскирани като партии начело с Борисов в момента.
ЛИКВИДАЦИЯ НА ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИТЕ ГРУПИРОВКИ МАСКИРАНИ КАТО ПАРТИИ ВКЛ ГЕРБ ДПС <БСП И ДРУГИТЕ
ДАНС да залови престъпниците начело с Боривов с цел блокиране ограбването на милиарди от народа и прането им през подставени фирми
19
1
 
8
 
! Отговори
Ода за протеста преди 1 месец
Отровно трио изправи се и изцвили и отрони със сетни сили:ОСТАВКА!
На плажа Росенец наш хРистю се затече и изрече,че Маджо не е негово човече.
Бандата на "Боец" на помощ се притече и отзад им го навлече!
Кака Мая Костинбродска в унисон с тях рече:Иде време за гювече!
пРЕЗИДЕНТА юмручето си вдигна-рече и отсече;"Ронт Фронт дрУгАрЕ!"
В прокуратурата Гешев хитричко се подсмихна и каскета си повдигна.
А Баце на мисирките троснато им рече:Време е за КЮТЕЧЕ и Конституцията отече!!!
автор:ШЕФА ОТ ГОРЕ
18
0
 
5
 
! Отговори
Пян Гъ преди 1 месец
ВЪПРОС: ами след като новата конституция е като старата и след като всички са комунисти (от ББ до Маджо Вика Ристьо), нека да я приемат! Защо трябва едни комунисти да скачат с/у др. комунисти? Нали са едни и същи?
(Само не ми обяснявайте, че левите на Костов, Рада и Ристьо са "сини" и "десни", щото ще се разплача от умиление!)