БСП vs. ОП за 24 май: Не може да се променя името на празник

Това не бивало да зависи от управленски мандати
51
БСП vs. ОП за 24 май: Не може да се променя името на празник
Снимка: БГНЕС

Депутатите от БСП остро се противопоставиха срещу искането на Обединените патриоти, което беше прието на първо четете като промени в Кодекса на труда 24 май да бъде не "Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост", а "Ден на българската писменост, просвета и култура“.

Според левицата подобни промени имат важен национален характер и широк международен отзвук, затова трябва да бъдат предмет на обществено обсъждане, в което да вземат участие водещи учени от областта на българистиката.

Още по темата
"Към Българска академия на науките съществуват сериозни звена, специализирани в разработването на тази широкообхватна и специфична научна проблематика. Нещо повече, в стремежите да бъде премахнато определението "славянска" в предложеното наименование на празника съзираме недалновидност и некомпетентност. Това намираме като опит да се отнеме общославянската и общоевропейска значимост на Кирило-Методиевото дело, спасено и получаващо своето благотворно развитие по българските земи. Създадената в Преславската книжовна школа от Методиевите ученици, българска кирилица вече е призната в Европейския съюз като една от трите официални азбуки, наред с латинската и гръцката. Тази българска кирилица се ползва от близо 300 милиона по света", каза в декларация от името на ПГ на БСП Ирена Анастасова.

Според левицата предлаганата от ОП формулировка би поставила на сериозно изпитание бъдещето на нашето образование и ще разкрие простор за непредвидими нападки срещу ролята и мястото, които заема българският език в панорамата на съвременната славянска култура.

"Такова псевдопатриотично, но в същността си нихилистично отношение към родната ни словесност ще игнорира историческите заслуги на българската писменост и книжовност за утвърждаването на славянството като специфична и самостоятелна културна общност. Това предложение не е нищо друго, освен продължение на антибългарската отродителска политика, провеждана настървено от Министерство на образованието и науката спрямо младите поколения. Фалшифицирането на историческите факти, редуцирането на приносите, които има страната ни в европейската история и подмяната на стойностната българска литература в учебниците с политкоректни  литературни ерзаци, от години са превърнати в целенасочена държавна политика", посочи Анастасова.

Според левицата официалната празнично-обредна система на България не бива да зависи от управленски мандати, не трябва да се влияе от политическа конюнктура или партийни интереси, не може да бъде обект на разностилие по лични чувства или предпочитания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До българин"Не трябва да се смесват" , но руснаците точно това правят, а ние трябва да се пазим от реалните последици от тези им действия, а не да си философстваме на тема Лингвистика.
42
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 47"Поставя Русия в подчинено състояние"Или си невежа, или се правиш на ударен: Русия е световна сила, България при никакви обстоятелства не може да я "постави в подчинено състояние". Единственото, което може да стане и е ставало е руснаците "благородно" да "допуснат" че сме свързани и оттам нататък знаем какво следва: това допускане служи само, за да използват въпросната "връзка" за да ни теглят с нея за врата далеч от нормалността и близо до тяхната *** империя.
41
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 46Значи, бъркаш идеология с лингвистика и история. Не бива да се смесват трите различни категории.Ако гледаме назад в историята, панславизмът като идея се е оформил сред южните славяни, тоест славянските народи попадащи в големи европейски (неславянски) империи. Първият панславянски конгрес се е състоял в Прага, Бохемия, през 1848 г.По времето на СССР издигат панславизма като идеология, с цел да държат в подчинение другите славянски народи. Поляците са били против, естествено.
40
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До българин"Веднага ще си позволя да не се съглася с тебе. Защото понятието "славянофилство" всъщност не е руско а чешко, и само е плагиатствано от руснаците, тоест Русия е откраднала идеята за славянофилството."Това няма абсолютно никакво значение, защото е важно кой и защо използва "Панславизма" а не откъде е дошъл. Руснаците използват Панславизма, за да утвърждават имперските си интереси и това е достатъчно, за ясно решение.
39
3
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен 42"Ден на Българската писменост и просвещението на славяните ...такава формулировка изтрива всякакви руски изгъзици"Всяко включване на думичката "славянска" е утвърждаване на въпросната руска "изгъзица" Панславизъм.Ние празуваме НАШАТА си писменост и култура, затова "Българската" е най-точното и ДОСТАТЪЧНО определение. Модерна България не е разделена на славянски и български етноси, че да има нужда от друго.
38
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Макетата от ВМРО променят историята.Затриха делото на Кирил и Методи, глаголицата и книгите на глаголица, превеждането на книгите на славянски език.Техните колеги макета от Северна Македония ще вземат Кирил и Методи и ще ги кръстят македонски просветители.
37
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 39Е и какво? България преписва българската азбука от гръцката. А гръцката и латинската идват от етруската. На свой ред етруските са били унищожени от римляните като култура. Но няма смисъл от тези спорове, много надълбоко заорахме в историята...
36
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 37Веднага ще си позволя да не се съглася с тебе. Защото понятието "славянофилство" всъщност не е руско а чешко, и само е плагиатствано от руснаците, тоест Русия е откраднала идеята за славянофилството.Оттам идва цялото объркване. И в днешна Чехия празнуват 24-ти май като ден на славянските мисионери, не непременно свързани с тяхната настояща азбука!Така че думата "славянски" не трябва да бъде опорочавана.
35
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Иван (номер 33)Понеже тази тема може много да се развие в исторически аспект, искам само едно нещо да уточня по нея:Напомням, че по времето на Преславската книжовна школа България не е била хомогенна етнически, а съставена от (пра)българи и славяни.Тогава са се наричали българи, сега ги наричаме "прабългари" за да ги отличаваме като неславяни. Останалите са били славяни, и още не са знаели, че ще се нарекат "българи".От тях сме взели езика, а писмеността е била пригодена към него.
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички, които предлагат да остане думата "славянска" в каквата и да е разновидност, работят за налагането на руската имперска идея за Панславизма и съответно са продажници на българската идентичност и интереси.
33
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Иван (номер 33)Не виждам смисъла в това упорство да се наложи фразата "българска азбука", но отделно от това, няма лошо да даваш предложения.Просвещението на славяните е точно определение. Във Великоморавия Кирил и Методий също са просвещавали славяни, само че с глаголица.Съвременната българска азбука е претърпяла сериозни промени от първоначалната славянобългарска църковна азбука. А се нарича "славянобългарска" защото не забравяй, че държавата е включвала славяни и българи.
32
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
Много държави си нямат "Ден на писмеността и културата", например в Италия няма. Нямат "Ден на италианската азбука".В Албания (която използва латиница) има само "Ден на азбуката" - без да се уточнява каква. На 22 ноември 1908 г. се е състоял "Битолският конгрес" където са въвели ред.Тази дата е неофициален празник и работен ден.Гърция също няма "Ден на гръцката азбука". Имат "Ден на тримата патриарси на образованието".А Гърция може най-много да претендира че е измислила азбуката!
31
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 3 години
Моето предложение за най-българския празник, най-достоен да бъде обявен за Национален празник, честван на 24 май е : "Ден на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост"
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българин"Те самите ги наричат "чирилица" и "латиница"."И ние казваме "рачийца" в определени региоони на България, ама си е ракия. Сърбетата са продажна пасмина, която се върти накъдето духа вятъра, затова хем иксат това докрая, хем душата в рая. Няма нужда да ги вземаме тях за пример.
29
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 3 години
Комунистическаа партия в България, известна още под името БСП, тръгна да закрива амрбразурата за да защити руските имперски интереси, прокарвани чрез съчинената история за Панславизма.СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ за тези червени каскети!
28
1
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
Дори в Уикипедия на български език пише, че българският език използва кирилицата като писменост. Въпреки че Кирил е измислил глаголицата а не кирилицата, но това е отделна тема. Така е прието - кирилица. И то се използва отдавна.Затова според мен най-правилно би било 24-ти май да бъде "Ден на българската просвета и на кирилицата" Но не налагам мнението си. Просто "Ден на българската азбука" е погрешно.Италианците имат ли си "Ден на италианската азбука"?
27
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
говорим за празникаПразника е Българскикакви коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Иван преди 3 години
На глаголица, създадена от Св. Св. Кирил и Методий, са преведени и написани книги за славяните, доколкото моравци са представители на тези племена-"народи". Там опитите за разпространение на "славянска писменост" са неуспешни и учениците на Светите братя се добират до България, където са приети и създават нова азбука, наречена Кирилица. На Кирилицата се основава старобългарската писменост, наречена "черковнославянска", поради преобладаващата й употреба за българската и славянски църкви.
25
0
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
След кратка справка в Уикипедия установявам, че в различните държави 24 май и отбелязването на светите братя Кирил и Методий се нарича различно.Значи, в Чехия например се отбелязва като "Ден на славянските просветители Кирил и Методий", въпреки че чешкият език използва латиницата като писменост.Понятието "славянска" обаче наистина е неточно, защото освен че много славянски народи използват латиницата, има много държави, които не са славянски и пак използват кирилица. Правилно е "кирилица".
24
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 3 години
Има известен резон в това, на каква азбука пишат другите славянски народи.Тук е мястото да вметна, че понятието "славянофилство" идва всъщност от Чехия, а не от Русия.Но не може да се променя името на празника 24 май произволно, само защото на някои "патриоти" така им хрумнало.Трябва да се изслуша мнението на експертите.Сърбия е уникална с това, че е славянска държава и използва две азбуки.Те самите ги наричат "чирилица" и "латиница".Не трябва ли да помислим за "Ден на кирилицата"?