Имаш доход от чужбина, не плащаш данъци – глоба от 15 000 лв.

За възпрепятстване на проверка на НАП наказанието е до 1000 лв.
75
Имаш доход от чужбина, не плащаш данъци – глоба от 15 000 лв.
Снимка: БГНЕС

За скрити доходи от чужбина ще се плаща глоба в размер до 15 000 лева, решиха депутатите като приеха на първо четете промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, внесени от МС.

При повторно нарушение глобата се удвоява до 30 000 лв.

С промените в кодекса вече погасяването на предявените за събиране в НАП публични вземания ще става от най-рано възникналите към по-новите. Досега длъжниците имаха право на избор. Промяната е наложителна, тъй като по този начин има риск част от дълговете да останат несъбрани поради изтеклата им давност.

Прилагането на 10-годишен абсолютен давностен срок няма да важи и ако срещу длъжника се води съдебно дело, от изхода на което зависи размерът или събирането на негово публично задължение.

За възпрепятстване на проверка на НАП или публичен изпълнител нарушителите ще плащат двойно по-високи спрямо сегашните глоби - от 500 до 1000 лв. за физически лица, а за едноличните търговци и юридическите лица - имуществена санкция.


75
Още по темата: НАПдоходи от чужбина
Още от Общество
Адвокат: Не може със заповед да се правят "чисти" и "мръсни" болници
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Я, па Я преди 1 седмица
Не се косете оти, че ви мине. Правиш си сметка в чужбина и ползваш дебитна карта за разплащане. А за старците ползваш някой агент за разплащане. Навремето им викахме записи. Щом си си платил данъците някъде в ЕС нищо нямат право да ти вземат. И те така.
68
0
 
1
 
! Отговори
v2 преди 1 седмица
но не повече от 15 хил. лв. При повторно нарушение глобата се удвоява до 10 на сто, но не повече от 30 хил. лв. С промените двойно се увеличават и санкциите, ако се възпрепятства проверка на приходната агенция или на публичен изпълнител. Глобите за физически лица ще бъдат от 500 до 1000 лв., а за юридически или еднолични търговци - имуществена санкция от 1000 до 2000 лв.
67
2
 
1
 
! Отговори
Напишете го нормално преди 1 седмица
Без дебати парламентът въведе на първо четене днес до 15 хил. лв. глоба за скрити доходи в чужбина. Санкцията се предвижда с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, внесени от Министерския съвет, които мнозинството одобри. Става въпрос за доходи, за които няма основание да се прилагат международните спогодби за избягване на двойното данъчно облагане. Ако не се внесе данък върху тях или ако той е в по-малък размер от законовото изискване, санкцията ще бъде до 5 на сто от невнесения.
66
0
 
0
 
! Отговори
Теди преди 1 седмица
На Мар Тина Атанасински ще и сложат касов апарат и на задника като я погнат от НАП
65
0
 
3
 
! Отговори
Криско преди 1 седмица
Якото е че не могат да оправдаят данъците, щото няма прозрачност кой данък къде отива. Ако това се случваше, и срещу данъците виждахме какво получаваме, тая цялата пумия нямаше да се случва.
64
0
 
6
 
! Отговори
Слаботоков преди 1 седмица
До И още
Те полицайте са богопомазани, изчели и изучили са все възможна литература. Въпрос че има кой да им ги дава
63
0
 
2
 
! Отговори
До 62 мдаа преди 1 седмица
С картата ще си купиш хляб и ще плащаш в ресторанта ама как ще си купиш примерно жилище или кола с Хонконгската карта?
62
0
 
2
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До Тарикат 60
Плащания с обезщетителен характер са необлагаеми. Дишай спокойно.
61
1
 
24
 
! Отговори
И още преди 1 седмица
Колко заплати накуп получават полицаите при пенсиониране? 20. Върху тях плащат ли някакъв данък? А докторите защо не получават 20 заплати накуп при пенсиониране? По- малоценна и по- малко опасна ли е тяхната работа???
60
0
 
10
 
! Отговори
О хо хо преди 1 седмица
И защо ми махнахте коментара? Нищо не е лъжа от това, което казах. Казах, че пр. За 150 евро месечен доход от чежбина - глоба до 15000лева. Отлично!! Също така за ГОДИШЕН доход в БГ ОТ 3000 ЛЕВА ПЛАЩАШ 300ЛВ. ПЛОСЪК ДАНЪК НА НАП. Остават ти 2700 лв.
59
0
 
20
 
! Отговори
С преди 1 седмица
А за НАП ще има ли глоба за изтеклите лични данни на хиляди хора?За един прЕател питам :)
58
1
 
9
 
! Отговори
мдаа преди 1 седмица
това е за такива като мене дето търгуват на Хонгконската борса и ся на милионите дето печеля ще трябва да плащам данъци, ама не знаят че мога да ползвам карта от там и преводите ще са директно към тукашните търговци от който си пазаря и НАП ше ме фанат за шнорхела....
57
0
 
15
 
! Отговори
НАРОДЪТ преди 1 седмица
УТОЧНЕТЕ КАКВО ЗНАЧИ " ДОХОДИ ОТ ЧУЖБИНА"??? ПОДАРЪЧНИ ПРЕВОДИ ОТ ПРИЯТЕЛ? ПРЕВОДИ НА ВЪЗРАСТНИТЕ СИ РОДИТЕЛИ? И ОТ - ДО КАКЪВ РАЗМЕР??
56
0
 
6
 
! Отговори
Тарикат преди 1 седмица
Ще трябва ли да плащам данъци на помощите за безработни от Англия докато си живея в България на по евтино?
55
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
То нали се сещате, че тия които са си вкарали парите в бг банка са хората, които са мислели да останат тук, а и са такива дето не им е плащано в кеш. Демек ГЕРБ атакува интелигенцията, която се върна от чужбина за да има пари за сервитьорките на Алибегов. А на фона на това нито един държаврн служител не плаща осигуровки.
54
0
 
12
 
! Отговори
Майна преди 1 седмица
И КАКВО ЗНАЧИ " ДОХОДИ ОТ ЧУЖБИНА"??? ПРЕВОДИ ОТ ДЕЦАТА ТИ, РАБОТЕЩИ В ЧУЖБИНА - ДОХОДИ ЛИ СА??? А НЯКАКЪВ ДИАПАЗОН ЗА СУМАТА???? ЗАЩОТО ЕДНО Е ДОХОД ОТ 100 ЭВРО ПРИМЕРНО, А СЪВСЕМ ДРУГО - 10 000 ЭВРО!!!!??
53
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мутрите всячески се мъчат да изгонят хората от родината им, да прекъснат връзките и доходите на възрастните с децата и внуците!
Събират пари за милиционерите!
52
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Крадете народа за да плащате на милиционерите да ви пазят!
Милиционери и чиновници не плащат осигуровки и данъци а само лапат с голямата лъжица !
При пенсиониране милиционерите получават една торба пари ....хайте на нова работа при мафиите.
51
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
охх нао батко гастербайтерите, гласувахте ли за него - нaбута ли ви го?
50
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поредните тъпотии, така някой хора ще си харчат парите, там където са ги изкарали.