Мнозинството в НС прие ветото на Румен Радев

Наказанията за нерегламентирания превоз на пътници ще се обсъждат отново
Обновена: 19 ное 2020 11:19 | 19 ное 2020 11:07, Камелия Цветанова
35
Мнозинството в НС прие ветото на Румен Радев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Парламентът прие ветото на президента Румен Радев, наложено върху част от промените в Кодекса за търговското корабоплаване.

Държавният глава оспори поправките в закона, с които се правят промени в Наказателния кодекс и Закона за автомобилните превози и инкриминират нерегламентираният превоз на пътници.

Според приетата промяна в Наказателния кодекс се създава текст, който гласи, че извършването на обществен превоз на пътници без разрешение, регистрация или лиценз, ще се наказва с от 2 до 5 години затвор и отнемане на превозното средство. Ако деянието е извършено от две или повече лица, наказанието е от 5 до 10 години затвор, глобата от 5000 до 15 000 лева, като съдът може да постанови и конфискация до една втора от имуществото на виновния.

Според Радев от текстовете не става ясно как ще бъде правено разграничение между т.нар. споделено пътуване и нерегламентирания превоз на пътници, който и сега е административно нарушение. Той смята, че така се оставя прекалено широко поле за преценка от страна на правоприлагащите органи.

При дебата депутатите от БСП застанаха на страната на Радев, а от ГЕРБ посочиха, че мотивите му са общи и оскъдни.

Иглика Събева от ГЕРБ коментира, че мотивите на държавния глава са без каквато и да е била конкретика и без ясен анализ на правната норма, която се предлага.

Според нея предложенията за промени в кодекса са заради организирани групи, които извършват този вид превози, които предлага такъв вид услуга, без да са лицензирани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
3
 
! Отговори
Пенсионер преди 3 години
Радев, да не го хвана Ковида(морално) , че се скри отново?
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До пияница мистик 26 Кви червени фирми те гонят тебе пък ?Каки фирми изобщо ?Ти изобщо имаш ли представа , какво е споделено пътуване ?
29
7
 
8
 
! Отговори
хехе преди 3 години
Това е хитър ход, ще му го навират в очите - виждаш ли , не всичко отхвърляме - ето това за копърките ти го приехме. Хитри са. Но това е с предизборна цел. Все пак , дори и да няма извънредни избори, ГЕРбата се готви за нови 4-ри години да се бетонира. А населението си мисли, че от него нещо зависи. Ако се бетонират на изборите - ще стане още по-як грабеж, имат си ги и схемите и системите, вече са печени.
28
3
 
16
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Приетото вето означава, че депутатите се съгласяват, че не са си свършили работата по този законопроект !!!А ще им бъдат ли удържани парите за некачествена работа, глоби, наказания, както правят в частните фирми, или щом е държавно, може всякак !!!
27
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка глупост, която предлага фигуранта трябва да се отхвърля безапелационно! На война като на война! Мутрата радеф- ВЪН!
26
1
 
4
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
Не съм гледал други новини по този въпрос, но ако това, което казваш е вярно... то в случая и вълкът сит и агнето цяло. Гербаджийте умишлено не са били всички там, но са показали, че си харесват закона... не е лошо да се помни какви закони харесват като дойде време за избори
25
10
 
2
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Тоест, ще си продължава нерегламентираното возене на пътници и някои фирми да си печелят яко, най-вероятно на червените дрогаре. Браво на Фигуранта, както винаги е умен като букова хралупа :)))
24
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май допреди малко във вашия сайт видях статия със заглавия "мнозинството отхвърли поредното вето на президента" Сега изглежда мисирйата, която я е написала са и подсказали или е прочела в други сайтове истината.. А тя е, че за да отхвърлят ветото им трябват поне 121 гласа, в случая те ги нямат и макар гласувалите "за" да са повече, ветото остава.. Смешна история, отново пишете по теми, които не са ви ясни
23
0
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 3 години
Подкрепям ветото. Но президентът направи услуга на ГЕРБ. Даде им повод да се отметнат от този закон, а трябваше да ги остави да се пържат в собствен сос. Сега гербаджийте се усетиха, че точно преди изборите не е добре ... иначе мнозинство, ако са искали имат и могат да отхвърлят ветото както вече са го правили....
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 19. Глу.пости си написал.
21
5
 
2
 
! Отговори
защо преди 3 години
Журналисте, твоят Борисов е един от "червеногъзите комунисти ", а той още не е умрял. На Борисов желая здраве и дълголетие, а на теб препоръчвам да си прочетеш първвото изречение. П.П. Избърши си устата
20
10
 
7
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
С тези темпове на ковид-19 до изборите март месец БСП под 10% :))))))))))))))))))))))Руските *** са в ступор :)))))))))))))))))))))))))))))))
19
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Слава Богу! Поредният лобистки закон не можа да мине тоя път, благодарение на Радев и мнозинството, което не бе в посока преодоляване на ветото.
18
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съда днес унищожи незаконното нахлуване и арест в президентството !!!Според свидетелските показания е издадена устна заповед за задържане още преди обиска ! Няма никакви посочени мотиви, факти или доказателства в нито един от малкото налични документи по случая!Следва продължение - Лойко и Каскета да си закупят вазелин овреме!
17
18
 
4
 
! Отговори
Журналист преди 3 години
Моля да избършете червената пяна от устите на тук пишещите червени м.е.к.е.р.е.т.а - всичко са олигавили със злобата си и безсилието да ни внушат, че са много. А истината е , че на пролет ще са под 7 % , така им обеща Борисов , а той си държи на обещанията ! Червеногъзите комунисти отдавна починаха - попът пя вече заупокойна молитва ! Никакво ходене по болници няма да ви помогне ! Траурните агенции вече организират погребението ви !
16
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В напълно обективната и в никакъв случай платена медия, която не се финансира от турци в момента в който съда отсъди за незаконното задържане на съветника на президента не обелва нито дума по темата! Вместо това излизат с поредна платена статия и рояк *** в защита на мафията! Да си журналист е призвание и гордост!Да си списвач продажник е позор за теб и за децата и внуците ти!
15
4
 
3
 
! Отговори
Питам преди 3 години
До Анонимен 17 Какви ги дрънкаш бе ?
14
12
 
4
 
! Отговори
Я па я..! преди 3 години
До Васил Кунчев 14 Истинските българи са една шепа по площадите. Трошат и съсипват всичко, до което се докопат.
13
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Радев е бъдещето на България!Господ да ни пази от Бандата на Сикаджията Бойко и продажника Гешев!
12
6
 
9
 
! Отговори
Дядо Соци преди 3 години
До Гражданин 2 От Кремъл ни го натресоха ама ние си го избрахме , или не.Според мен Бойко го назначи с малоумното си кандидатура на Цачева.