930 лева заплата за личен асистент на месец от догодина

Хората с ТЕЛК над 70,01% ще имат право на този вид помощ
Обновена: 20 ное 2020 16:06 | 20 ное 2020 16:06, Камелия Цветанова
29
930 лева заплата за личен асистент на месец от догодина
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Депутатите приеха окончателно поредните промени в Закона за личната помощ на първо четене.

Новите текстове предвиждат от следващата година право на лични асистенти ще имат хората с увреждания, които имат ТЕЛК между 70,01% и 89,99% степен на увреждане с чужда помощ.

Още по темата

До момента в закона се предвиждаше от 1 януари 2021 г. всички хора с увреждания да имат право на лична помощ, независимо от степента и вида на увреждането. Сега с промените обаче се регламентира конкретен кръг от лица с право на лична помощ, съобразно реалната нужда от асистентска грижа.

Право на такава подкрепа през ще имат пълнолетни с трайни увреждания с 90 и над 90% степен на увреждане с право на чужда помощ, деца с 90 и над 90% степен на увреждане без право на чужда помощ, деца с 50 и над 50% степен на увреждане с право на чужда помощ, както и на хора над 18 години с ТЕЛК между 70,01% и 89,99% степен на увреждане с чужда помощ.

В закона се запазва максималният брой часове лична помощ от 168 часа на месец.

С новите разпоредби се разширява кръгът на лицата, обект на защитената заетост, чрез включване на лицата с психични разстройства и интелектуални затруднения. Така се създават възможности тези групи хора да бъдат подкрепени в процеса на трудовата им реализация на пазара на труда.

Асистентите ще продължат да работят на трудови договори, като ще получават 930 лева за 8 часа работен ден.
Ползването на социална услуга няма да е за сметка на часовете лична помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
ИВАНКА ИВАНОВА преди 2 години
ЗАЩО ДЕНИЦА САЧЕВА ИЗЛЪГА ЛИЧНИТЕ АСИСТЕНТИ ЗА ТОВА КОЕТО ИМ ОБЕЩА И БЕЗ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ ПО СЛУЧАЯ.БЛАГОДАРЯ
26
0
 
0
 
! Отговори
Иванка Петкова преди 3 години
До АнонименДа всеки има право дори да си по най права линия роднина .
25
0
 
5
 
! Отговори
Лили преди 3 години
Днес подписах за 691 при 7часов ден и инвалидност на майка ми 100%.Тези 930 лв. май са поредната лъжа.
24
2
 
2
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Някой да си покаже договора за 930 лева защото мъжът ми е 95 % телк и подписах договор за 730лева бруто
23
0
 
1
 
! Отговори
Сарс преди 3 години
До коментара на *** подвизаваш се с ника,, РАБОТНИК,,Пожелавам му час по скоро да заеме мястото на някой от оплюваните от него и в отчаянието си да търси утеха в нета и да чете същите коментари които той прави сега!
22
1
 
4
 
! Отговори
Нужда от Асистент преди 3 години
Незнам как има такива хора, които могат да плюят по наистина инвалидизирани хора, вследствие на това, че са се инвалидизирали вследствие на тежка трудова дейност или са родени с такива увреждания. "Тези хора са изверги и трябва да ги ''евтанизираме" това ли казвате тия, които плюете *** мръсни". На никой не пожелавам тежка болест, но като не желае държавата да помогне на тези, които са и помагали години с осигуровки или пък на дете с увреждане, какви хора сме?! Homo Homini lupus est (лат)
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8 часа лична помощ на лица които живеят сами или помощ на родители и близки които се грижат за увредения?Каква е разликата между лична помощ и социален асистент?Аз не знам защо тези хора с увреждания изключват много възрастните ,примерно деца младежи ,не ги включат в дневни центрове според заболяването ,където ще има специалисти,вместо лични асистенти без квалификация да обикалят домове на хиляди деца,децата с пенсия 930 лв.,асистента също,майката с осигурен трудов стаж и помощи.Нещо не е наред
20
2
 
11
 
! Отговори
Нужда от Асистент преди 3 години
Аз съм син на родител с 85% инвалидност, диагноза параноидна шизофрения. Който се е сблъсквал със заболяването знае за какво говоря. На никой не го пожелавам. Над 10 години се грижа, сменил съм 4 работи, защото работодателите никой не търпи да си тръгваш,когато трябва да помагаш на родител в криза. Майка ми има 30 години трудов стаж,взима 270 лева инвалидна пенсия.Лекарставата + новата инжекция, слава богу че я има и действително помага струват близо 2400 лева на месец. Хайде правете математика
19
2
 
3
 
! Отговори
Работник преди 3 години
Другарю *** , я се върни първо в училище да си доучиш и после давай акъл на работниците ! *** комунистическа !
18
5
 
8
 
! Отговори
Работник преди 3 години
Така както се раздават едни 930 лв. на асистенти, и 1200 лв. на инвалиди, скоро само Фигуранта ще е "работникът" в държавата. Така "Системата " убива работника ! После да не протестирате , че няма пари за хляб !!!!! Работникът скоро ще хвърли ч.у.к.а , пилата, електрожена , трактора и ще хукне да става асистент !
17
7
 
0
 
! Отговори
Циник до 17 преди 3 години
Ами най логично е да евтанизираме "недоносения" и теб. Принципно, и от двама ви няма полза.
16
7
 
13
 
! Отговори
Работник преди 3 години
Ами, щом един недоносен, на инвалидна количка получава около 1200 лв. , а асистента му получава 930 лв за 8 ч. , то тогава аз за какво да ходя на работа за 800 лв. ??? Нека инвалида и асистента му да изкарват пари за данъци и такси, за раздаване на работниците. Аз как да работя за 3 пъти по-малко пари от нищо неправещите ? И защо ?
15
2
 
12
 
! Отговори
Инвалид до 13 преди 3 години
Човеко, недей. Че има хора с по 90% ТЕЛК, които иначе си ходят ама не си наясно какво става във вътрешностите им. Недейте хора, заради няколко фалшиви телка ще обречете на смърт хора.
14
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
роднини имат ли право да бъдат асистенти?Например дъщеря на майка?
13
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То има и много работещи с тези проценти и за тях ли ще има асистенти да им г о крепи ?
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То за лвкарите май по добре да станат такива - един пациент и по добра заплата
11
0
 
3
 
! Отговори
Патил преди 3 години
Добра идея. Вече е късно за нас, човекът почина, но дано това облекчи някои. Иначе и ние мислехме че такива работи се случват само на другите.
10
12
 
9
 
! Отговори
Сега преди 3 години
Тези които работим като волове и нямаме време за деца ще плащаме на кресливите майки да си бъркат в носа. Защо едни граждани сме дискриминирани за сметка на други???
9
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5"Протестите са заради лъжите тук и ограничаване на постигнати в предишната версия на закона права."При предишната версия на "законопроекта" на сестра Галева трябваше да се отпуснат 36 МИЛИАРДА от бюджета само за такива като Вера Иванова и другите три Галеви сестри, за да могат ТЕ да си веят гащите по протести и с мутренски пари да докарат Галева, Слан...нова, Мун...о и СлаФчу на власт. след като всички тези отреп..и, както и съпричастните им "революционери" НЕ са допринесли НИЩО!
8
1
 
11
 
! Отговори
Към.... преди 3 години
Авторът на статията .......Много грешки , другарко Цветанова. Моята внучка по-добре ще напише това съобщение, а е само на 12 годинки.