Български евродепутати срещу антибългарски поправки в Доклада за РС Македония

Представители на българското правителство обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“
23 мар 2021 18:34, Екип на Dnes.bg
239
Български евродепутати срещу антибългарски поправки в Доклада за РС Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Българските евродепутати ще гласуват мощно срещу предложените от Социалисти и Зелени поправки в Доклада за напредъка на РС Македония, които съдържат неприемливи за България квалификации, предаде БГНЕС.

На 24-25 март Европейският парламент /ЕП/ предстои да гласува годишния доклад за Република Северна Македония. Макар и само с консултативен характер, докладите на ЕП за напредъка на страните кандидатки отразяват настроенията на различните политически сили в Европарламента.

Вчера, в последния момент, групите на Зелените и на Социалистите в ЕП са подали предложения за поправки към доклада с изключително небалансирано, едностранно и несправедливо спрямо България съдържание. В тях представители на българското правителство са обвинени в „провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи РС Македония и се „призовават българските власти да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания в България“.

Още по темата

БГНЕС потърси за коментар българските евродепутати.

Андрей Ковачев, Европейска народна партия:

„Много е жалко, че колеги от групата на Социалистите и Зелените са внесли несправедлива и небалансирана поправка, която не отговаря на реалността. Надявам се тази поправка да не бъде гласувана и да отпадне по време на самото гласуване. Европейската народна партия подкрепи солидарно България. Внесохме от името на ЕНП две поправки, които са свързани с решението на ЕП, че предишни препоръки за недискриминация на хора, заявяващи открито своята българска принадлежност или произход, не са били изпълнени и все още към днешен ден е проблем да заявиш, че имаш нещо общо с България. Това е сериозен проблем и води до обиди, дискриминация в обществото и на работното място. Това са реалности, които съществуват и ЕП трябва ги потвърди в настоящата резолюция.

Втората поправка настоява за историческо помирение, основаващо се на нашата обща българска история, както е записано и в Договора за приятелство и добросъседство. Призовавам не само българските представители, но и всички колеги в ЕП да проведат много разговори с докладчиците, да бъдат обективни, а не да се базират само на информации, идващи от правителствените среди в РС Македония, да се базират на всички източници, които показват, че съществува сериозен демократичен проблем свързан с дискриминацията на хора, които заявяват своята българска идентичност.

Убеден съм, че по важните теми за България, каквато е и тази тема, не трябва да има никакви различия. Тук не става въпрос само за гласуването на българските евродепутати. Тук става въпрос и за това как ние, като избрани от България, успяваме да убедим нашите политически семейства. Ние от ГЕРБ успяхме да убедим депутатите от ЕНП да подкрепят измененията, за които говорих по-горе. Надявам се, че българските евродепутати от другите групи ще успеят да ги убедят в правотата на нашито добри аргументи“.

Ангел Джамбазки, Европейски консерватори и реформисти:

„В последния момент, буквално преди часове, бяха направени скандални поправки от Зелените и Социалистите. Това е още по-скандално, защото знаем, кой е председател на Партията на европейските социалисти. Това е Сергей Станишев, който е български представител в Европарламента. Тази партия предлага скандалното изменение: „ЕП да се противопостави на някои правителствени ръководители и служители в София“. Тук се има предвид вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е историк и председател на ВМРО. Той води абсолютно безкомпромисна битка срещу историческите фалшификации, разпространявани от скопските фалшификатори. Убеден съм, че тази поправка е била спонсорирана по някакъв начин. Това е част от скопския лобизъм, който не пести сили и средства. Не мога да разбера, защо българските ми колеги евродепутати не взимат отношение по темата.

Политиката на Социалистическата партия по Македония е била най-малкото национално безотговорна, за да не кажа национално предателска. Тази поправка цели да ни каже, че властите в Скопие имат умерена и балансирана реакция. Това става в момент, когато наследникът на зловещата кървава Държавна сигурност на Югославия привлича десетки граждани на РС Македония за това, че са си купили български книги. Представяте ли си за какво мракобесие става въпрос? Или може би е умерена и зряла реакцията, когато един певец, който публично се обяви за българин, е получил 4000 заплахи. Опитват се да го свалят от конкурса за Евровизия, защото се е обявил за българин. И нямат проблем, че преди това са представяни на същия този конкурс от сърби, власи или цигани.

Тази поправка и това поведение на ЕП по линия на Социалистите и Зелените, в България те са представлявани от БСП и „Демократична България“, е против българския национален интерес. Чудя се как техните представители имат очи да се явяват на изборите и да говорят въобще за политика?

Тази поправка ще бъде гласувана много мощно против, но ако не дай си Боже събере мнозинство, това ще бъде ясен сигнал за лобизъм в лошия смисъл на думата в ЕП и поражение за БСП, която е импотентна да защити българския национален интерес по една такава важна тема, каквато е Македония. Искам да припомня, че благодарение на евродепутатите на БСП и „Демократична България“ ние вече се сдобихме с една резолюция, която настоява да регистрираме сепаратистка, македонистка, антибългарска организация каквато е ОМО „Илинден“. Това се сепаратисти, които искат да отцепят от България Пиринска Македония. При социалистите това е системно предателство, системно поведение. Какво очакват от ВМРО да си замълчим и да кажем, че Гоце Делчев не е българин. Това няма да стане“, заяви Джамбазки.

Илхан Кючюк, Алианс на либералите и демократите за Европа:

„Винаги съм вършил правилните неща за България и така ще бъде до края. Ще видите моето поведение в Европейския парламент. Противопоставянето става с изказване в пленарна зала, с гласуване и с работа през годините“.

Председателят на Европейските социалисти Сергей Станишев не отговори нито на телефонните обаждания, нито на изпратените съобщения, посочва БГНЕС.
 


239
Още от Политика
България - все по-интересна за чуждите разузнавания
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
3
 
! Отговори
Бунгар преди 3 седмици
Сергей Станишев такъв, Сергей Станишев онакъв, ама нали вие го избрахте да е министър председател на България без да има и един работен ден през живота си,че даже го изпратихте и в Европарламента. Не е виновен тоз който яде баницата,а този който му е поднася на тепсия.Народ с претенции никога не бил направил подобна глупост.Замислете се защо сме последни в Европа и кой е виновен...Народееееееее...!!!
192
0
 
1
 
! Отговори
софиянец преди 3 седмици
Ей всички забравиха близкото минало Май 2015 ,когато Сергей отиди в Скопие да подкрепи опозицията (тогава лидер на опозицията е Зоран Заев) .ПЕС винаги е подкрепяла Заев срещу Груевски и винаги е обслужвала интереса на Белград , който тогавшните забежки на Груевски към Турските инвестиции неприемаха добре.Е сега ПЕС пак обслужвайки близките си до сърцето извън ЕС правителства братски соц.партии трябва да чисти и имиджа на Македония Или Македония в ЕС или Албания в Македония това сега бъдещето.
191
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
В Македония няма дискриминация срещу българите.

https://youtube/watch?v=9CrID7RsmSQ
190
0
 
6
 
! Отговори
Бай Баяни преди 3 седмици
Господа, Сергей Станишев е с баща евреин от Македония и майка еврейка от Украйна. За какъв българин го броите, та той е готов да продаде родината си на часа.
189
0
 
3
 
! Отговори
До 193 преди 3 седмици
Не става дума за доклада,а за поправки към доклада от няколко зелени лобисти на македонските политици,членове на ПЕС.Там твърдят че критиките към СМ са предизборни т.е. неверни,на практика да не се пречи на антибългарската риторика и дискриминацията към македонските българи.Не са свикнали да им се казва истината в очите,а реално не трябва да спира.Търсят вратички да запазят македонизма,преди дни техния президент честваше и превъзнасяше Блаже Каневски.Да им се запази фалшивата история
188
0
 
8
 
! Отговори
ЧЕРВЕНА ТАРИКАТКА преди 3 седмици
другарката МИЛИОНЧЕВА КОЛКО ХИЛЯДИ ЕВРО ПРИБРА ЗА ДА СЕ ИЗЯВИ КАТО ЧОВЕК КОЙТО МРАЗИ РОДИНАТА СИ- КОГА ЩЕ ВЪРНЕ СТОТИЦИТЕ ХИЛЯДИ ОТ КТБ И ОНИЯ ЗА КЪЩАТА ЗА ГОСТИ БЕЗ ГОСТИ- СЪД ЗА МИЛИОНЧЕВА.
187
8
 
3
 
! Отговори
Докалада преди 3 седмици
Доклада не е анти-български.Много непочтенно е да се нарича по този начин.Доклада е точно срещу определени официални представители на управляващите. Трябва да правим разлика.Не е срещу жителите на България. Като е срещу Джамбаски и Каракачанов и Захариева,това не се прехвърля върху всички 7 милона граждани.Дайте пояснения на хората и не ползвайте в погрешна посока,забележките от ЕС.Трябва Каракачанов и Захариева да си поемат отговорност
186
0
 
5
 
! Отговори
Баба Гицка преди 3 седмици
Ама те (комунистите и костовистите) по предизборните студия друго говорят (лъжат) !

За такава промяна ли ми говорят ???
185
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
най-големите безродници джамбазки и новаков нямат никакво право да коментират нищо.
не че ония другите "леви" в европарламента стават за нещо ...
184
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Румбата радеф пак мълчаливо подкрепя новото национално предателство на червените
183
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
БСП и ДБ се затвърждават като национални предатели
Няма 2 мнения по въпроса
182
22
 
5
 
! Отговори
Бунгар преди 3 седмици
Европа ни казва истината,ама как да е разбере Ганчо,като цял живот са го лъгали колко е бил велик някога си.Пренатягането на ръждясалите патриотични пружини само обърква мозъците на непросветените.Много лъжа,много нещо сме изписали като измислена велика история,която е само за вътрешна консумация.Неможем да излъжем света и Европа така лесно.Комплексарщината ни избива в псевдо патриотизъм.
181
9
 
4
 
! Отговори
Нека преди 3 седмици
Нека първо да видим какви са забележки от ЕП.Когато ги видим тогава да коментираме.Те утре е излезнат.А това ,което прави Джамбаски се казва,предварителна подготовка на аудиторията за да смекчи забележката.Това обикновено го.правят виновните и обикновено.изкривяват истината.Нека да видим какво ще кажат в ЕП и след това и последствията. А не да се връзване на изказвания на пияници,които карат пияни колите без да им пука за съгражданите.
180
1
 
3
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 седмици
ЕС, сър !!!

Политиката се ръководи от интереси, не от истината !!!
179
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мдаа
178
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На Станишев баща му е роден в село, което в момента се намира в Северна Македония, майка рускиня. Какво да се очаква повече?!
177
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
Цоциалистите и заланите нарочнопостъпват така, щото искат да заличат националните принадлежности в Европа и това е стъпка в тази посока.
176
1
 
2
 
! Отговори
Туньо преди 3 седмици
До Анонимен 176
Ти от РСМ ли си или просто си станал прекалено рано!?
175
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Една приятна новина за нас хората и неприятна за измислените националисти и патриоти . Мразя ги
174
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Искам разпечатка,след гласуването.
Закон за национално предателство,за
събитие,към момента.Персона нон грата
и 10 год.,тъмница.МЕХАНИЗЪМ Е НУЖЕН.КАКТО И МЕХАНИЗЪМ,АКО МИНПРЕДА НЕ Е В ЧАС.
Станишев и Йончева да бъдат отзовани.
Външната flьоrца да се размърда.