Юрист: След Великден ще знаем кога и дали ще има правителство

Доц. Наталия Киселов пред Bulgaria ON AIR
9 апр 2021 22:01, Анисия Иванова
50

Предполагам, че другата седмица можем да очакваме заседание на новото НС. Това каза за "Денят ON AIR" преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова.

По думите ѝ след конституиране на парламентарните групи президентът може да премине към покани за консултации.

"Конституцията не е предвидила между първата и втората група по численост какъв да е срокът. Реалистично е след Великден да разберем какво ще се случи", обясни тя.

От думите ѝ стана ясно, че нито ден без правителство не може да остане държавата, затова и толкова стриктно са разписани сроковете.

"Нормално е втората политическа сила да запази мълчание, разговор не бива да се води през медиите. Нека им дадем време, за да разговарят без емоции. Свидетели сме на това, че голяма част от участвалите в изборите не оспорват резултатите", допълни преподавателят по конституционно право.

Според нея срокът, в който може да работи служебно правителство, е 3 месеца плюс няколко дни. Най-дълго управлявалото такова правителство е 102-103 дни.

"Дали е имало хаос, или не на изборите зависи от хората, участвали в организацията. Имаше проблеми с разнасянето на машините, някои хора се притесняваха от пандемията. Ролята на новия министър-председател ще е да знае правилата, но и да възстанови авторитета на НС. Евентуално намаляване на броя на депутатите от 240 на 120 не би гарантирало по-качествена работа от тяхна страна", подчерта Киселова за Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
По Великден...Ердо ше оправи Дучо.....2-млн. мигранти чакат на границата с Турция!Чалгата и кючека ще са гоооолеми....щото ДПС , подкрепя Слави и И.Т.Н. и финансирането му идва директно от Истамбул!
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дучо министър председател системата ни убива.Дучо ще оправи държавата
27
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Над смълчаните полета пеят траурни звънчета.Черна катафалка мина.Дядо мраз да ти резачка на Иванчо за играчка
26
4
 
9
 
! Отговори
Скоро, много скоро преди 3 години
До Чалгаджия-Чи-Ки-джияМного скоро на някой/и хора ще им писне от това един разпопен и 30-50 дeгенерата да крещят в центъра на София и ще последва нещо, кото ще помнят докато и ако останат живи.
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Киселова доцент ли е станала, беше асистент. Заедно с Карагьозова изпитваха, еднакво зли и презрителни. А Карагьозова беше съветник на Росен Плевнелиев.
24
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сричащият депутат - футболен съдия - Стефан Апостолов от ГЕРБ верно ли е събрал 9 000 преференции или баща му, кметът на Симитли, който има взаимоотношения с Боко Тиквата, е платил, колкото трябва?
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предполагам на Петров ден ще разберем кога ще е краят на правителството
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ясладжии орат камънаци и сеят фиданки на сливи. Минава комисия всичко се замаря до другата комисия без полезно действие. Субсидия, учат да присвоят без КПД.Срещу избори топла кухня за верни партийци. Толкова здрави и имотни,социализма боб да яде.Ааа да две години за данька Частен Сьдебен Изпьлнител ти запорира имота и ще ти я продадат и няма да разбереш, хайдушки работи .
21
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Срамота другариум срамота.У държавата влезъл воле воле и нане командвали а ония брали сливаку
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пуцаи куме бела риза брала мома къпини у учим доле
19
5
 
5
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Кой ще възстанови авторитета на НС с,р,и,ч,а,щ,и,ят футболен съдия от Симитли ли????:)):)):)):)):))
18
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
7/8 у полуумници хаджи Тошко космонавт благодаръ,благодаръ
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20-30 годишните глезли и глезльовци , които нищо не са видели от миналото , били са лъгани от роднини или сугестирани от соц. "доброжелатели" , връщат България към период , който трудно прескочихме и към който се надявахме никога да не се върнем. Ние по-възрастните сме калени от тежките ситуации в , които е изпадала България , сега вие по-младите едва ли ще се спасите от кашата която забъркахте с незнанието и безхаберието си.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като ги направим тия всичките чак тогава ще видим какъв народ сме и каква икономика има и какво трябва да се прави в тая държава а дотогава да командват може и да Дамян да изберем не се знае
15
4
 
2
 
! Отговори
17207 преди 3 години
"Ролята на новия министър-председател ще е да знае правилата, но и да възстанови авторитета на НС." Ало, конституционната преподавателка, чувала си нещо за разделение на властите? А за това, че България е парламентарна република? Като малка не са ли те учили, че всеки гради името и авторитета си сам. Не се сещаш, че онези 240 избрани сами си рушат авторитета с глупави текстве в законите и лобистко поведение?
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В компания Славка калчева Анелия и Ивана министър председател Десислава.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам Веселин Маринов тои да е президент и Коко жамбо
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано Азис и кондю да са прецедатели.Тав държава това я очаква може ли за един диван да мрънкаш толкова за един климатик които капе за един декар дето нитонго вижда нито го оре нито го копае на тая държава това им трябва малко им е слави
11
4
 
3
 
! Отговори
Споко ма! преди 3 години
Бързо ще си върнат мандатите и Бойко и Слави!Правителство ще има - служебно!
10
2
 
11
 
! Отговори
Да преди 3 години
След Великден някъде към август ще има протест пред президенството и парламента!! Но този път ще наброява няколко стотин хиляди!!! Защото България не я чака нищо добро!!!