Парламентът прие оставката на кабинета на Борисов

156 депутати гласуваха "За"
Обновена: 16 апр 2021 12:42 | 16 апр 2021 12:14, Александър Попов
243

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Парламентът подкрепи оставката на кабинета на Бойко Борисов, като 156 души гласуваха "За".

Решението бе прието с ръкопляскания от всички парламентарни групи без ГЕРБ.

Депутатите от ГЕРБ не участваха в гласуването, въпреки че бяха в пленарната зала.

Самият Бойко Борисов не присъства по време на гласуването, а процедурата предизвика скандал в парламента.

"Какво ще се случи, когато тази оставка бъде гласувана, на практика ми кажете. Ще спре правителството да функционира ли? Аз ще ви кажа как то ще спре - направете правителство и веднага Бойко Борисов няма да бъде премиер. Направете го бе хора, кажете ще управлявате ли, няма ли да управлявате.", заяви от своя страна Тома Биков от ГЕРБ.

"Г-н Биков, вие току що обидихте Конституцията и законите на тази страна. Оставката трябва да се гласува. И не можете да наричате текстовете от Конституцията и законите смешни", заяви Мика Зайкова от "Има такъв народ".

"Оставката на правителството на Борисов днес не е просто формален юридически акт. Това е един логичен завършек на вредна политика в последните 11 г., на последователна политика, която уби държавността, разгради институциите, остави България на едно от последните места по доходи", заяви соцлидерката Корнелия Нинова.

"Тази оставка е безвъзвратно закъсняла, тя трябваше да бъде подадена миналата година, когато българският народ протестираше, заяви Арман Бабикян от "Изправи се! Мутри, вън!".

Има много писания за кризата на българската държавност и тази оставка наистина не е просто формален акт, а трябва да се превърне във вододел, в това властта да се върне в институциите, заяви от своя страна Христо Иванов от "Демократична България".

"Това е неуважение към народното представителство, защото властта му е дадена от народа. Трябваше да бъде въпрос на чест премиерът да дойде тук и да връчи оставката си, заяви Йордан Цонев от ДПС. Според него има институционална криза в страната, която се изразява в липсата на диалог между институциите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още по темата: Бойко Борисовоставка
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари