Ивайло Калфин: Забавянето на Плана за възстановяване бави парите!

Планът стана обект на разгорещени дебати в парламента
18 апр 2021 13:15, Петя Славова
58
 Ивайло Калфин: Забавянето на Плана за възстановяване бави парите!
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ако се забави Планът за възстановяване и устойчивост, ще се забавят и първите средства по него. Ако се придвижи спрямо сроковете 1,5 - 2 млрд можем да получим до края на тази година. "Забавянето на плана само ще забави тези пари." Това заяви бившият вицепремиер и евродепутат Ивайло Калфин, който беше и съветник на бившия еврокомисар по бюджета Гюнтер Йотингер.

Още по темата

Планът стана обект на разгорещени дебати в парламента. Депутатите задължиха премиера в оставка Бойко Борисов да дойде в НС и лично да представи Плана за възстановяване и устойчивост. Срокът за депозиране на Плана в Брюксел е 30 април, правителството го внесе в НС в петък.

"30-те млрд евро, които България очаква следващите 7 години са обвързани, т.е. Планът за възстановяване е обвързан с многогодишния бюджет на ЕС", каза Ивайло Калфин в разговор с Милена Милотинова в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

От тези 30 млрд евро 12.2 млрд евро (под формата на грантове и нисколихвени заеми, договорени от ЕК) са по Плана за възстановяване, а малко над 17 млрд са от многогодишния бюджет на ЕС. Тези пари са огромна сума. С тях държавата трябва да се преобрази коренно, ако се оползотвроят правилно, смята Калфин.

Според него Планът трябва да се внесе такъв, какъвто е договорен до този момент в ЕК, за да може бързо да дойдат срества, а междувременно ако се реши - да се направят някои промени в него.


58
Още от Политика
Румен Петков: При ново правителство пада охраната на Борисов
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
ИЗИПЕЙ преди 3 седмици
Калфин кажи на Нинова да върне надвзетите субсидии 6 000 000 лв., че избори идат. После по съдебен път. След като сте приели закони за 90 ст. обикновен българин да върне 1 000 лв. вие сметнете колко ни дължите. мутри непоръбени само маямата е поръбена.
34
0
 
0
 
! Отговори
Doomer преди 3 седмици
вас пък все някой трябва да ви спасява. все оправячи, все спасения, все месии. Ай пийте си ракията и лягайте да спите ви е-ба у елементарните душици. Не 30та, а 80та година слугувате вече. 5 века толкова дълбоко са ви забити в главите, че и от стола не можете да станете без някой да ви разреши или да ви каже, че е позволено - същите тия вашите оправячи, спасители и месии - Трифоновци, Бойковци, Христо Ивановци, Бай Тошовци и други робовладелци на българските скотове.
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Треперят им ръчичките да докопат колкото се може по-бързо парите договорени с ЕС от Бойко.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ало оооо направете си план и вземете парите... ЕС дали ще ги даде е друг въпрос.... Бойко НЕ ИМ ДАВАЙ ПЛАНА ДА СИ НАПРАВЯТ НАЛИ ВСИЧКО ЗНАЯТ..
31
0
 
14
 
! Отговори
Мико преди 3 седмици
Славчо да стяга единственият си икономически експерт - 79-годишната мика зайкова и да пишат плана. Да слага очилата и да запретва ръкави. Нали викаха, крякаха, сега къде е плана. Е, то само с ядене не става, трябва и акъл, Славчо.
30
1
 
9
 
! Отговори
HMLF преди 3 седмици
Ех как ми беше домъчняло и за тоз "разбирач" да дава пак акъл! Ако наистина някой е искал промяна, с тия стари работнички от барда*ка ли се надявал да се случи тя? Съвсем скоро ще утрезнее бая народ, но точно тях ще ги удари най-сериозно кризата-вечночакащите НЯКОЙ да ги "оправи"!
29
2
 
7
 
! Отговори
Alex преди 3 седмици
Тоя също е отвратителен мишкар
28
0
 
12
 
! Отговори
И.Б. преди 3 седмици
Пари се дават за навременно и добре свършена работа, не за разгорещени спорове.
27
5
 
6
 
! Отговори
Сат Н преди 3 седмици
Пардон, 5000 евро на глава, а ако смятаме само хората в активна възраст - три пъти повече.

Пари в момента имат само изпълнителите на държавни поръчки на ГЕРБ и докторите, сичко останало е леш.

Затова ще продължават да ви затварят още по-яростно и да ви продават маски и ваксини.
26
10
 
4
 
! Отговори
Сат Н преди 3 седмици
Няма да има никакви пари от ЕС, защото ЕС е една фалирала организация.

300 млн човека не работиха една година и ядоха готови пари, инфлацията е вече 30%.
Как смятате да стане, откъде ще дойдат тия фамозни пари?

Това сичко е една лъжа, като моркова пред муцуната на магарето, за да върви напред.

Ако ги оставите на власт, просто ще напечатат 30 млрд и ще обеднеете с точно толкова - с по около 4000 евро на глава ще си платите за гяволъка, дето лежахте и се крихте от грипа.
25
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 9.
Само да ми падне, той промени възрастта и начина за пенсиониране. Проклет да е, до 9 коляно!
24
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Приказките трябваше да приключат един ден преди изборите. Сега трябват действия, а като ги гледам тия новите...като деца в детската градина. Борисов може да е всякакъв и лично аз не му симпатизирам, но най-малкото работи. Всъщност, цялата простащина, която демонстрират новите партии, работи в интерес на Борисов и ГЕРБ, така че... да продължават да бъдат себе си - по-добра предизборна кампания едва ли могат да им подарят.
23
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не знам дали Ивчо Калфин е чул, ама според герберите икономиката е нарастнала(!!!), заплатите според НСИ са нарастнали(!!!) за изминалата 2020-та година.

Така че - какъв план за възстановяване, щом нямаме поражения?!?
22
3
 
5
 
! Отговори
к1 преди 3 седмици
Калфин, средствата по плана за възстановяване изобщо не са на лице , защото основополагащи държави на ЕС не са вкарали своите планове в ЕК, поради това че сключването на договора с ЕК , противоречи на тяхната конституция. Освен това тези средства са заемни и следва връщане , а не безвъзмездни както се опитвате да внушите на народонаселението. Така,че наистина ако не ти е ясно , консултирай се и тогава давай мнение.
21
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен20
Късно е. Протестърите са вече във власта и в парламента. Взеха ножа и хляба дет се вика. Нищо повече не може да се направи. Късно е. Народът сгреши на изборите. Народът избра своите унищожители, които сега, както са гладни - със замах ще приключат всичко и всички. България е унищожена, от своите граждани. Защото не е виновен този който яде от баницата а е виновен този който му я дава. Народът я даде а те са гладни. Свършено е с България.
20
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Възстановяване няма да има. Ще има усвояване. Аз не познавам човек който да чака пари от този ,,фонд,, значи пак някой ще усвоява наще пари.
19
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Протестърите ще сложат ръка на хазната, ще бутнат банките и ще оберат спестяванията ни както стана 1996 г.
Народе, не спи, а се организирай и действай!
18
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От ся ревнаха че пари няма. Смятайте кво иде пред следващите 4 години. Няма и 2 седмици след изборите и вече пари няма. Иде глад, голям глад, да знаете. Не очаквайте нищо добро. Той бойко ви го каза, ама вие не вярвахте. Не че съм му фен и го защитавам. Просто това е положението. Пари няма. Няма и да има. Няма откъде да дойдат. Просто няма. Това е.
17
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бойко не подкрепи Калфин да стане директор на ОЛАФ ,ЗАЩОТО ЗНАЕШЕ ЧЕ КАЛФИН ЩЕ ГО ВКАРА В ЗАТВОРА ,И КАЛФИН ЗМАЕ КАКВО НИЩОЖЕСТВО Е ПРОСТАТА МУТРА.
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ми питайте Мома Дончева, защо го забави. Има неудовлетворени нужди да демонстрира власт.
Цирк, на чий гръб обаче?